MÅ SE VM FRA SOFAKROKEN: Martin Sjögren fant ikke plass til Kristine Leine i VM-troppen.
MÅ SE VM FRA SOFAKROKEN: Martin Sjögren fant ikke plass til Kristine Leine i VM-troppen. Foto: Roald, Berit

Droppet studiene for fotballen – VM-vraket

Kristine Leine er svært skuffet etter VM-uttaket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landslagstrener Martin Sjögren tok torsdag ut troppen til sommerens fotball-VM i Frankrike.

Det var ingen store overraskelser i troppen. Caroline Graham Hansen, Isabell Herlovsen og Guro Reiten er de heteste offensive profilene som skal skyte Norge til mesterskapssuksess. Bakover blir midtstopper Maren Mjelde og keeper Ingrid Hjelmseth bærebjelker for det norske laget.

– Det er en velbalansert og ung tropp som samtidig har erfaring. Det er ingen jokere i denne troppen. Det er spillere vi kjenner godt og som har vært med tidligere, sier Sjögren.

Se hele troppen nederst i artikkelen!

Skuffet Leine

Kristine Leine, som i fjor høst valgte å satse på fotball foran sykepleierstudier, er ikke med i troppen. Røa-spilleren ble kjent da hun ble nektet å spille landskamper på grunn av sykepleie-studiene.

Leine skriver i en SMS til TV 2 at hun «ikke har så mange kommentarer for øyeblikket».

– Veldig skuffet over ikke å få være med, men ønsker jentene veldig mye lykke til med det som kommer, skriver hun.

Sjögren forklarer Leine-vrakingen slik:

– Vi hadde noen posisjoner og navn som vi diskuterte helt opp mot deadline. Kristines navn var et av navnene som var med i den siste vurderingen. Vi tok ut tre rene stoppere. I tillegg tok vi ut Elise Thorsnes som har spilt stopper i LSK Kvinner. Vi ville ha ytterligere offensive alternativer med oss, sier han.

Landslagsjentenes hårete VM-mål er medalje. TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen mener at det blir mer enn tøft nok å avansere fra gruppespillet.

– Jeg tror det kan bli tøft. Vi klarte ikke det i EM. VM er tøffere. Erfaringsmessig er lag fra Asia og Afrika vanskelige å møte, selv om de ikke er store nasjoner. Frankrike på hjemmebane vil selvfølgelig bli kjempetøft. Det viktigste er å komme seg videre fra gruppespillet. I et cupspill kan alt skje, sier hun.

– Sterkere og mer sammensveiset gjeng

Ada Hegerberg, verdens beste kvinnelige fotballspiller, var som ventet ikke med i troppen. Hegerberg takket nei til videre spill for Norge etter EM-fiaskoen i 2017. Da røk Norge ut av gruppespillet med null poeng og null mål.

Uten Hegerberg vant Norge VM-kvalikpuljen foran Nederland etter en dramatisk gruppefinale på Intility Arena i september 2018.

– Det er synd at Ada ikke ønsker å være med på landslaget, men jeg synes vi som har vært på landslaget og ønsket å være på landslaget har stått opp for hverandre. Vi er blitt en sterkere og mer sammensveiset gjeng enn det vi var i 2017, sier keeper Ingrid Hjelmseth.

EM-fiaskoen kombinert med Hegerbergs landslags-nei var smertefull, forteller landslagssjef Sjögren.

– Det var en av de viktigste erfaringene i min trenerkarriere hittil. Å være med når det blåser. Det blåste ikke bare litt. Det blåste skikkelig. Det har gjort meg til en bedre leder, forklarer svensken.

Han åpner for å gjenoppta dialogen med Hegerberg etter sommerens mesterskap.

– LIse Klaveness har hatt et møte med Hegerberg der det ble klart at det ikke blir VM. Jeg har sagt hele tiden at jeg er interessert i de spillerne som vil være med. Det er der vi legger alt fokus. Vi får se hva som skjer i fremtiden og etter VM. Det blir sikkert mulig å gjenoppta en dialog på et vis, sier treneren.

Elitefotball-sjef Klaveness bekrefter at hun vil holde kontakt med Lyon-stjernen.

– Jeg snakket med Ada tidligere i vår. Da gjorde Ada det klart, som hun har gjort mange ganger tidligere, at hun hadde tenkt gjennom konsekvensene på forhånd og at VM var uaktuelt for hennes del. Hun ønsket fred og respekt for det valget. Det var en veldig åpen og hyggelig samtale. Jeg var åpen om at jeg ønsket å prate med Ada også etter VM, sier Klaveness til TV 2.

Sjögren føler seg langt tryggere på VM-troppen enn EM-troppen for to år siden.

– Vi er på et helt annet nivå nå enn før EM for to år siden. Da holdt vi fortsatt på å lete etter en form for stabilitet. Vi har funnet spillere i posisjoner som vi hadde problemer med å finne før EM, sier han til TV 2.

Åpner mot Nigeria

Norge møter vertsnasjon Frankrike, Sør-Korea og Nigeria i VM-gruppespillet. Mesterskapet spilles fra 7. juni til 7. juli. Norges første kamp er mot Nigeria i Reims 8. juni.

– Det er en veldig spennende tropp. Det er spillere som har vært i troppen gjennom året. Det er en tropp som skal bite godt fra seg i VM, sier kaptein Maren Mjelde.

– VM er noe vi har sett frem til siden kampen mot Nederland i høst. Det er et veldig åpent mesterskap, sier hun.

Hjelmseth tror VM blir en opptur sammenlignet med EM for to år siden.

– Vi er mye bedre rustet til dette mesterskapet. I forrige EM kom treneren inn et halvt år før vi skulle spille. Vi var ikke samkjørte i det mesterskapet, men siden har vi vært gjennom mange gode prosesser, sier keeperen.

Norges VM-tropp
Keepere: Ingrid Hjelmseth (Stabæk), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Oda Bogstad (Arna-Bjørnar).

Utespillere: Maren Mjelde (Chelsea), Maria Thorisdottir (Chelsea), Stine Hovland (Sandviken), Synne S. Hansen (LSK Kvinner), Kristine Minde (Wolfsburg), Cecilie R. Kvamme (Sandviken), Ingrid Moe Wold (LSK Kvinner), Frida L. Maanum (Linköping), Vilde Bøe Risa (Kopparbergs/Göteborg), Ingrid S. Engen (LSK Kvinner), Therese S. Åsland (LSK Kvinner), Amalie V. Eikeland (Sandviken), Emilie B. Haavi (LSK Kvinner), Guro Reiten (LSK Kvinner), Karina Sævik (Kolbotn), Caroline G. Hansen (Wolfsburg), Isabell Herlovsen (Kolbotn), Emilie Nautnes (Arna-Bjørnar), Lisa-Marie K. Utland (Rosengård) og Elise Thorsnes (LSK Kvinner)