Helle Thomsen fortviler over situasjonen som fører til at Larvik stiller med et B-lag i sluttspillsemifinalen mot Vipers.
Helle Thomsen fortviler over situasjonen som fører til at Larvik stiller med et B-lag i sluttspillsemifinalen mot Vipers. Foto: Franck Fife

– Dette er en skam for norsk håndball

Trenerprofilen Helle Thomsen fortviler over situasjonen i Larvik og mener Håndballforbundet burde tatt grep, men det avviser generalsekretær Erik Langerud.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er en katastrofe for norsk håndball. Det er en skam at det stilles med et B-lag i en semifinale, sier Moldes trener Helle Thomsen (48) til TV 2.

Dansken, som nylig ga seg som trener for det suksessfulle kvinnelandslaget til Nederland, måtte se semifinaleplassen i sluttspillet ryke mot Larvik, som onsdag og fredag møter Vipers med spillere fra rekruttlaget og en samarbeidsklubb.

Det vil si, ikke helt. Keeper Guro Rundbråten (29) og strekspiller June Andenæs (35) er kommet til enighet med Larvik om et forlik, som gjør at de skal spille ferdig sluttspillet for klubben. Det opplyser NISO-advokat Eirik Monsen til TV 2 tirsdag. De to har følt seg urettmessig oppsagt og truet med rettslige skritt, men har nå altså inngått forlik.

Peker på forbundet

Det er fordi den kriserammede klubben har sagt opp A-lagsspillernes kontrakter. De utløper i dag.

– Jeg skjønner spillere som er uten kontrakt. Men ikke forbundet. Jeg forstår ikke hvordan dette kan skje. Det er også synd for Vipers som ikke får skikkelig matching før Final Four, sier Thomsen.

Ironisk nok skal flere av Larviks spillere, som var med på å drepe Moldes europacupsjanser, nå til Molde neste sesong.

Hun mener Håndballforbundet burde tatt grep allerede i november eller desember for å hindre situasjonen som nå har oppstått.

– Jeg er lei av å høre om Larvik. Hvem som har skylda er ikke relevant. Dette har vært et tema i mange år. Det er jo helt galt at man har kontrakter som går ut 1. mai, det er en systemfeil. Hvor feilen ligger, vet ikke jeg, men det må være mulig å oppdage dette tidligere. For oss er det en drøm å nå en semifinale, så er det vanskelig å se at Larvik stiller et juniorlag i semifinalen. Å komme dit er noe mange av oss kjemper for hver dag hele året, sier Helle Thomsen.

Forstår ikke kritikken

Generalsekretær Erik Langerud i Håndballforbundet forstår ikke helt kritikken fra Thomsen.

– Jeg har litt problemer med å forstå hva hun mener vi skulle ha gjort. Jeg vet ikke hvor godt hun kjenner avtaleverket vårt. Det er fremmed at Forbundet skal regulere kontraktslengder. Klubbene har den fleksibiliteten de ønsker. Larvik sa jo opp kontraktene, og noen av dem varte nok lenger enn ut april. Kontraktene må være innenfor arbeidslivets lover og regler. Utover det, får de styre selv, sier Langerud til TV 2.

– Hvordan synes du dette ser ut for norsk håndball?

– Jeg er ikke blant dem som synes det er skadelig, men det er ingen god situasjon, og vi skulle gjerne vært den foruten, medgir generalsekretæren.

Ser lyst på situasjonen

Langerud peker på at de har fulgt Larvik kontinuerlig opp og er fornøyd med hvordan klubben har justert driften.

– Så er det blitt et problem nå med sluttspillet og kontraktene som går ut. Det er et ankepunkt at det skjer når de vet at sluttspillet går ut i mai.

– Er det noe du ser man kan ta tak i her for å hindre en lignende situasjon i fremtiden?

– Fra neste sesong får vi på plass et nytt system for eliteserielisens, som vil følge opp klubbenes økonomi bedre. Klubbene generelt har også gjort et kjempearbeid det siste året med å få orden på økonomien.