TALENT UTEN SIDESTYKKE: Mathieu van der Poel har levert imponerende resultater i vårklassikerne. Her jubler han for VM-gullet i cyclocross i Danmark tidligere i år.
TALENT UTEN SIDESTYKKE: Mathieu van der Poel har levert imponerende resultater i vårklassikerne. Her jubler han for VM-gullet i cyclocross i Danmark tidligere i år. Foto: Claus Fisker

Supertalentet herjer, men nekter å gjøre om på planene

Mathieu van der Poel (24) har vist sitt enorme potensial denne våren, men nederlenderen vil likevel ikke ta steget over på landeveien med det første.

Se Amstel Gold Race på TV 2 søndag kl. 14.30.

Ingen talenter skinner sterkere på sykkelsportens stjernehimmel enn Mathieu van der Poel (24). Den nederlandske cyclo-cross-verdensmesteren har gjort seg til en ettertraktet mann etter flere råsterke prestasjoner i løpet av våren og samtidig vist at han behersker det meste.

Vil satse mot OL

Før søndagens Amstel Gold Race bekrefter van der Poel, den ubestridte lederen på det lille laget Corendon-Circus, at interessen rundt ham vokser - uten at det påvirker 24-åringen.

– Det gir mening at det har vært kontakt, men jeg har gitt beskjed til alle lagene at de må vente. Jeg har fremdeles kontrakt frem til 2023, sier van der Poel ifølge Sporza.

TØFFING: Mathieu van der Poel har vunnet VM i cyclocross to ganger.
TØFFING: Mathieu van der Poel har vunnet VM i cyclocross to ganger. Foto: David Stockman

For fremtidsplanene har ikke endret seg til tross for vårens prestasjoner. Planen har hele tiden vært å avslutte landeveissesongen etter Amstel Gold Race for å forberede seg til verdenscupen i terrengsykling og VM i samme gren i Canada i september. Deretter er terrengsykling i OL i Tokyo i 2020 det store målet for nederlenderen.

Om det er et forhandlingsutspill eller ikke - det er i alle fall liten tvil om at van der Poel er en meget ettertraktet mann. Resultatene for 2019 taler for seg selv for den regjerende nederlandske landeveismesteren.

Van der Poel tok VM-gull i cyclocross i februar og har levert imponerende prestasjoner i vårklassikerne. Seier i Dwars door Vlanderen og fjerdeplass i både Flandern rundt og Gent-Wevelgem er blant høydepunktene. Spesielt i Flandern rundt fikk van der Poel vist sitt potensial da han etter en velt lekende lett kjørte seg opp igjen til favorittgruppen på egenhånd.

Parkerte Alaphilippe

Formkurven peker oppover og onsdag spurtslo den lovende nederlenderen Julian Alaphilippe i De Brabantse Pijl og gjorde seg samtidig til en av de store favorittene til helgens Amstel Gold Race.

– Han er jo en helt spesiell sykkelrytter. Han ga Alaphilippe bank i Brabantse Pijl. Han er på et fantastisk nivå, og han er kanskje det største sykkeltalentet i sporten. Alle lagene klør nok etter å signere ham, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Han tror likevel ikke satsingen på terrengsykling og at landeveissatsingen blir satt på vent har noe å si for det enorme potensialet som er i nederlenderen.

– Han bygger et fantastisk grunnlag. Men det er lenge til 2023. Jeg tenker at det vil være smart å se etter 2020-OL og så satse fullt på landeveien i 2021. Han har sikkert en kontrakt å forholde seg til, og avtalen med Corendon-Circus er helt sikkert veldig bra. Da blir det fristende å holde seg til det, men det kan også hende han bruker det som forhandlingskort for å gjøre seg mer attraktiv. Han blir uansett en dyr rytter å hente, sier Kaggestad.

Sagan-sammenligning

Det faktum at van der Poel er solid i kupert terreng, samtidig som han har en meget giftig spurt, gjør at flere forståsegpåere i sykkelsporten drar sammenligning til Peter Sagan.

Om man ser på familiegenene, tyder også mye på at van der Poel vil være i toppen i årene som kommer. Pappa Adri van der Poel har blant annet vunnet Flandern rundt, Liège-Bastogne-Liège, Amstel Gold Race og to etappeseirer i Tour de France. Bestefaren er ingen ringere enn Raymond Poulidor, som har vunnet Vuelta a Espana, tatt sju etappeseirer i Tour de France og vunnet Milano-Sanremo og La Flèche Wallonne.

– Faren er frustrert over at han ikke vil gå «all in» på landeveien. Han sier at han ikke vil høre på faren om taktiske valg og karrierevalg, sier Kaggestad, som skjønner hvorfor van der Poel og Sagan nevnes i samme setning.

– Sammenligningen med Sagan er god. Han har den samme x-faktoren. I likhet med Sagan er han leken og opptatt av å bevare leken i syklingen. Han er en fremtidig stjerne.

Mathieu van der Poel (midten) på pallen i Brabantse Pijl foran Julian Alaphilippe og Tim Wellens.
Mathieu van der Poel (midten) på pallen i Brabantse Pijl foran Julian Alaphilippe og Tim Wellens. Foto: David Stockman

Regjerende verdensmester Alejandro Valverde er blant rytterne som spår en lys fremtid for van der Poel.

– Han har en enorm klasse. Han er eksepsjonell i måten han opptrer og håndterer sykkelen. Han kommer bare til å bli bedre og bedre, sier Valverde overfor Velonews.

Den største favoritten

Valverde kommer til å stå skulder ved skulder med van der Poel i helgens Amstel Gold Race. Der er det nederlandske stortalentet regnes blant de virkelig store favorittene - selv om han aldri har syklet rittet tidligere. Selv dysser van der Poel ned det største favorittstempelet.

– Det er ryttere som har vist mer enn meg i løp som dette, sier van der Poel, som drar frem blant andre Alaphilippe og Greg Van Avermaet som store vinnerkandidater.

– Været er bra på søndag, og da er Greg alltid bra. Gilbert gjorde også et inntrykk i Paris-Roubaix. Legg til klatrerne i Astana og Movistar, så vet du at mange kan vinne.

Men beskjedenheten samsvarer ikke med forventningene fra omgivelsene. Blant bookmakerne står van der Poel i lavest vinnerodds foran Alaphilippe og Michael Matthews. Samtidig kommer konkurrentene med langt sterkere lag rundt seg enn van der Poel. Det kan bli hans bane, mener Kaggestad.

– Han er på et lag hvor alt er bygger rundt ham. Han er så til de grader profilen på laget. De satser ikke på noen andre enn ham. Svakheten er jo selvsagt at han ikke har gode nok lagkamerater til å hjelpe ham, men akkurat nå er han så sterk at han ikke alltid trenger hjelp, sier Kaggestad.

PS: Edvald Boasson Hagen, August Jensen og Odd Christian Eiking sykler søndagens Amstel Gold Race.