MÅ SPARE: Hammer-sjef Roy Hegreberg fikk én million mindre enn forventet.
MÅ SPARE: Hammer-sjef Roy Hegreberg fikk én million mindre enn forventet. Foto: Schrøder, Tor Erik

Fikk million-sjokk tre uker før rittstart

Trine Skei Grande prioriterer å bruke mer penger på kvinneritt. Hammer-sjefen fortviler.

I statsbudsjettet for 2019 er det bevilget fem millioner kroner til en tilskuddordning for internasjonale sykkelritt i Norge.

Av disse er inntil tre millioner kroner øremerket utvikling av internasjonale sykkelritt for kvinner i Norge.

Nå har Kulturdepartementet fordelt midlene. Fire millioner kroner går til sykkelrittet Ladies Tour of Norway. Herrerittet Hammer Stavanger får én million kroner.

– Det er for å utligne forskjellene mellom kvinneritt og herreritt. Vi vil løfte sykkelsporten gjennom å løfte likestillingen innenfor sykkelsporten, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Skei Grande er strålende fornøyd med Ladies Tour of Norway.

– Det er kjempekult. Vi ser at vi har masse flotte utøvere med stort potensial. Disse rittene er bra reklame for Norge. Vi ønsker dem hjertelig velkommen, men vi ønsker også mer likestilling innenfor sykkelsporten, sier hun.

Million-sjokk

Hammer-sjef Roy Hegreberg er overrasket. Han hadde nemlig regnet med å få to millioner kroner fra staten. Tre uker før rittstart, hvor en rekke av verdens beste herresyklister dukker opp, kommer beskjeden om at han må klare seg med halvparten.

– Dette setter oss i en vanskelig situasjon. Vi ble forespeilet to millioner kroner og det har ikke vært noen signaler på at vi skulle få mindre. Det er tre uker til arrangementet. Hvordan mulig å planlegge for store arrangementer når det er slik det blir, spør Hegreberg.

MER TIL DAMENE: Trine Skei Grande ga en ekstra million til Ladies Tour of Norway.
MER TIL DAMENE: Trine Skei Grande ga en ekstra million til Ladies Tour of Norway.

Nå må Hammer-sjefen frem med sparekniven.

– Vi må finne ut hvor vi skal kutte. Kanskje må vi redusere antall folk i organisasjonen. Planene om å søke dameritt må skrinlegges med en gang, sier han.

Skei Grande forklarer endringen i fordelingen av millionene slik:

– Vi ser at sponsormidlene fordeler seg ulikt. Vi ser at noen har store internasjonale muskler som de bruker for å få sponsorer. Det er kjempebra, men vi ønsker at flere skal kunne komme i en posisjon til å kunne få den type sponsormidler, sier kulturministeren.

Hun var ikke klar over at Hammer Stavanger hadde planer om å søke dameritt neste år.

– Vi har ikke sett noe til det. I fremtiden må det gå an å kjøre herre- og kvinneløp sammen på en bedre måte.

– Det er det Hammer Stavanger ønsker å gjøre?

– Ja, da får de levere en søknad på det, så skal vi vurdere det til neste år.

– Setter oss i en veldig vanskelig situasjon

Hegreberg mener at Ladies Tour of Norway fortjener alle midlene de får.

– Ladies har et kjempearrangement. Men de må ikke ta fra de som har minst av alle. Ladies kan gjerne få enda mer for vår del. Men hvis du har en pott på fem millioner så kan du ikke ta det fra én av to aktører. Og i hvert fall ikke fra den som får minst. Å gå fra 660 000 kroner per dag til 330 000 kroner per dag setter oss i en veldig vanskelig situasjon, sier Hammer-sjefen.

Skei Grande mener Hegreberg ikke har grunn til å klage.

– Jeg skjønner at Hammer ville hatt mer fra staten, men de har vist at de er i stand til å være del av en internasjonal struktur som får inn mye sponsormidler. De fikk signaler i fjor at vi kommer til å prioritere likestilling innenfor idrett og utligne de forskjellene som er der i dag. Hvis ikke vi bruker de anledningene vi har til å utligne de forskjellene, så får vi aldri gjort noe med det, sier hun.

Proffsyklist Katrine Aalerud jubler for den ekstra millionen.

– Det har veldig stor betydning for at vi skal få mediadekning. Det koster ganske mye. Generelt for kvinnesykling er mediedekning det viktigste. Da kan sponsorene støtte oss mer, noe som gjør at vi kan få det like profesjonelt som guttene har det, sier hun.

– Ladies Tour er et veldig viktig steg for utviklingen av kvinnesykling. Det er altfor stor forskjell mellom menn og kvinner, og det merker vi jentene godt. Det betyr utrolig mye å få den støtten. Jeg tror den vil bli godt brukt. TV-sending er godt for rekruttering i hele verden, spesielt i Norge, legger sykkeltalentet Silje Mathisen til.