King måtte ta Instagram-grep etter rasistisk hets

Nå hyller han Raheem Sterling - og angrer på hvem han stemte på som årets spiller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

16. oktober, 2018: Norge møter Bulgaria i en avgjørende kamp i Nations League.

Bulgarerne har pekt ut Joshua King som den største trusselen og forsøker tilsynelatende å sparke ham ut av kampen. I løpet av kampen får hele fire av dem gule kort.

Men King ler sist og best, han er Norges beste spiller. Og selv om han bommer på åpent mål i 2. omgang blir Bulgaria slått 1-0.

Det er med tydelige smerter at King forlater Ullevaal Stadion den kvelden.

I kommentarfeltet på Instagram-profilen hans flommer det etter hvert over med rasistiske kommentarer. De aller fleste av dem fra sinte bulgarere.

– Hvis jeg husker riktig var det jeg som ble taklet 18 ganger i den kampen. At de kalte meg ditt og datt etterpå, det skjønte jeg ikke. Jeg kan ikke synke så lavt som sånne mennesker. De får den lille spenningen av å sende melding til en person de håper skal svare. Men jeg ønsket ikke å helle bensin på bålet, sier King.

Måtte slette rasistiske kommentarer
Bournemouth-spissen har tidligere funnet motivasjon i folk som har kritisert ham i sosiale medier. For eksempel ble han latterliggjort da han før 2016/17-sesongen uttalte at målet var å score 15-20 mål i Premier League.

Én av dem lovet å vaske bilen til kameraten sin dersom King nådde målet sitt. 8-9 måneder senere skjedde det. King scoret mål nummer 16. Og logget seg inn på Facebook og svarte vedkommende som hadde kjekket seg.

«Ikke glem å vaske bilen til Øystein», skrev han.

King elsker den typen provokasjoner. Men etter Bulgaria-kampen bikket det over noe mye styggere, som vedvarte.

Nå har han sett seg nødt til å deaktivere kommentarer på Instagram-profilen sin, bortsett fra de han selv følger.

– Jeg elsker å lese kommentarer fra folk, og jeg kan ta kritikk. Jeg synes det er gøy. Sånn som den Facebook-episoden, sånt synes jeg er kult. Du kan si hva du vil om meg som fotballspiller. Men: Aldri snakk om familien min eller hudfargen min. Det er «no, no». Det var en periode jeg måtte slette kommentarer som var rasistiske. Jeg ville ikke at andre skulle se det og tro at det var greit.

– Kan du si hva som sto i meldingene du fikk?

– Nei, da bidrar jeg til det jeg ikke synes er greit. At mine unge følgere ser det, og kanskje tenker at det ikke er så farlig å si sånne ting. Det er ikke noen vits i å gjengi det.

– Har du opplevd rasisme på banen?

– Jeg opplevde det da jeg spilte i Blackburn. I en kamp mot Millwall, fra en av spillerne deres. Annet enn det kan jeg ikke komme på noe, sier King.

Sterling går foran
Raheem Sterling er blitt en slags talsperson for antirasismesaken i England det siste halvåret. Det startet etter at Manchester City-profilen ble utsatt for rasisme på Stamford Bridge, der Chelsea vant 2-0. Fire personer ble i etterkant identifisert og utestengt fra framtidige kamper.

Dagen etter tok Sterling et oppgjør med medienes forskjellsbehandling av hvite og svarte spillere, som han mente var som drivstoff for rasistiske holdninger.

Sterling viste til nylig avisomtale av City-talentene Tosin Adarabioyo og Phil Foden.

Adarabioyo - som er mørk - kjøpte et hus til 2,25 millioner pund. «Til tross for at han aldri har startet en Premier League-kamp», skrev en avis.

Da lyshudede Foden kjøpte seg hus av tilsvarende verdi, var vinklingen langt mer positiv: «Kjøper hus til to millioner pund for sin mor».

– De spiller for samme klubb, og begge har gjort noe fint, som er å kjøpe et nytt hus til mødrene sine. Men legg merke til kontrasten i avisenes dekning av den mørke og lyse spilleren. Det er uakseptabelt. Denne unge, mørke gutten blir stilt i et dårlig lys, som bidrar til rasisme og aggressiv oppførsel, skrev Sterling på Instagram.

Siden har han tatt til orde for langt tøffere straffer for klubber og nasjoner som ikke greier å stenge rasistene ute. Sterling foreslår en straff som virkelig svir, for eksempel ni poengs trekk.

Joshua King støtter Sterling 100 prosent.

– Jeg er helt enig. Hvorfor ikke? Vi er i 2019, vi skal ikke bli utskjelt på den måten. Vi er på jobb, vi er der for å spille fotball, for å glede fansen.

– Jeg kjenner ikke Sterling, men jeg blir stolt av hvordan han står fram mot rasistene, hvordan han takler det og fortsatt herjer på banen. Folk snakker hele tida om Zlatan, om at han både snakker og leverer. Men Sterling har folk som går imot ham hele tida, og han svarer dem hver gang, sier King.

Stemte på feil City-spiller

I går meldte Daily Mail at Virgil van Djik er blitt kåret til årets spiller i Premier League av sine spillerkollegaer. Sterling skal ha endt som nummer to i kåringen.

Joshua King angrer på sin stemme, som ble avgitt for en tid tilbake.

– Jeg stemte på Agüero, men spør du meg nå, synes jeg Sterling burde vunnet. Det er bare å applaudere måten han har framstått på, som fotballspiller, rollemodell og menneske, sier Bournemouth-spissen.

Selv står han med 11 scoringer og tre målgivende pasninger denne sesongen. Det er flere mål enn spillere som Marcus Rashford og Anthony Martial, men King er bare mellomfornøyd.

– Jeg har sagt at jeg bør være på et tosifret antall mål i hver eneste sesong, så lenge jeg er frisk. Jeg har gått glipp av et par kamper, men mener at jeg er en spiller som bør ligge på 15 mål. Jeg har tre kamper igjen, mot Southampton, Tottenham og Crystal Palace, til å komme opp på det tallet. Jeg har scoret fire mål på tre kamper før, sier 27-åringen.