Hevder Ødegaard topper ønskelisten til Champions League-semifinalisten

Martin Ødegaards (20) storspill for Vitesse denne sesongen skal ha fått Ajax til å endre oppfatning av nordmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tottenham mot Ajax på TV 2 og Sumo tirsdag fra kl. 20.00. Kampstart kl. 21.00.

Spekulasjonene rundt en mulig overgang til Ajax for Martin Ødegaard har tiltatt i styrke den siste tiden. Storspill i Vitesse har fått storklubben til å sikle etter nordmannen.

Avisen De Telegraaf meldte for få dager siden at sportsdirektør Marc Overmars går i forhandlinger med Real Madrid om kort tid.

– De virkelig ønsker ham. Ajax vil først og fremst kjøpe. Skulle Real Madrid selge for 15 millioner euro med tilbakekjøpsklausul på 30 millioner euro, vil de både utvikle og tjene penger på ham. Et lån for to år er også noe de vil være interessert i, sier den nederlandske fotballjournalisten Mike Verweij når han møter TV 2 i forbindelse med Ajax' Champions League-semifinale mot Tottenham.

– Er Ajax så desperate etter Ødegaard at de låner ham uten opsjon?

– De er ikke desperate, for det er andre muligheter. Det er noen søramerikanske spillere de ønsker seg. Går det ikke med Martin, kommer de til å gå til en neste, men jeg tror han er nummer én. De vil virkelig ha ham, sier Verweij, som har dekket Ajax i en årrekke for avisen De Telegraaf.

Marca: – Ødegaard ikke til salgs

Blir det et lån for de to neste sesongene, må Ødegaard først forlenge kontrakten med Real Madrid som nå løper ut 2021, skriver De Telegraaf.

Det har vært snakk om en overgangssum på nærmere 200 millioner kroner.

– Beløpene i fotballverden er galskap. Det er for mye penger. Jeg føler ikke at jeg er verdt det, sa Ødegaard til Voetbal Primeur forrige måned.

Marca hevder på sin side at det er uaktuelt for Real Madrid med et salg.

Martin Ødegaard ønsket ikke å kommentere ryktene om Ajax og egen fremtid før Eredivisie-kampen mot storklubben forrige uke. 20-åringen fra Drammen sa han var fullt konsentrert på sesongavslutningen med Vitesse.

– Agenten min har allerede vært i samtaler om noen ting. Vi må se hva som er best for utviklingen min, og så får vi ta en avgjørelse, sa han til NOS.

Mathisen: – Utrolig spennende

Ajax har trolig en hektisk sommer foran seg. Barcelona har allerede kjøpt midtbanejuvelen Frenkie De Jong for om lag 840 millioner kroner. Donny van de Beek, Hakim Ziyech og Matthijs de Ligt er spillere som også kan bli solgt for enorme summer i løpet av sommeren.

– Ajax-laget blir plukket fra hverandre, og det har allerede begynt. De kommer til å selge for over milliarden til sammen. De har garantert nye folk på gang, og så kommer det til å ta X antall år før de er tilbake for å sjarmere oss, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Ajax-trener Erik ten Hag vil ikke at hans lag skal være en døgnflue i Europa.

– Vi ønsker å fortsette i denne kurven. Det er fantastisk at vi er i Champions League-semifinalen. Ingen hadde trodd før sesongen at et nederlandsk lag skulle klare det. Det er det dette laget handler om: Vi har oppnådd noe, men vi ønsker mer. Vi ønsker ikke å hvile på laurbærene, sier Erik ten Hag på pressekonferansen før tirsdagens møte med Tottenham i Nord-London.

Mathisen mener en Ødegaard-overgang til Ajax vil være utrolig spennende.

– Martin Ødegaard hadde ikke spasert inn på det laget som er der nå, men mange av de spillerne kommer til å bli plukket av større klubber. Da kan Ødegaard være en som får en rolle der. Det hadde vært utrolig spennende, og mange mente han burde gått dit da han dro til Real Madrid, men ingen takker nei til Real Madrid. Den utviklingen han har hatt det siste året har vært kjempepositiv. Å komme til Ajax hadde vært utrolig spennende, sier han.

TV 2-eksperten tror Ajax er mest interessert i en permanent overgang.

– Martin Ødegaard er ikke en toppspiller i Europa, men han kan bli det rimelig kjapt om han fortsetter utviklingen. Å spille seg inn på Real Madrid blir nesten umulig, for de har et såpass stort budsjett at de kan hente hvem de vil. Jeg vil tro at om Ajax vil hente Ødegaard, er det som permanent avtale som er mest interessant, så de slipper å utvikle spillere for en av sine konkurrenter, sier Jesper Mathisen.

Derfor har Ajax endret mening

Ødegaard har fått sitt virkelige internasjonale gjennombrudd denne sesongen med åtte scoringer og ni målgivende på 33 kamper for det i øyeblikket sjuende beste laget i Nederland.

– Alle kan se at Martin er en god spiller som gjør det veldig bra. I starten tvilte Ajax på ham som erstatter for Hakim Ziyech. De kunne se en vidunderlig spiller, men noen ganger mistet han aggressiviteten. Det har vært stor utvikling på ham denne sesongen. I den forrige kampen mot Ajax gjorde han også en virkelig god figur, sier Verweij til TV 2.

Fotballjournalisten er ikke overrasket over at Ødegaard har slått ut i full blomst i Nederland etter å ha blitt kritisert for manglende målpoeng gjennom halvannen sesong i Heerenveen.

– Vi vet at akademidirektør Wim Jonk, som også er ansvarlig for Frenkie De Jong, Donny van de Beek og Matthijs de Ligt, visste om Ødegaard da han var 15 år, men kunne ikke tilby kontrakt før han fylte 16 år. Seks eller sju ganger besøkte de familien. Han bestemte seg for Real Madrid, men Wim Jonk har fulgt ham siden den gang. Han er en utmerket spiller, sier han.

Ødegaard har også spilt seg inn i landslagsvarmen til Lars Lagerbäck, som ga Ødegaard tillit fra start i begge EM-kvalifiseringskampene mot Spania og Sverige i slutten av mars.