NORSK LAGVENNINNE: Pernille Harder er lagvenninne med Caroline Graham Hansen i Wolfsburg.
NORSK LAGVENNINNE: Pernille Harder er lagvenninne med Caroline Graham Hansen i Wolfsburg. Foto: Peter Steffen

– Ingen hadde trodd at jeg skulle bli sammen med en kvinne

Den danske Wolfsburg-spilleren Pernille Harder (26) fant lykken med svenske Magdalena Eriksson (25). Det overrasket til og med henne selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se den avgjørende semifinalen mellom Chelsea og Lyon på TV 2 Zebra og TV 2 Sumo søndag kl. 14.55.

Homofobi i fotballen har lenge vært et problem, spesielt blant herrene.

Nylig ble FC København-stjernen Viktor Fischer utsatt for homofobisk hets fra motstanderfansen.

Men i kvinnefotballen er det mer åpenhet. En av dem som aktivt har frontet homofiles rettigheter, er danske Pernille Harder.

Wolfsburg-spilleren er en av verdens aller beste kvinnelige fotballspillere, og kom på andreplass i Ballon d’Or-kåringen, kun slått av vår egen Ada Hegerberg.

I et intervju med dansk TV 2 prater Harder om hennes forhold til svenske Magdalena Eriksson, som er lagvenninne med Maren Mjelde og Maria Thorisdottir i Chelsea.

CL-SEMI: Magdalena Eriksson i duell med Ada Hegerberg i den første Mesterliga-semifinalen.
CL-SEMI: Magdalena Eriksson i duell med Ada Hegerberg i den første Mesterliga-semifinalen. Foto: Jeff Pachoud

– Jeg er utrolig stolt over å være homofil. Det spiller ingen rolle om man forelsker seg i en gutt eller jente, mann eller kvinne, sier Harder. Men det er først nylig at Wolfsburg-spilleren ble klar over sin egen legning.

– Jeg tror ikke det var noen som trodde at jeg skulle bli sammen med en kvinne. Det gjorde jeg ikke selv heller.

Harder og Eriksson har vært i et langdistanseforhold i to år, den ene lokalisert i tyske Wolfsburg, den andre i Englands hovedstad London. Men de lærte hverandre først å kjenne da de spilte sammen i svenske Linköping for fire år siden. Der endte de opp med å forelske seg i hverandre.

– I starten var det ikke noe mellom oss. Vi var begge i et forhold, men etter ett år begynte vi å snakke veldig mye sammen og så ble vi bare forelsket, sier Harder til dansk TV 2.

View this post on Instagram

And you are my valentine ❤️

A post shared by Pernille Harder (@pharder10) on

Og det var først da Harder kom til Sverige at hun forsto at hun var tiltrukket av kvinner.

– Det var først da jeg kom meg vekk, reiste ut i andre miljøer og opplevde verden, at jeg oppdaget andre sider av meg selv.

– Vanskeligere å stå frem i en liten by

Selv om akkurat denne nye siden overrasket både henne selv og de rundt henne, forteller 26-åringen at hun kun har opplevd støtte fra sine nærmeste etter at hun kom ut.

– Jeg har hatt det veldig lett. Mine foreldre forstår det hundre prosent. Det var aldri noe problem.

Men Harder tror det ville vært vanskeligere å stå frem som homofil, hvis hun fremdeles bodde i Ikast, hvor hun vokste opp.

– Hvis jeg fremdeles bodde i Ikast så tror jeg det ville vært vanskeligere. Det er en liten by i Jylland, hvor det kanskje ikke er så mange homofile eller biseksuelle. Det ville være kanskje vært litt annerledes, sier den danske fotballstjernen.

Nå håper hun at hun kan bidra til å få folk til å forstå at det er normalt å være homofil – uansett hvor man er i verden.

– Jeg håper at det er mange som ser på meg og tenker at det er normalt å være homofil. Man er normal, uansett hvem man er forelsket i.