– En sprø farvelfest

På ett år har Ajax gått fra å tape for Rosenborg til å slå Europas giganter. Nå har de fem eller seks kamper igjen sammen før klubbens største stjerner forsvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ingen hadde forventet dette, sier journalisten Yordi Yamali.

Forrige sesong røk Ajax ut av Europaligaen etter å ha tapt i playoff for Rosenborg. Nå er Rosenborg et av bunnlagene i Eliteserien, mens Ajax' unge lag skal spille semifinale i Champions League.

– For et år siden tapte vi for Rosenborg. Det var forferdelig for oss. Nå er vi tilbake, som det lille laget som har slått Real Madrid og Juventus. Alle elsker underdogen, sier en supporter utenfor stadion.

– Kjent over hele verden

Det er ikke bare det at Ajax er en mindre klubb enn Real Madrid og Juventus som gjør at denne årgangen av laget er blitt populær over hele Europa. De har også spilt en underholdende og offensiv fotball. Det er ikke tilfeldig, mener De Telegraafs fotballjournalist Mike Verweij.

– Ajax' filosofi er også Johan Cruyffs filosofi. Det betyr at klubben ikke bare vil ha resultater, men også spille attraktiv fotball med unge egenutviklete spillere.

Den 21 år gamle midtbanespilleren Frenkie de Jong er en av de som har stått frem denne sesongen.

– Jeg tror Ajax' stil er kjent over hele verden. Bare spille med ballen, mye bevegelse, tekniske spillere. Det er essensen, mener han.

Men dette laget, som har gjort det mye bedre enn forventet og fått fans over hele Europa, kommer ikke til å holde sammen lenge. Midtstopper Matthijs de Ligt er linket til nesten alle de største klubbene i verden, mens Frenkie de Jong allerede har signert for Barcelona. Han drar dit i sommer. Men det er ikke noe nytt for supporterne vi møter utenfor stadion:

– Det er sånn livet vårt er. Hvert år mister vi våre beste spillere.

Må nytes nå

– De må selge spillerne. Det er Æresdivisisjonen og vi har bare ikke nok penger til å beholde de beste spillerne. Det er umulig å beholde dem, så man må alltid produsere nye talenter, sier fotballjournalist Yordi Yamali.

Det betyr at akkurat denne samlingen med spillere ikke kommer til å spille sammen veldig lenge. De har nå bare to seriekamper, en cupfinale, og noen Champions League-kamper igjen sammen.

– Vi må nyte det nå. Det er fem eller seks kamper igjen. La oss nyte det og se hva som skjer, sier en av supporterne til oss.

– Stemningen på tribunen nå er som en sprø farvelfest, mener Yordi Yamali.

Den første av kampene er tirsdagens semifinale mot Tottenham, som mangler Harry Kane og Heung-Min Son i opggjøret. Til gjengjeld kan de starte med flere tidligere Ajax-spillere, både Christian Eriksen, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen og Davinson Sanchez har tidligere vært i den nederlandske toppklubben.

Frenkie de Jong har tro på at de kan slå London-klubben og komme seg til finale.

– Jeg håper det, men Tottenham har et veldig sterkt lag med mange gode spillere, spesielt offensivt. De er gode individuelt, og gode taktisk. Så det kommer til å bli vanskelig for oss.