– Det har gjort meg til den spilleren jeg er i dag

Ada Hegerberg mener at særlig én ting er viktig for at den vanvittige suksessen skal fortsette.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kan 23-åringen være med på å skrive historie.

Vinner Lyon Champions League-finalen mot Barcelona, blir de det første laget til å vinne den gjeve klubbturneringen fire sesonger på rad.

I tillegg har Hegerbergs lag – i kjent stil – vunnet serien.

Hun er imidlertid krystallklar på at triumfene ikke kommer av seg selv.

– Vi ser at vi har mye å jobbe med, og at vi må utvikle oss og jobbe enda hardere for å bli værende på toppen og fortsette å ha gapet til de andre lagene. Det bør være motivasjonen for oss de kommende sesongene, sier Hegerberg.

Målmaskinen understreker at Lyon ikke tar lett på oppgavene som venter dem. Hun mener at kulturen i klubben legger til rette for suksessen på banen.

– Det skaper ikke seg selv. Det krever mye jobb og analysering. OK, vi vant Champions League, men hva må vi gjøre for å fortsette? Hvis vi slutter å tenke på dette, kan det en dag være over. Å være på tå hev år inn og år ut krever mye mentalt. Men å vinne er alt, så å bevare den trenden er veldig viktig for at vi skal forbli på toppen, slår hun fast.

– Har gjort meg til den spilleren jeg er i dag

Jobben som gjøres i kulissene er også gjennomgangsmelodien når sunndalingen blir bedt om å forklare sin egen suksess.

– Hvis du trener med kvalitet hver dag – repetisjon, repetisjon, repetisjon – det gjorde meg til den spilleren jeg er i dag. Det kommer til å være suksessformelen de neste årene, også. Det blir lettere på banen når du jobber hardt på trening, mener Hegerberg.

Likevel tillater hun seg noen pust i bakken. For eksempel som da hun i vinter ble historisk som den første kvinnelige vinneren av Gullballen.

Da hun var yngre, tok hun fatt på neste utfordring med en gang etter en stor triumf. Nå får angrepsstjernen ekstra motivasjon av å nyte øyeblikkene – enten de er individuelle eller med laget.

– Hvordan en holder seg motivert og er sulten på mer, er noe jeg jobber med hver dag og hver sesong. Hver dag jobber jeg for å bli litt bedre på små aspekter. Du må aldri slutte å ha det gøy, men alltid være ute etter neste nivå, slår hun fast.

Jobber med mental trener

Et av aspektene hun jobber med, er den mentale biten. På spørsmål om hvor viktig selvtilliten er for en spiss, forklarer Hegerberg hvordan hun bevarer troen på seg selv.

– Å trene på egenhånd gir meg selvtillit. Å vite at jeg er godt forberedt, for eksempel. Det er noe en må jobbe med hver dag, mener hun.

– Jeg jobber mye med mental trening. Vi har en norsk trener, en kvinne, som har hjulpet meg mye med å vokse. Det kommer noen perioder som blir tøffe, men det handler om hvordan du håndterer de vanskelighetene – hvordan du kommer deg opp på hesten igjen, kan du si, fortsetter sunndalingen.

Forrige sesong satte hun Champions League-rekord med utrolige 15 scoringer. Totalt er hun oppe i 41 fulltreffere, bare ti bak rekordholder Anja Mittag.

Hun forteller at foreldrene merket tidlig at hun hadde mål i seg.

– Da jeg spilte med guttene, vendte jeg alltid opp og skjøt mot mål. Nesen for mål har jeg alltid hatt. Jeg har alltid gått «all-in» foran mål, og heldigvis har jeg bevart det instinktet, sier hun.