Kvartfinalehåpet knust av Sveits

Sveits ble som fryktet for sterke. Nå begynner kampen om å overleve i A-VM for Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sveits - Norge (4-1):

Scenarioet var enkelt - med tap for fjorårets VM-finalist Sveits var Norges kvartfinalehåp ute.

Se hvordan Sveits slo Norge i Sportsnyhetene øverst!

Sveitserne knuste håpet med en 4-1-seier, og sendte Norge ut i kampen om å overleve foran de tre siste VM-kampene. Der venter Østerrike, Italia og Latvia.

– Det er alltid surt. Men vi visste at en kvartfinaleplass hang høyt. Det var noe vi hadde drømt om, men visste det var vanskelig. Og vi spilte bedre ishockey mot Sveits, men klarte ikke å omsette sjansene, oppsummerte landslagstrener Petter Thoresen til TV 2 etter kampen, og la til:

– Vi vil gjerne være en annen nasjon, og begynne å vinne kamper snart. Nå må vi takle at vi tapte fire nå, men tar med oss at vi spilte en bedre kamp i dag enn tidligere.

Spillerne var skuffet etter tapet mot Sveits.

– Nei, det er ikke det jeg er mest skuffet over, at kvartfinalen røk. Jeg er skuffet over tapet. Men det var et skritt i rett retning, for vi var litt med i denne kampen her. Nå er det bare å finne ny energi og gi jernet i siste, så vi holder oss i A-VM. vi her vant til å spille med press, for det gjør vi hele året, sa Norges Mathis Olimb til TV 2 Sporten etter tapet.

– Det er kjedelig, men vi må legge det bak oss. Nå er kvartfinale teoretisk umulig. Nå har vi møtt fire meget bra lag, og vi spilte bedre i dag. Det var godt å se at laget hevet seg etter stor skuffelse sist mot Sverige, sa Patrick Thoresen.

Det dårligste laget rykker ned fra A-VM, så Petter Thoresens menn må begynne å vinne kamper.

– Vi har snakket mye om det mentale. Press er noe vi har levd med siden vi var små. Dette kommer vi til å håndtere, mente Patrick Thoresen.

– Det var noen feil som resulterte i mål, men vi slapp til mindre mot Sveits enn i de andre kampene, slo han fast.

Nytt tidlig baklengsmål
Etter 21 baklengsmål på tre kamper var beskjeden fra landslagssjefen om å unngå et tidlig mål imot tydelig, men Sveits er sterke og flyttet puck kjapt. Norge ble hengende litt etter, og etter drøyt fem minutter var plutselig Andreas Ambuhl helt alene foran Henrik Holm. Da var oppgaven enkel, og Sveits tok ledelsen 1-0.

Sveitserne hadde vunnet sine tre første kamper, da mot gruppens antatt svakeste motstandere - Østerrike, Latvia og Italia. Den siste i rekken kom mot Østerrike sent tirsdag kveld, og at batteriene ikke hadde rukket å lade 100 prosent var noe Norge måtte, og prøvde å utnytte.

For de norske iskrigerne reiste seg etter baklengsmålet, og spilte seg til flere gode muligheter. Der Martin Røymark og Alexander Reichenberg stod for de to største, til en absolutt godkjent skuddstatistikk 14-14 etter første periode. Kanskje Norges beste periode i VM.

Henrik Holm hadde fått tilliten i mål fra start, på bekostning av førstekeeper Henrik Haukeland. Den tilliten tok Stavanger Oilers-målvakten var på, og vartet opp med et par sterke redninger og holdt liv i håpet etter første periode.

Marerittstart på midtperioden

Kun 30 sekunder spilt av midtperioden da Norge fullstendig på senga.

Et langt oppspill endte hos New Jersey Devils unggutt Nico Hischier, som fikk fisket pucken over skinnen til Holm til 2-0. Det var akkurat den åpningen Norge ikke skulle ha, og med ett så alt så mye mørkere ut.

Enda mørkere ble det da Andreas Martinsen var for røff, og røk på en 2+10 minutter utvisning for boarding snaut halvveis ut i perioden. Bedre ble det ikke av at Alexander Bonsaksen endte i akkurat samme situasjon drøyt åtte minutter før full tid. Det positive var at Norge ristet av seg fire undertall. Samtidig klarte ikke Thoresens menn å utnytte fem overtall.

I siste periode økte Gregory Hofmann til 3-0, før Ambühl satte sitt andre for kvelden fire minutter før full tid.

Vålerengas Tobias Lindström pyntet på resultatet til 1-4 to minutter senere, men det var for sent.

Nå blir det på nytt en kamp om å overleve i A-VM for Norge. Første hinder er Østerrike på selveste 17. mai.