TILBAKE: Etter noen tunge sesonger er Danny Rose tilbake for fullt i Tottenham. 1. juni spiller han Champions League-finale.
TILBAKE: Etter noen tunge sesonger er Danny Rose tilbake for fullt i Tottenham. 1. juni spiller han Champions League-finale. Foto: Piroschka Van De Wouw

Stod frem med diagnose – reagerer på spørsmålet han fikk fra aktuell klubb

Nå er det uaktuelt for Danny Rose (28) å gjenoppta samtalene med klubben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forkant av fotball-VM i fjor åpnet Rose opp om en svært tøff tid. Han opplevde flere tragiske episoder utenfor banen, og ble til slutt diagnostisert med depresjon.

– Jeg måtte komme meg bort fra Tottenham, sa han blant annet.

I et intervju med BBC siteres den engelske landslagsbacken på at fotballen har en lang vei å gå i håndteringen av mental helse.

I kjølvannet av Roses åpenhjertige intervju, skal han ha vært i samtaler med en annen klubb.

– Sint og flau

Der skal diagnosen ha blitt tema.

– Jeg snakket med en annen klubb den sommeren, og de sa: «Klubben har lyst til å møte deg, bare for å sjekke at du ikke er gal». Det var på grunn av hva jeg hadde fortalt og vært gjennom, sier Rose til BBC.

– Jeg ble flau. Uansett hva jeg har vært gjennom, liker jeg å tenke at det ikke påvirker den jobben jeg gjør. Jeg gir alltid 100 prosent, fortsetter han.

Etter å ha vært ute i kulden i Tottenham – delvis på grunn av skader – har han denne våren fått spilletid i flere av de liljehvites viktigste kamper, og er aktuell for å starte Champions League-finalen mot Liverpool 1. juni.

Han sier at han fortsatt er flau og sint fordi noen antok «at han kanskje er gal».

– Hvis den muligheten kommer igjen, sier jeg definitivt nei, slår venstrebacken fast.

Takket Southgate

Da Rose først stod frem med sin historie, takket han Gareth Southgate og apparatet rundt det engelske landslaget for støtten han hadde fått.

Selv står den engelske landslagssjefen frem med sin historie i BBC-intervjuet der mental helse er på agendaen. Southgate ble syndebukk i straffesparkkonkurransen i EM-semifinalen i 1996, og forteller om en voldsom pågang fra media og fans i etterkant.

Plutselig ble alt annet han hadde gjort betydningsløst. Han var blitt «han fyren» som bommet i straffesparkkonkurransen.

Derfor har suksesstreneren tatt mental helse på alvor på landslaget.

– Jeg følte at England kunne spille på en annen måte. Jeg har sett lag som ikke har gleden av spillet lenger, og derfor følte jeg at det var viktig å skape et miljø der de kunne vise hva som bor i dem, forklarer Southgate.

– Jeg har spilt med folk som har hatt problemer, og visst med en gang at jeg har kunnet snakke med dem. Jeg tror alle tror at det bare er dem, men garderoben er full av folk som har hatt vanskelige opplevelser, påpeker landslagssjefen videre.