Iskald De Beek (22) senket Spurs: – Praktfullt!

Ajax sikret seg et glitrende utgangspunkt før returkampen mot Tottenham i Amsterdam etter å ha vunnet 1-0 i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tottenham – Ajax 0-1:

Se sammendrag øverst!

En iskald scoring av 22-åringen Donny van de Beek etter et snaut kvarter sørget for at Ajax tok en kruttsterk 1-0-seier mot Tottenham i den første Champions League-semifinalen mellom lagene tirsdag.

– Jeg synes det var viktig scoring. De første 30 minuttene spilte vi veldig bra. Etter det endret Tottenham sin taktikk og vi fikk problemer. 1-0-seier er okey. Neste uke må vi avslutte dette på hjemmebane. Vi må legge en god plan for neste uke. For jeg vet ikke hva Tottenham vil gjøre i den neste kampen. Men vi kan også spille bedre enn det vi gjorde i dag, sa Ajax-matchvinner Donny van de Beek etter kampen.

Dermed har Ajax' unge mannskap et svært godt utgangspunkt for å ta seg til sin første Champions League-finale siden 1996.

Tottenhams Christian Eriksen var skuffet etter tapet.

– Det var under pari. Vi spilte ikke vårt beste. Vi var bedre i andre omgang, men de første 20 minuttene av kampen stod vi bare å se på ballen. Jeg tror vi må endre mye i neste kamp. Vi fikk Ajax til å se mye bedre ut enn det de er. Vi ga dem følelsen over at de kunne kontrollere ting, sa Eriksen etter kampen.

Tottenham-manager Mauricio Pochettino tok nederlaget med fatning.

– Vi startet ikke bra i første omgang. Min følelse var at Ajax viste mer energi og det var vanskelig for oss å spille. Vi manglet energi og det gjorde kampen vanskelig. Etter at vi slapp inn mål kom vi tilbake i kampen. Sissoko kom inn og ga laget god energi. Etter pause spilte vi som vi ønsket og presset dem. Da var det en jevn kamp. Vi er bare ett mål bak, og vi har troen på at vi kan vinne i Amsterdam og komme til finalen, sa Tottenhams manager etter kampen.

– Han er verdt én milliard
Ekspertene var imponert over det Ajax viste, men mener Tottenham burde gjort mer.

– De har vunnet i Madrid, de har vunnet i Torino. De spilte rundt Tottenham i store deler av førsteomgangen, sa TV 2-ekspert Petter Myhre etter kampen.

– Tottenham hevet seg etter pause, men det er et Tottenham som lider veldig av at de mangler nøkkelspillere, poengterte ekspertkollega Brede Hangeland.

– Dette var en seier Ajax ikke trengte å jobbe så knallhardt for. De Ligt hadde blant annet full kontroll i de bakre rekker. Han er en stopper som er verdt én milliard. Det var enormt å se på. Jeg tror Pochettino er veldig skuffet over Tottenhams prestasjon. Tottenham hadde en avslutning på mål, og det er for tynt. Jeg tror det nå kun er 10-15 prosents sjanse for at Spurs kommer seg til finalen nå, mente TV 2-ekspert Erik Thorstvedt.

Ajax gikk til pause med en fullt fortjent 1-0-ledelse. TV 2-ekspert Brede Hangeland var mektig imponert over det Ajax viste.

– Det var en praktfull scoring og en fantastisk omgang av Ajax. Dypt imponerende. De har dominert. De har hatt ballen i 60 prosent av tiden og har spilt med kassen frem som de har gjort i hele turneringen. Rett og slett sjokket Tottenham litt i denne førsteomgangen, oppsummerte TV 2-ekspert Brede Hangeland i pausen.

Ajax stilte med den yngste troppen som noensinne har vært i en semifinale i Champions League.

Tottenham spilte forøvrig sin første semifinale i Europas gjeveste klubbturnering siden 1961/62-sesongen, da London-klubben ble slått ut av laget som vant turneringen til slutt, portugisiske Benfica.

– Fremtiden er nå
Det ble en tett og jevn åpning på kampen på Tottenhams nye hjemmebane, Tottenham Hotspur Stadium.

