– Han er det beste som har skjedd dem siden Bill Shankly

Jürgen Klopp har snudd alt på hodet i Liverpool.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunktene i vinduet øverst!

Da tyskeren tok over tidlig i 2015/16-sesongen, lå de røde på tiendeplass i Premier League.

Spillerstallen var tynn. Bare det å kvalifisere seg til Champions League så vanskelig ut.

På tre og et halvt år er alt snudd på hodet. Klopp har byttet ut nesten hele førsteelleveren, og har tatt dem til tre av tre mulige europeiske finaler.

I tillegg har de fortsatt et ørlite håp om å vinne Premier League.

TV 2s fotballekspert gir tyskeren mye av æren for den drastiske utviklingen.

– Dette hadde aldri skjedd om det ikke var for Klopp. Han er det beste som har skjedd den klubben, og da snakker jeg om siden Bill Shankly, sier Simen Stamsø-Møller.

Skotske Shankly tok over Liverpool i 1959, og ledet dem i om lag 15 år. Han anses som mannen bak Merseyside-klubbens storhetstid fra tidlig på 60-tallet til den siste ligatittelen i 1990.

– Etter ansettelsen av Klopp, har pilen pekt sakte, men sikkert, oppover. De er blitt et av verdens tre beste lag, mener Stamsø-Møller.

TV 2s ekspert: Dette gjør ham unik

At Klopp skulle forbedre Liverpools tabellplasseringer, og kanskje også «ta dem til en finale», hadde han sett for seg. Men at laget skulle bli så bra, trodde han ikke.

– Det er så mange spillere som er blitt bedre, og dem han har lokket til seg. Han har gjort såpass god butikk mens han har vært der. Det er utrolig sterkt, og jeg tror ikke det er noen andre som kunne fått til det han har fått til i Liverpool, spekulerer TV 2s fotballekspert.

– Hva er det som gjør ham unik?

– Personligheten, sulten og væremåten, svarer han kontant, før han fortsetter:

– Det hører jo med at hans fotballfilosofi passer England. Den er veldig overførbar til det engelske, med underholdning og «heavy metal football». Det er greit bare å ha et varemerkenavn på det. Det hjalp ham veldig i starten – om de ikke vinner, blir det i hvert fall gøy.

– Han er en skikkelig bamse

Flere spillere har tatt til orde for at Liverpool er som en familie. Det kommer blant annet frem i TV 2s program «Klopp møter Bjørndalen», der ordene er malt på veggen i klubbens restaurant. Ifølge tyskeren er det etter spillernes eget ønske.

Stamsø-Møller slår fast at den karismatiske manageren er en populær mann.

– Jeg har til gode å høre noen som har noe oppriktig mot ham. En gjør ganske mange tøffe valg i løpet av en karriere som manager, men jeg har fortsatt ikke hørt noen sture når de blir satt ut eller noen som klager over hvordan han behandler dem. Jeg har møtt ham selv. Han eier et rom på en helt spesiell måte. Han er en svær fyr, en skikkelig bamse, og får alt til å virke bare moro. Det er en veldig viktig del av det, mener han.

TV 2s ekspert tror at Klopp til og med hadde en – om enn ubevisst – rolle i den geniale corneren som ga dem 4-0-ledelse.

– Han ufarliggjør situasjonen på en mesterlig måte. At Trent Alexander-Arnold gjør noe sånt i en sånn setting ... det hadde han aldri gjort om han var på tuppa, nervøs og preget av stundens alvor. Jeg tror det kan ha noe med treneren å gjøre. Alt i alt er det han har gjort helt suverent. Det virker som nesten hver eneste spiller ikke er blitt dårligere, og mange er blitt mye, mye bedre, sier han.

– De er mentale giganter

Etter kampen trekker spillerne frem samholdet i gruppen. Blant dem er kaptein Jordan Henderson.

– Det er lett å si nå, men innad i laget har vi alltid troen. Det er det fine med dette laget. Manageren har alltid troen, og det kan du se på den praten han hadde med oss før vi dro til stadion. Han hjelper spillerne til å få troen, slår midtbanespilleren fast overfor BT Sport.

Selv er Klopp mest opptatt av å løfte frem spillerne sine etter gårsdagens bragd. 51-åringen beskriver det som en helt spesiell kveld.

– Det som gjorde dette mulig – og jeg sa det til guttene før kampen: «Jeg tror ikke at dette er mulig, men siden det er dere, tror jeg vi har en sjanse». Det er fordi de er mentale giganter, fullroser tyskeren, ifølge Liverpools nettsider.

– Det er utrolig etter den sesongen vi har hatt, alle kampene vi har spilt og skadene vi hadde nå. For så å gå utpå der og levere som vi gjorde, er ikke til å tro. Jeg er virkelig stolt over å være manageren til dette laget. Jeg kommer til å huske dette for alltid. Jeg vet ikke om det har skjedd før, og jeg vet ikke om det kommer til å skje igjen. Guttene gjorde det, og det var utrolig, fortsetter han.

Finalespøkelset

Men uansett hvor rosenrødt det ser ut i den røde delen av Beatles-byen nå, har Klopp fortsatt til gode å vinne et trofé.

Attpåtil har han tapt tre av tre finaler. I tillegg tapte han sine tre siste finaler som sjef for Borussia Dortmund.

– Det kommer til å henge over ham hvis han ikke får den tittelen. Men han har gjort en fantastisk jobb uansett. Etter det de gjorde i går, er Liverpool storfavoritt til å finne Champions League-finalen – uansett hvem som går videre av Tottenham og Ajax, sier TV 2s fotballekspert Erik Huseklepp.

– Liverpool vil i utgangspunktet være det beste laget. Det er ikke gitt at de vinner, men de har tidenes mulighet til å vinne Champions League. Klopp har gjort en «outstanding» jobb, og måten han har gjort det på er utrolig beundringsverdig, følger han opp.