Frisk ble norgesmester for første gang på 17 år: – En av tidenes underdog-historier

Frisk Asker avgjorde finaleserien etter spilleforlengning i sjette kamp. Petter Kristiansen ble matchvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frisk Asker-Storhamar 3-2 (4-2 i kamper)

Frisk Asker endte på femteplass i serien, og slo ut fjerdeplasserte Lillehammer i kvartfinalen. Så tok de skalpen på seriemester Vålerenga i semifinalen.

I finalen var de levnet få sjanser mot regjerende norgesmester Storhamar, som de tapte fem av seks kamper for i grunnspillet. Men Frisk overrasket stort og vant i sjette kamp, til tross for at et Storhamar uten Patrick Thoresen til tider dominerte oppgjøret.

Det er første gang laget fra Akershus vinner kongepokalen siden 2002. I Askerhallen var det et leven uten like.

– Det er et helt sykt kok. Det er en av tidenes underdog-historier vi har her, lød det fra Kasper Wikestad i kommentatorboksen.

Frisk startet spilleforlengningen i overtall. 19 sekunder etter at Storhamar igjen hadde like mange spillere på isen, banket Kåsastul til fra langt hold. Petter Kristiansen ble matchvinner etter en styring, og sendte Askerhallen til himmels.

– Det er helt sykt. Det er vanskelig å finne ord akkurat nå. Det finnes ikke noe bedre enn et fullsatt Askerhallen når det koker som i dag. At vi klarte å avgjøre det på hjemmebane, er helt sykt, sier Kåsastul til TV 2.

Tidenes yngste

29 år gamle Jan André Aasland er tidenes yngste hovedtrener for et lag som blir norgesmester. Da han tok over styringen i desember, var det ingenting som tydet på at sesongen skulle ende i full jubel.

– Det er helt sinnssykt. Det koker så jævlig, det er helt rått, sier en ekstatisk Aasland til TV 2.

– Hva er den største grunnen til at du har klart å snu det?

– Vi har en fantastisk gjeng med gutter som har kriget så hardt for hverandre, svarer han beskjedent, før han senere legger til:

– Vi har hatt god stemning siden jeg kom inn, har trent godt og hatt ordentlig samhold i laget. Det tror jeg er mye av grunnen til at vi vinner her i dag.

Anders Bastiansen er den eneste i Frisk-laget som også var med å vinne kongepokalen i 2002. 38-åringen beskriver det som «helt sykt».

– I begynnelsen av sesongen var vi i ordentlig trøbbel. Til slutt gjorde klubben noen vanskelige valg. Det betalte seg. Det er noe av det råeste jeg har vært med på. Alle har bidratt. Det har ikke vært mange som har trodd på oss hele veien, men du kan se resultatet. Vi har trodd på det hele veien, og det er jævlig deilig, for å si det sånn, slår ringreven fast.

Beskyldes for filming

Like før full tid i tredje periode fikk Bastiansen Aaron Irving utvist, som gjorde at hjemmelaget startet «sudden death» i overtall. 38-åringen la seg etter å ha blitt slått i leggen med køllen. Filming, mener TV 2s ekspert.

– Han treffer ikke hardt. Du kan bli skutt av pucken i 140 kilometer i timen i leggbeskytteren uten at det gjør vondt. Det er ikke noe vits i å legge seg ned der. Dommerne blir lurt av en gammel ringrev, konkluderer Erik Follestad Johansen.

Bastiansen trekker på skuldrene når han blir spurt om situasjonen.

– Han slår meg på foten og får to minutter. Jeg tror ikke vi tenker så mye på det nå, sier han.

Drømmestart

Frisk Asker fikk en drømmestart på oppgjøret. Christian Larrivée fikk tominutter etter en albuetakling, og hjemmelaget utnyttet overtallspillet.

Bare fem og et halvt minutt var gått da Mats Frøshaug fikk stå alene foran mål. Han gjorde ingen feil, og sendte Frisk i ledelsen foran et ekstatisk hjemmepublikum. 1-0 stod seg ut første periode.

– Storhamar har sett preget ut. De har dårlig flyt i spillet, sa Follestad i første pause.

– Tenk å være så iskald

I andre periode var det et helt annet Storhamar-lag som entret isen. De presset voldsomt, og fikk uttelling etter seks minutter. Troy Josephs bommet på første skudd, men scoret på egen retur. Tre minutter før siste pause scoret hjemmelaget – mot spillets gang.

Sebastian Johansen var mottaker av en fin pasning fra Hampus Gustafsson. 21-åringen satte pucken i mål etter en lekker dragning.

– Tenk å være så iskald, når du er så ung, i en NM-finale på hjemmebane. Det er helt overlegent gjort, sa Follestad om Johansens scoring.

Sen Storhamar-utligning

I begynnelsen av tredje periode satt pucken i nettet for Storhamar. Scoringen ble imidlertid annullert av kampdommer Tommy Søstumoen fordi Steffen Thoresen dyttet Frisk-keeper Niklas Dahlberg. Også i andre periode fikk bortelaget en scoring annullert.

– Jeg synes det er en helt rett avgjørelse. Men at det kommer en sånn situasjon til, er nesten ikke til å tro, lød det fra TV 2s ekspert.

Med tre og et halv minutt igjen på klokken fikk Storhamar endelig hull på byllen. Lars Østli banket pucken i krysset fra langt hold. Dermed var det duket for spilleforlengning, der Frisk Asker avgjorde før to og et halvt minutt var gått.