NEGATIV SPIRAL: Eirik Horneland har tunge dager på jobb for tiden. Det ble en ny nedtur mot Molde.
NEGATIV SPIRAL: Eirik Horneland har tunge dager på jobb for tiden. Det ble en ny nedtur mot Molde. Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Deila om RBK-krisen: – Vi må nyte at de er der nede

Ronny Deila synes ikke synd på Rosenborg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter fem serierunder i Eliteserien er det kun ett lag som ennå ikke har vunnet en kamp.

Fem måneder etter at Rosenborg tok «The Double» er det krise på Lerkendal. Forrige helg gikk trønderne på et sviende 0-3-tap mot gullrival Molde. Mandag var det hektisk møtevirksomhet i Trondheim.

Konklusjonen: Rosenborg freder trener Eirik Horneland og maner til tålmodighet.

Seiersvante supporterne er ikke like tålmodige som klubbledelsen. Natt til mandag ble et banner med budskapet «handling» hengt opp på Brakka.

Fotball-Norge er like forundret og overrasket som supportere og fotballeksperter. En av dem er Vålerenga-trener Ronny Deila. Han tror endringen i RBKs måte å spille fotball på vil hjelpe.

– Nå er de litt tilbake til det de har gjort hele veien. Det tror jeg kommer til å hjelpe. Så er det snakk om selvtillit, overskudd, glede og kvikke bein. Da kommer de sterke sidene til disse spillerne frem, sier han.

– Jeg tror de kommer

Han synes ikke synd på Rosenborg.

– Det er en vanvittig press. Jeg vet hvordan det er å være i slike klubber. Du må være sterk. Ikke bare for deg selv, men for flere. Men nå må vi nyte at de er der nede. De har vunnet så mye, så jeg har ikke vondt av dem. Vi andre har slitt og vært i samme situasjon som dem. Det er ikke sikkert det er så mange som er vant til å takle motgang der. Vi får se om de klarer å komme seg ut av det, sier Deila.

– Tror du RBK kan vinne serien i 2019?

– Det kan de, men jeg tror ikke det, sier han.

Trenerkollega Dag-Eilev Fagermo tror det snart vil snu for trønderne.

– Alle syns jo det er overraskende rart at de har gjort det såpass svakt, men jeg tror de kommer.

– Hvorfor?

– Kvalitetene de har på alle plan, og ressursene ikke minst.

– Er det for sent for RBK å bli seriemester?

– Det nærmer seg i hvert fall. Jeg har tippet dem som seriemester, så kanskje jeg må bite i meg det, sier han.

– Enormt dedikert type

Erik Huseklepp, som spilte under Horneland i Haugesund, er skremt over det Rosenborg har vist i sesonginnledningen.

– Det ser veldig tungt ut. Det virker planløst. Det jeg kan love, slik jeg kjenner Horneland, er at han kommer til å snu hver eneste stein. Han jobber døgnet rundt og en er enormt dedikert type. Han kommer aldri til å gi seg, sier Huseklepp.

Fotballeksperten mener historien viser at det ikke er noen grunn til å slappe av fordi man blir fredet av klubbledelsen.

– I fotballen er det ikke alltid et godt tegn at noen går ut og freder deg. Da går det ofte én eller to kamper før man ryker. Men Horneland kan ikke tenke på det. Han må tenke på hvordan RBK skal ta tre poeng mot Sarpsborg 08.

– Tror du Horneland får hele sesongen?

– Det tviler jeg på.