Ajax hadde imidlertid et lite overtak, og etter bare 14 minutter fikk de betalt.

22-åringen Donny van de Beek ble spilt gjennom Tottenhams forsvar. Iskaldt satte han ballen i mål alene med Lloris. Dommeren sjekket med VAR om det kunne være offside. Målet ble godkjent og Ajax tok en fortjent ledelse.

– Avslutningen var iskald. Det var en disse juvelene som har tatt steget på den største scenen. De Beek er oppvokst i Ajax. Fremtiden er her og nå, sa TV 2-kommentator Øyvind Alsaker etter scoringen.

Ajax dominerte fullstendig etter scoringen og styrte det meste. Tottenham klarte ikke å skape de store sjansene og slet stort på hjemmebane.

– Det har vært helt klasseforskjell mellom lagene så langt, sa ekspertkommentator Petter Myhre da det var spilt en halvtime.

Vertonghen ut med skade
Etter 34 minutter spill ble Tottenhams Jan Vertonghen liggende på gressteppet etter et sammenstøt med Ajax' keeper Onana. Han blødde kraftig fra nesen etter duellen. Spurs-stopperen kom seg på beina igjen etter å ha fått behandling på banen, men måtte til slutt kaste inn håndkleet og ble byttet ut. Inn kom Moussa Sissoko.

– Han kunne knapt gå for egen hjelp, og da er det selvfølgelig bare en ting å gjøre, poengterte Alsaker.

Tottenham klarte ikke å slå tilbake mot et sterkt Ajax-mannskap, og måtte gå til pause med 0-1.

– Pochettino har fått mye å gruble på etter denne omgangen. Ten Hang har all grunn til å være strålende fornøyd, oppsummerte Myhre etter de første 45 minuttene.

Tottenham jaget utligning
Tottenham gikk rett i angrep etter pause. Llorente fikk en gedigen mulighet i åpningsminuttene, men Ajax-forsvarte fikk blokkert angriperens avslutning.

– Tottenham var mye tettere oppi duellene, og innbytter Sissoko har løftet dem på midtbanen, mente Myhre.

Ajax forsvarte seg imidlertid solid, og gjorde sitt ytterste for å beholde ledelsen.

Tottenhams spillere ble mer og mer frustrert etter hvert angrep de rullet opp og ikke klarte å omsette i mål.

13 minutter før slutt rullet Ajax opp et vakkert angrep. Ballen havnet til slutt hos David Neres på kanten av 16-meteren. Ballen gikk i stolpen og ut.

– Der var Ajax bare noe millimetere fra å doble ledelsen. Det var så nære, poengterte Alsaker.

Til tross for et spillemessig overtak klarte Tottenham aldri å slå tilbake. Ajax vant 1-0 i London og sikret seg et glitrende utgangspunkt foran returkampen mellom lagene i Amsterdam.

Fire endringer for Spurs
Mauricio Pochettino har mange skader, men startet med sitt sterkeste mannskap av de tilgjengelige spillerne.

På topp startet Fernando Llorente og Lucas Moura.

Han gjorde totalt fire endringer fra kampen mot West Ham i Premier League. Jan Vertonghen og Kieran Trippier kom inn i forsvaret, Victor Wanyama på midtbanen og nevnte Llorente fikk starte på topp.

Ajax-trener Erik ten Hag overrasket ingen og startet med omtrent det samme laget som møtte Martin Ødegaards Vitesse i forrige seriekamp. I angreper erstattet imidlertid David Neres dansken Kasper Dolberg.

Slik startet lagene:

Tottenham: Lloris, Trippier, Sanchez, Alderweireld, Vertonghen, Wanyama, Rose, Eriksen, Alli, Moura, Llorente.

Benken: Gazzaniga, Foyth, Walker-Peters, Davies, Dier, Skipp, Sissoko.

Ajax: Onana, Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico, Schone, Van de Beek, De Jong, Ziyech, Tadic, Neres.

Benken: Varela, Sinkgraven, Huntelaar, Mazraoui, Magallan, Dolberg, De Wit.

Dommer: Antonio Mateu Lahoz, Spania