Friidrettens nye superfamilie

Familien Guttormsen drømmer om å bli stavsportens svar på Team Ingebrigtsen.

Det er mange spennende og lovende friidrettsfamilier i Norge om dagen. I familien Guttormsen hopper alle fire barna stav. Eldstebror Sondre (19) er stjerne på universitetslaget UCLA, og slo gjennom med et brak under EM i fjor med 6.plass og norsk rekord på 5,75. Denne sommeren skal lillebroren Simen (17) representere Norge i U20-EM etter å ha hoppet 5,15.

– Forbilde

Med pappa Atle som trener, så er det lett å trekke sammenligningen over på den superpopulære løperfamilien fra Sandnes.

– Ja, hvorfor ikke. Noen må jo kjøre Team-Ingebrigtsen-varianten på de tekniske øvelsene. De er jo et forbilde. Både som familie, hvordan de virker og oppfører seg, og måten de trener på, sier Atle Guttormsen til TV 2.

– Og ikke minst med tanke på det nivået de har nådd. Det er jo ekstremt.

Sondre Guttormsen mener familien er en suksessfaktor for at han allerede har markert seg i verdens- og europatoppen i stavsprang.

– Jeg tror ikke jeg hadde blitt like god som jeg er nå uten støtten fra både mamma, pappa, og søsken. Det blir mye stavsnakk rundt middagsbordet hjemme, smiler han.

Familiebedrift

Det kan mamma Kristin Guttormsen skrive under på. Hun forteller at idretten har blitt en livsstil der alle fire barna naturlig har blitt dratt med.

– De siste årene har stort sett alt av ferier og fritid gått med til å dra på treningsleirer, og da følger vi med hele familien. Det er fram og tilbake fra arenaer om man hopper inne, eller ute, og da er alle med, forteller hun.

– Men vi trives med det, og vi har det veldig gøy sammen. Så jeg føler ikke at jeg ofrer noen ting.

Pappa Atle mener en sterk familie er nødvendig om man skal slå gjennom som nordmann på toppnivå i friidrett.

– Har man ikke en sterk klubb i ryggen, så er man helt avhengig av å ha den støtten man har i en familie. Og da må alle være med. Jeg kunne ikke gjort dette uten at kona var med. Det hadde ikke gått.

Trener med lillebror

Da TV 2 besøkte Sondre Guttormsen i Los Angeles hadde han besøk av lillebror på Simen. Både på trening, og privat.

– Jeg sover på madrass inne på hybelen til Sondre. Det går det, gliser Simen.

Han har ikke bare gått i de samme idrettslige sporene som storebror. I likhet med Sondre har han prestert så godt at han har fått idrettsstipend i USA.

– Ja, jeg skal på Princeton University til høsten. Det blir bra. Jeg er nok litt sterkere på skolen enn Sondre. Men jeg har slått flere av aldersrekordene hans opp gjennom årene, så jeg skal nok bli bedre enn han på banen også, ler han.

Det er Sondre mer skeptisk til om han klarer.

– Vi får se. Jeg unner han i alle fall å bli så god som mulig. Det betyr mye å være to som kan trene sammen.

Gjennom jobben har Atle Guttormsen også jobbet en del i USA, og i fjor bodde hele familien i Davies i California der Sondre tok siste året på highschool. Dermed er begge guttene godt inne i det amerikanske skolesystemet. Simen gjorde det så godt på skolen at han slapp å ta siste året på videregående hjemme i Norge. Så mens hans jevnaldrende venner løper rundt som russ, har han studert noen fag på Universitetet i Oslo.

VM-klar?

For Sondre handler det meste om å bli klar til sesongstart etter å ha hatt en gryende fraktur i ryggen.

– Det er ikke noe alvorlig, men en skade alle stavhoppere har med jevne mellomrom. Det kommer av belastingen man får når man vrir seg rundt staven. Det er litt krefter ryggen skal ta av.

Kravet til VM i Doha har han allerede greid i innendørssesongen. Og dermed har han utsatt starten sommersesongen til Bislett Games i juni. Selv om han ikke er formelt tatt ut i VM-troppen, så er det gode sjanser at han får VM-debuten i høst.

– Målet mitt i første omgang var å bli god nok til å hoppe 5,70, for da får man være med i OL og VM. Så er mitt neste mål å komme opp på seks meter. Det er kanskje bare 20 stykker i historien som har greid, så det hadde vært kult, smiler han.

Og selv om ambisjonene på sikt er store, så har han ikke hastverk.

– Stavhopper når ofte ikke toppen ofte før man er rundt 30 år. Jeg er 19 år. så jeg får holde på minst ti år til, ler han.

– Kan vi få se to blad Guttormsen i en internasjonal stavfinale noen gang?

– Tja, hvorfor ikke. Brødrene Lavillenie har jo greid det. Og det virker utrolig kjekt å konkurrere sammen med broren sin. Det hadde vært gøy.

Lik TV 2 Sporten på Facebook