TUNGT: Mattias Nørstebø legger ikke skjul på at de siste fire årene har vært tøffe. Nå håper han at skademarerittet er et tilbakelagt kapittel.
TUNGT: Mattias Nørstebø legger ikke skjul på at de siste fire årene har vært tøffe. Nå håper han at skademarerittet er et tilbakelagt kapittel. Foto: Mathias Bergelid/Bildbyrån.

– Legene sa at det kanskje ikke går mer

Mattias Nørstebø (23) ble omtalt som et av Norges største hockeytalenter, men utallige skader har satt karrieren på vent i fire år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mattias Nørstebø fikk sitt store gjennombrudd i VM i Tsjekkia i 2015. Han skulle bli Norges nye hockeystjerne, og den svenske storklubben Frölunda kom raskt på banen.

Så begynte skademarerittet.

– Alt spratt riktig vei for meg i VM for fire år siden, men så knakk jeg kragebenet på høsten, som ødela den sesongen. Jeg var borte i åtte uker, og kom kanskje tilbake litt fort. Det var helt nytt for meg å være skadet, og være ute i lengre tid. Så ballet det bare på seg, og det dukket opp nye skader annenhver uke føltes det ut som, sier Nørstebø til TV 2 på spillerhotellet i Bratislava.

Til tross for en rufsete siste sesong i Brynäs tok storklubben Frölunda sjansen på unggutten. Nørstebø ble tatt inn i stallen i 2016.

Dessverre fortsatte skadeproblemene.

– Legene hadde aldri sett skaden før

Til sammen har 23-åringen brukket kragebenet to ganger, hatt fire alvorlige hjernerystelser, operert kneet og skadet skulderen på fire år.

– Jeg har nok vært litt utålmodig, istedenfor å gjøre opptreningen et par uker ekstra og så komme tilbake i toppform. At jeg ikke har vært helt klar har nok gjort at jeg har blitt skadet oftere. Jeg føler at utviklingen min har stått litt stille, og det blir egentlig vanskeligere og vanskeligere å komme tilbake for hver gang. Så det har vært noen tøffe år, sier 23-åringen ærlig.

Etter et komplisert kragebensbrudd i julen gikk det så langt at Nørstebø fikk beskjeden alle idrettsutøvere frykter.

– Kragebenet hadde flyttet seg inn under brystbenet. Så de måtte dra det ut. Jeg fikk ikke puste eller noen ting. Legene hadde aldri sett den skaden før sa dem. De ringte rundt i hele Europa og USA, men ingen hadde hørt om det. Så alle legene sa at det kanskje ikke går mer.

– Hvordan var det å få den beskjeden?

– Nei, det var tøft. Spesielt når jeg hadde vært ute på starten av sesongen med en skulderskade, også å få denne i trynet da rett etter jul da man følte at man var på vei tilbake.

– Har du tenkt tanken selv, at dette kanskje ikke går lenger?

– Nei, det har jeg ikke. For hver skade jeg har fått har jeg egentlig blitt mer motivert. Det gjør meg sterk mentalt å ha gått gjennom dette. Samtidig håper jeg at jeg har fått alt nå, så jeg kan se fremover, og bygge opp igjen kroppen. Jeg er fortsatt ganske ung, og jeg har mange år igjen, understreker trønderen.

For Nørstebø nekter å gi opp.

Legene ville ikke operere kragebenet, men isteden ta tiden til hjelp med opptrening. Det er fortsatt ikke bra, men mot alle odds er 23-åringen likevel i VM. Nå må han være smart og tålmodig frem mot neste sesong.

– Mister litt troen på seg selv

På de tre sesongene han har vært i Frölunda har Gøteborg-klubben vunnet Champions Hockey League to ganger (2017 og 2019), i tillegg til å ta hjem SM-gullet for for få uker siden.

Men denne sesongen har Nørstebø stått på sidelinjen da lagkameratene har vunnet gull.

– Man mister jo litt troen på seg selv. Både som hockeyspiller og som person nesten. Det tar på litt når man begynner å få de tankene. Når man går på siden og vil være en del av laget, men havner litt utenfor. Jeg var jo med første gang vi vant CHL, men i år har man ikke følt seg så delaktig, innrømmer han.

23-åringen fikk ikke fornyet kontrakten etter tre år i Frölunda, og er nå på jakt etter en klubb der han kan starte med blanke ark.

– Det er spennende. Jeg må ha litt is i magen nå, og se om det åpner seg noen muligheter etter VM. Det ser vel ut som om jeg blir igjen i Sverige, men hvor det blir er litt usikkert ennå. Jeg vil finne en klubb der jeg får riktig rolle, og kan starte litt på nytt, avslutter Nørstebø.

Norge har tapt sine tre første VM-kamper, og møter Sveits onsdag kveld.