Norsk hockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets

Hoveddommer Roy Stian Hansen har valgt å trekke seg fra å dømme NM-finalene i ishockey. Årsaken er reaksjonene han har fått så langt i serien.

Se Frisk Asker – Storhamar klokken 18.30

Det skriver Norges Ishockeyforbund i en pressemelding mandag under tittelen «NIHF aksepterer ikke dommerhets».

Hansen skulle etter planen dømme kveldens oppgjør mellom Frisk Asker og Storhamar. Det vil han nå ikke gjøre.

– Jeg kan bekrefte at han trekker seg på grunn av presset som har vært på hans nærmeste familie og ham selv. Det er alvorlig. Det er ikke uvanlig at dommerne får kritikk for avgjørelser under kamp og etterpå, men her har det eskalert altfor langt og lengre enn vi kan akseptere, sier ishockeypresident Tage Pettersen til NTB.

Han opplyser til TV 2 Sporten at hockeyforbundet har rådet dommer Roy Stian Hansen fra å uttale seg om saken.

– Vi bytter dommer fordi en av dommerne har valgt selv å trekke seg etter det han har opplevd som en utfordrende situasjon. Det forholder vi i forbundet oss til og støtter ham i. Jeg synes det er kjempetrist. Det er en episode vi absolutt skulle vært foruten. Det er snakk om at han etter kampen på lørdag opplevde personlig og hets og hets mot hans familie på sosiale medier og via andre kanaler, og det kan vi rett og slett ikke akseptere. Vi stiller oss derfor bak avgjørelsen om at han ikke er på isen i dag, sier Pettersen til TV 2 Sporten.

– Dommeren synes dette er tøft, ikke minst med tanke på at det går utover familien i forbindelse med en situasjon han selv står midt oppi. Han skulle gjerne vært på isen og dømt, men jeg tror at han har det dobbelt vanskelig akkurat nå, understreker hockeysjefen.

En annullering av et Storhamar-mål i den femte kampen er blant situasjonene som har skapt reaksjoner.

– Urovekkende
Ishockeyforbundet står på at avgjørelsen var korrekt.

– Vi aksepterer ikke hets av verken spillere eller dommere, og det er urovekkende at dette kommer fra vår egen hockeyfamilie i tillegg til engasjerte supportere, skriver Pettersen i pressemeldingen.

Og:

– Engasjement og følelser rundt dommeravgjørelser under kampene er en hverdag dommerne er trent til å tåle, og forberedt på. At dette engasjementet av enkelte flyttes ut av isen er urovekkende. Ut i fra dommerfaglige vurderinger og hensyntatt gjeldende reglement, er det konkludert fra NIHF side at den aktuelle annulleringen i finale 5 var korrekt og jeg er glad at annulleringen også sett i ettertid var riktig, sier ishockeypresidenten.

Det er foreløpig ikke klart hvem som dømmer mandagens oppgjør, som er det sjette i finaleserien som Frisk Asker leder 3-2.

– NIHF vil utnevne en ny hoveddommer til dagens finale 6. Prinsippet om at de beste dommerne tilgjengelig skal dømme de viktigste kampene vil fortsatt styre utnevnelsen, heter det i pressemeldingen fra hockeyforbundet.

– Hets og trusler er uakseptabelt
Storhamar-trener Fredrik Söderström kommenterer saken slik overfor Hamar Arbeiderblad:

– Hets eller trusler er helt uakseptabelt. Det er helt klart. Hets og trusler må også skilles fra kritikk, sier Storhamar-treneren til lokalavisen på Hamar.

Han mener imidlertid at dommersjefen i ishockeyforbundet må ta deler av skylden av situasjonen som nå har oppstått.

– Jeg har sagt det lenge, og kan si det igjen: Dommersjefen må ta sin del av skylden for dette. Han må være på plass, og det å sette opp en hoveddommer fra Asker og en fra Hamar i denne finalen er mildt sagt utfordrende. Som sagt: Det har jeg sagt lenge, og det står jeg fortsatt for. Dette vil uansett ikke påvirke oss inn mot kveldens kamp, sier Storhamar-treneren til Hamar Arbeiderblad.

Hockeypresidenten tar avstand fra Söderströms uttalelser om at hockeyforbundet må ta deler av skylden for episoden som har oppstått.

– Jeg har ikke sansen for mange av uttalelsene Söderström har kommet med etter lørdagens kamp. Vi er vant til å få kommentarer i kampens hete. Men det må også settes en grense for hva som er akseptabelt å komme med etter kamp, poengterer Pettersen.

(©NTB/TV 2 Sporten)