DEGRADERT: Lene Rantala og Larvik må spille neste sesong i 1. divisjon.
DEGRADERT: Lene Rantala og Larvik må spille neste sesong i 1. divisjon. Foto: Teigen, Trond Reidar

Larvik mistet lisensen – degradert til 1. divisjon

Larvik oppfylte ikke kravene for å få lisens.

Larvik har lenge risikert å miste lisensen.

Grunnen er at Norges håndballforbunds eliteserienemnda ikke vil godta Larviks løsning til å oppfylle kravet om positiv egenkapital ved utgangen av 2018. Det kreves for å få elitelisens for 2019/20-sesongen.

Tirsdag ble det klart at Larvik mistet lisensen for spill i Eliteserien neste sesong. Det betyr at klubben må starte neste sesong i 1. divisjon.

Det bekrefter styreleder i Larvik HK, Marion Eriksen Wold, overfor TV 2.

– Det stemmer. Vi har vært forberedt på at var en avgjørelse som kunne komme. Nå vil vi bruke alle våre ressurser på å komme opp igjen fra 1. divisjon, og se fremover, og skal opp igjen med første mulige anledning, sier hun til TV 2 Sporten.

– Vi hadde håpet i det lengste på at vi kunne få en ny lisens. Vi vil nå rigge laget for en sesong i 1. divisjon. Vi håper sesongen der vil bli kort. Vi gleder oss til å presentere spillere og trenerteam fortløpende, fortsetter styrelederen.

– Har det viktigste vært å redde klubben fremfor å få fornyet lisens?

– Da det nye styret kom inn i mars så kom vi inn av en grunn. Alternativet kunne vært en nedleggelse av hele klubben. Vi er veldig glad for at klubben lever videre, og at vi har med oss frivillige, sponsorer og mange rundt klubben videre. Vi ser frem til å bygge lag, klubb og mennesker fremover. Vi er kjempeglad for at klubben lever videre og at vi har et bra alternativ her i Larvik. Det hadde vært veldig trist for oss hvis Larvik Håndballkubb ikke skulle være her lenger, svarer hun.

Håndballpresident Kåre Geir Lio synes det er trist at Larvik ikke lenger får spille i den øverste divisjonen.

– Det er synd og trist. Men av og til blir ikke virksomheten ikke lykkes slik man hadde tenkt. Nå ble det slik i Larvik, og da er bestemmelsene veldig greie slik håndballforbundet ser det. Da må Larvik flyttes ned, sier han til TV 2.

Håper og tror Løke blir med videre
Storstjernen Heidi Løke skal som kjent spille for Larvik neste sesong. Styrelederen i klubben bekrefter at Løke mest sannsynlig blir med Larvik ned en divisjon.

– Heidi Løke har stått gjennom prosessen vi har vært gjennom, og vært klar over at dette kunne være et alternativ. Hun har hun vil spille for oss om det skulle bli nedrykk, og det forholder vi oss til. Vi frykter ikke noe nå, og hva Heidi tenker og føler må nesten hun svare på. Vi har imidlertid hatt en veldig god dialog med Heidi rundt dette, påpeker Eriksen Wold.

I tenkeboksen med tanke på anke
Larvik har to muligheter før vedtaket er endelig. De kan be om ny behandling av saken i forbundet, og de kan også anke saken inn for appell.

Larvik har ikke bestemt seg for hva de vil gjøre videre etter tirsdagens avgjørelse.

– Nå har vi ikke hatt styremøte, men styret er informert. Nå skal vi se på vedtaket, og komme tilbake til det. Men jeg tenker først og fremst å ha fokus på det som kommer. Nå skal vi stå sammen alle sammen. Når det blir litt motgang, så står alle mer sammen. Vi skal brette opp ermene, og sørge for at Larvik skal være en klubb som skal være med i Håndball-Norge videre, påpeker styrelederen.

Driften av klubben vil fortsette, men uten de store investeringene.

– Driften blir noenlunde det samme. Vi kommer nok til å gjøre noen endringer, og noen endringer har vi gjort allerede. Vi vil være en bærekraftig klubb både med tanke på administrasjon og sport. Vi skal vite hva vi har å bruke, før vi bruker noe som helst. Vi har lagt et budsjett, og det skal vi bruke, sier Eriksen Wold.

Forbundet bekrefter
I en pressemelding bekrefter håndballforbundet at Elitelisensnemnda ikke tildeler Larvik Håndballklubb lisens for spill i Eliteserien sesongen 2019/2020.

– Klubben imøtekommer ikke kravet til positiv egenkapital pr. 31. desember 2018, og flyttes derfor til 1. divisjon sesongen 2019/2020, og tildeles der lisens i rød kategori, sier leder for elitelisensnemnda, Arne Modahl.

Larvik HK kan be om ny behandling av nemnda i løpet av 14 dager. Hvis denne ender med samme utfall, kan klubben anke til Norges Håndballforbunds appellkomité innen 14 dager etter vedtaket i den fornyede behandlingen er fattet. Hvis avgjørelsen fortsatt står etter dette, eller klubben før den tid aksepterer avgjørelsen, vil Larvik HK altså bli plassert i 1. divisjon neste sesong, skriver håndballforbundet i en pressemelding.

Har blitt reddet flere ganger
Larvik Håndballklubb har flere ganger tidligere hatt problemer med økonomien og har blitt reddet flere ganger. På det meste har klubben vært over 16 millioner i minus. Etter flere redningsaksjoner har de klart å drive videre tidligere, men de har ikke klart å drive bærekraftig med nok inntekter til å dekke kostnadene.

I vinter var Larvik HK dager fra en konkurs, men klubben reddet driften i siste liten ved nok en redningsaksjon.

Klubben har skaffet penger til drift men har slitt med å innfri kravet fra Norges Håndballforbund om å ha positiv egenkapital ved utgangen av 2018.

Larvik hadde før nyttår vel fem millioner i negativ egenkapital, men har hele tiden sagt at den hadde kontroll på situasjonen.

I første omgang skulle en støttespiller garantere for summen, men denne trakk seg da risikoen ble for stor.

Da etablerte Larvik Håndballklubb, sammen med Larvik Turn og noen lokale investorer, selskapet Larvik Håndball Invest A/S.

Dette investeringsselskapet skulle gi Larvik dekning for den negative egenkapitalen.

Trodde på løsning
Tidligere styreleder Cathrine Svendsen uttalte dette rett før nyttår:

– Vi mener å ha god grunn til å tro at denne modellen vil løse utfordringene knyttet til klubbens egenkapitalsituasjon ved årsskiftet.

Modellen har ikke vært vanntett og Eliteserienemnda i håndballforbundet bestred så sent som 4.mars klubbens oppfatning av situasjonen rundt egenkapitalen.

Styret i Larvik HK var uenig i konklusjonen, men innrømmet at:

– Det er vesentlig usikkerhet knyttet til hvorvidt klubben tildeles Eliteserielisens for sesongen som kommer.