TUNGT: Mario Kempe og Sverige filleristet Norge i Bratislava.
TUNGT: Mario Kempe og Sverige filleristet Norge i Bratislava. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån.

Fikk deng av svenskene

Regjerende verdensmester Sverige lekte med de norske hockeygutta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge - Sverige 1-9:

Drøyt 40 sekunder tok det før Henrik Haukeland måtte plukke den første pucken ut av nettet, og Norge røk på et smertelig 1-9-tap for «söta bror».

Som ventet står dermed Norge med null poeng etter de tre første VM-kampene mot Russland, Tsjekkia og Sverige.

Likevel svir det på pungen å bli overkjørt av svenskene.

– Det er altfor dårlig. Vi møter et mye bedre lag. Vi ville ikke spille og ble usynlige og små. Da blir det vanskelig, sukket Norges Jonas Holøs til TV 2 Sporten etter 1-9-tapet.

– Vi ville holde nullen så lenge som mulig, og få dem frustrerte. Men så smalt det med en gang. Jeg har ikke svar på hvorfor det blir som det blir, fortsatte han, og slo fast:

– Det er surt. Det er ikke mange kamper man spiller i året hvor man føler at man ikke er i nærheten av noenting. For min del så ble det brannslukking og ikke tape for mye. Men det ble for mye. Jeg mener Sverige kunne scoret mer også om de hadde kjørt på mer, mente han.

Onsdag kommer en ny sjanse til å reise seg mot fjorårets VM-finalist Sveits. Skulle Norge klare å vinne den, lever plutselig håpet om en kvartfinale foran de siste gruppekampene mot Østerrike, Italia og Latvia.

Det er den magre trøsten etter svenskenes oppvisning i Bratislava.

Alexander Bonsaksen var svært skuffet etter det ydmykende nederlaget mot Sverige.

– Dette var ikke noe gøy. Man kan bruke mange dårlige ord på det. Pinlig og alt mulig. Men vi møter regjerende dobbeltmester. Og da kan det bli stygt. Jeg vet ikke hva som skjer. Vi havnet på etterskudd i egen sone. Når vi møter så gode spillere så kan vi ikke gi dem tid. Da blir det tøft, mente han.

– For hvert mål vi slapp inn, så gikk luften ut. Vi klarte i hvert fall å holde det til 1-1 i tredje periode. Det er som det er, sa han videre.

Landslagstrener Petter Thoresen forklarte stortapet slik:

– I dag ble det tøft. Vi ble spilt trill rundt, spesielt i andre periode der. Det var vondt. Vi er jo i samme båten og ser at vi ble herjet med. Vi klarte i hvert fall litt i tredje, men Sverige slapp seg sikkert litt ned da. Ellers kunne dette blitt veldig stygt, sa treneren.

– Vi mistet selvtillit og det er absolutt ikke noe å anbefale å slippe inn mål så tidlig. Stoltheten vår mistet vi ikke, selv om vi syklet i andre periode. Vi lå under 0-8 etter to perioder. Vi visste at de tre første kampene ville bli tøffe. Vi kan ikke deppe for mye, men må gjøre ting lettere for oss selv. Vi må bli mer kyniske i spill med puck, konkluderte treneren.

– Seks kan vi leve med. Men ni baklengs er for mye. Kanskje svenskene slo av litt i tredje periode, men vi burde hjulpet målvakten vår enn det vi gjør. Nå møter vi VM-finalisten fra ifjor om to dager. Nå vi puste ut og synes synd på oss, så må vi opp og gjøre bedre prestasjoner, oppsummerte Thoresen.

Kalddusj
Det ble en mildt sagt røff start for Petter Thoresens menn da Columbus Blue Jackets Alexander Wennberg ga Sverige ledelsen før minuttet var spilt i Bratislava.

Etter et overraskende svensk 2-5-tap for Tsjekkia i åpningskampen øynet Norge muligheten, men svenskene viste raskt at den matchen ikke var listen de hadde tenkt å legge seg på resten av mesterskapet.

Selv om Norge stod opp og kom til flere muligheter etter den første scoringen, var svenskene fryktelig effektive. Etter drøyt seks minutter økte Pittsburgh Penguins-stjernen Patric Hörnqvist ledelsen, etter styring på skuddet fra kaptein Oliver Ekmann-Larsson.

De norske gutta fikk hele tre overtall i første periode, der blant andre Andreas Martinsen ble servert en stor mulighet. Dessverre klarte ikke Norges eneste NHL-eiendom å få pucken innenfor stengene. Det ville seg heller ikke for Vålerengas toppscorer Tobias Lindström, som smalt en puck i stanga like etter.

Isteden svarte Sverige på Norges press med deres tredje mål like før første periode var over. Signert Toronto Maple Leafs William Nylander. Norge hang likevel tidvis godt med i første periode.

Trøstemål fra Trettenes

Verre ble det i midtperioden sett med norske øyne i midtperioden. Da fikk svenskene rett og slett gjøre akkurat som de ville.

To minutter inn i perioden dro Los Angeles Kings Adrian Kempe seg elegant forbi Mattias Nørstebø, og satte pucken opp bak Haukeland. Så fikk Norge såvidt puste i fire minutter før Oliver Ekmann-Larsson sendte avgårde en kanon, som igjen ble styrt inn av Hörnqvist.

Da hadde Henrik Haukeland fått nok, og overlot målet til Stavanger Oilers-keeper Henrik Holm.

Dessverre kunne heller ikke han hindre Mario Kempe i å levere like lekre dragninger som lillebror, og dermed stod det 6-0 på tavlen før midtperioden var halvspilt. Nå begynte det å bli vondt for Thoresens menn, og før midtperioden var over satt to pucker til i nettet bak Holm.

Siste periode åpnet med frustrasjon og knuffing, der Oskar Lindblom røk på 10 minutter før usportslig oppførsel. For litt frustrasjon var uunngåelig, selv om de norske gutta kanskje begynte å tenke på de neste VM-kampene allerede med en tydelig skuddstatistikk på 17-43.

Snaut ni minutter før full tid ga likevel Tyskland-proff Mathias Trettenes Norge et trøstemål. Et lys i mørket, og en scoring som kan vise seg å bli viktig for den norske selvtilliten videre i VM. For det er fra nå det virkelig gjelder.