SNUDD ETTER NYTTÅR: Manchester City lå sju poeng bak Liverpool før 2019.
SNUDD ETTER NYTTÅR: Manchester City lå sju poeng bak Liverpool før 2019. Foto: Glyn Kirk

Aldri har en Premier League-vinner hatt høyere poengsnitt etter nyttår enn Manchester City

Samtidig har ingen lag rotet bort en større nyttårsledelse enn Liverpool.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Manchester City slo Brighton 4-1 og gikk til topps i Premier League 2018/19.

De lyseblå vant 17 av 18 kamper etter nyttår. Aldri har en Premier League-vinner hatt et høyere poengsnitt (2,83) etter nyttår (se statistikk nederst i artikkelen).

Det forteller litt om motstanden Liverpool møtte i tittelkampen.

– Det er dypt imponerende og et mesterlag verdig. Det viser vinnerkulturen som er i Manchester City nå. Ingen fortjener å tape tittelen i år, men like sikkert er det at Manchester City fortjener å vinne slik de har holdt på etter nyttår. 198 poeng på to sesonger er skremmende for de andre, sier TV 2-ekspert Brede Hangeland.

Flere tittelvinnere i Premier League-æraen står uten tap etter nyttår. Arsenal hadde 15-3-0 (poengsnitt 2,67) fra januar til mai i sesongen 2001/02. Samme lag hadde 13-6-0 i sesongen 2003/04. Manchester United gikk ubeseiret etter nyttår i sesongene 1998/99 (13-5-0) og 2002/03 (14-3-0). Chelsea unngikk også tap våren 2005 (14-4-0).

Liverpool kronet en kruttsterkt Premier League sesong med å slå Wolverhampton 2-0. Merseyside-laget tok 97 poeng. Ingen andre Premier League-toere har tatt flere poeng enn rødtrøyene. Faktisk hadde 97 poeng holdt til å vinne Premier League samtlige sesonger bortsett fra de to siste. Preston (1889/90) har fortsatt det høyeste poengsnittet (2,64) i toppdivisjonens historie, like foran Manchester City i fjor (2,63).

Samtidig topper Liverpool en lite hyggelig statistikk. Jürgen Klopps mannskap gikk inn i 2019 med et forsprang på sju poeng med like mange kamper spilt som Manchester City. Ifølge Opta har ingen lederlag rotet bort en større nyttårsledelse.

Tap mot Manchester City og uavgjorte kamper mot Leicester, West Ham, Manchester United og Everton i de to månedene mellom 3. januar og 3. mars ble kostbare - for kostbare - for Liverpool.

– I en episk sesong for Liverpool står det igjen som der det glapp og der de beviselig var dårlige. De kan skylde på den perioden. I den grad det skal være mulig å ta igjen Manchester City viser denne sesongen at man ikke har råd til noen dårlige perioder, sier Hangeland.

Men Liverpool står ikke for den største Premier League-kollapsen. Newcastle rotet vekk et forsprang på hele 12 poeng i 1995/96-sesongen. Ved inngangen til 1996 hadde The Magpies et forsprang på fire poeng til Manchester United. I løpet av de første ukene i januar økte dette forspranget til 12 poeng, men utover våren mistet mannskapet til Kevin Keegan momentum. Til slutt endte Newcastle fire poeng bak Manchester United.

Manchester United toppet tabellen ved nyttår i 1997/98-sesongen. De røde djevlene lå fem poeng foran Blackburn og hele 12 poeng foran Arsenal (som lå på 6. plass). London-laget vant 14 av 18 kamper etter nyttår og gikk til topps i Premier League. Med utgangspunkt i nyttårstabellen har et lederlag aldri rotet bort et større forsprang til den endelige vinneren enn Manchester United dette året.

Antall poeng tatt av Premier League-vinner fra nyttår til sesongslutt

Differanse nyttårsleder til endelig Premier League-vinner