Ble avskiltet som spiss i vinter – nå er Børven toppscorer

– Odd hadde ikke penger til å kjøpe inn noe nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Ser om me finne oss ein liten krok ein plass, ikkje gira på ein plass med masse folk.»

SMS-en fra Torgeir Børven vitner om en mann som ikke akkurat soler seg i glansen av å trone øverst på toppscorerlista i Eliteserien.

27-åringen fra Øystese står med fire mål på tre kamper for Odd denne sesongen. Og den foreløpig siste fulltrefferen - hjemme mot Kristiansund - er kanskje det beste eksemplet på at den er en topptrimmet utgave av Børven vi ser om dagen.

Lenge siden gjennombruddet
Han spurtet helt fra egen 16-meter, over hele banen og inn i gjestenes boks, før han iskaldt chippet ballen over en utrusende Sean McDermott i KBK-målet.

– Jeg så en reprise av det, og jeg ser nesten rask ut. Det har vel ikke skjedd før. Det er kjekt å se sånne bilder, tre spillere som virkelig vil. Det kjennes godt å sette ballen i mål etter en sånn kontring, sier Børven når han setter seg ned med TV 2 på Skien Brygge.

Det er kanskje litt mer folk i området enn Børven setter pris på. Men bortsett fra noen tilrop fra lagkameratene Sander Svendsen og Fredrik Oldrup Jensen - som sitter på en uteservering et steinkast unna - får Eliteseriens toppscorer sitte i fred.

– Er det ikke deilig med litt oppmerksomhet når det går så bra, da?

– Nei, jeg klarer meg fint uten, egentlig. Det var litt mer stas da jeg slo gjennom som unggutt, sier han.

Det er faktisk ti år siden han scoret sitt første eliteseriemål, i debuten borte mot Brann. Forventningene til Børven var skyhøye, men karrieren har ikke tatt skikkelig fyr.

Sleit med selvtilliten
Til det har skadeoppholdene blitt for lange og hyppige. I tillegg sleit Børven med selvtilliten da han fikk sjansen i Twente.

– Det var veldig moro og lærerikt og være en del av en så stor klubb. Det ble ikke helt som jeg tenkte. Jeg fikk litt skader, og hadde ikke hodet helt på plass i den perioden. Det ble litt mye tenking og fokus andre steder. Det er sånt som er litt kjipt å tenke på nå.

– Hva slags tanker hadde du?

– Når du først får sjanse, føler du at du MÅ prestere. Du begynner å tenke konsekvenser. Sånt skaper bare stress, du klarer ikke roe ned, slappe av og tenke at det er en grunn til at du ble hentet. Sånt gjør noe med selvtilliten, forklarer Børven.

Nå er han derimot avslappet og trygg, eller som han beskriver det selv: «En avslappet spiller med OK fysikk som prøver å bruke hodet».

Det er åpenbart en god oppskrift.

En knirkefri treningsvinter skal heller ikke undervurderes. Børven har ikke stått over én trening før sist fredag, da han sto over med en forkjølelse.

– Jeg trente kanskje litt mer styrke i vinter, ikke de typiske intervallene som du får beskjed om. Jeg styrket muskulaturen i beina først og fremst, så jeg skulle tåle mer trening. Så var jeg heller litt seig de første tre ukene av oppkjøringen. Det har kjentes veldig bra ut etter det, sier Børven.

Så sent som i midten av februar var det likevel ingenting som tydet på at 27-åringen kom til å bøtte inn med scoringer.

Tror ikke på Fagermo
Trener Dag-Eilev Fagermo tok nemlig et valg om å dyrke Børven som indreløper i 4-3-3, med Rosenborg-innleide Andreas Helmersen som spiss.

Helt til Helmersen skadet seg i en treningskamp mot CSKA Moskva.

– Du tenkte å bruke Børven som indreløper, Fagermo?

– Ja, selvfølgelig. Vi hadde Andreas Helmersen som var spennende der framme, og vi trengte målfarlige midtbanespillere. Det er jo Torgeir. Men så kom han i så god form, samtidig som Andreas dessverre ble skadet. Da dyttet jeg Torgeir opp igjen. Så har vi fått (Fredrik) Nordkvelle i ny form og så videre, så alle problemer er løst. Torgeir scorer som spiss, og vi scorer fra midtbanen med både Vebjørn Hoff og Nordkvelle, sier Odd-treneren.

– Det at du ville bruke Børven på midtbanen, var det en erkjennelse av at du trodde han hadde mistet litt av killerinstinktet?

– Nei, da hadde jeg ikke brukt ham i det hele tatt. Da hadde han ikke scoret fra midtbanen heller. Det er sjelden du stiller meg så dumme spørsmål, sier Fagermo og flirer.

– Men det er fordi vi trengte målfarlige spillere, og Torgeir er så klok at han kan spille på midtbanen også.

Børven selv kjøper ikke helt forklaringen fra Fagermo.

– De hadde ikke penger til å hente inn noe nytt da Helmersen ble skadet. Det er synd at det skjedde, men jeg er glad for at jeg fikk muligheten til å spille spiss igjen. Jeg har alltid følt meg tryggest der.

– Dag-Eilev sa han ville ha meg som indreløper for å få en mer målfarlig midtbane, men jeg tror det var en fin måte å si at han ville ha en ny spiss på, smiler han.

– Er det litt pussig å sitte her som toppscorer nå, når du egentlig skulle spilt i en helt annen posisjon?

– Det er litt tilfeldigheter, sånn er det ofte i fotballen. Det er ofte sånn at de som jobber hardt og vil det sterkt nok, de får tilfeldighetene med seg. Når du er i flyten går tilfeldighetene med deg, når du er ute av flyten får du de aldri med deg, sier Børven.

Dag-Eilev Fagermo forteller en liten historie som han mener tegner et godt bilde av den høye selvtilliten til Odd-spissen om dagen.

– Børven er veldig klok, og jeg sa til ham nylig: «Når jeg skal trene AC Milan, kommer jeg til å ta med deg i trenerteamet.» Og da svarte Børven: «Det er greit, men jeg skal være hovedtrener.» Så selvtiliten er på plass etter de fire målene!

– Kan han bli toppscorer til slutt?

– Han kan det, for laget spiller såpass godt. Vi har såpass mange strenger å spille på. Det hjelper ikke bare å ta ut Børven, for da vil andre score, tror Fagermo.