SLÅSSKAMP: Det var på Greibanen på Ammerud at tilskuere utløste slåsskamp etter en takling mellom en Grei-spiller og Grüner-spiller.
SLÅSSKAMP: Det var på Greibanen på Ammerud at tilskuere utløste slåsskamp etter en takling mellom en Grei-spiller og Grüner-spiller. Foto: Skjermdump/Map Streetview

Tilskuere angrep spillere i guttekamp: – De ventet på det berømte påskuddet

I en kamp mellom to gutter 16-lag i Groruddalen stormet tilskuerne banen etter en takling og angrep bortespillere. – Bøller som ødelegger fotballen, sier leder i fotballklubben Grüner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under kampen mellom gutter 16-lagene til Grei og Grüner at slåsskampen brøt ut.

I 21-tiden tirsdag kveld meldte politiet på Twitter at de hadde rykket ut med flere patruljer til Greibanen på Ammerud som ligger i bydelen Grorud i Oslo.

Mellom 10-15 personer var involvert. Politiet opplyste senere at flere av de involverte hadde fått lettere skader og at ambulanse var på stedet.

Stormet banen etter takling

Tilskuere på kampen skal ha stormet banen etter en takling fra en Grüner-spiller mot en Grei-spiller, og angrepet flere Grüner-spillere. De involverte tilskuerne skal være fra området på Ammerud.

Kampen ble ikke spilt ferdig etter hendelsen inntraff.

– Det begynte allerede før kampen med ukvemsord og kjip stemning. Så var det en stund der ting gikk greit, før det var en takling som ikke var alvorlig nok til at dommeren trakk opp kortet. Da stormet tilskuerne banen og angrep våre spillere, forklarer leder i Grüner Lars West Johnsen til TV 2.

– Dette er egentlig to saker. Grüner-spillere som blir angrepet av tilskuere, og bøller som ødelegger fotballen, legger han til.

Johnsen forteller at det etter forholdene står bra til med spillerne som ble angrepet.

– Det kom ambulanse, de ble sett etter og fikk tilbud om å dra til legevakten. De er i god forfatning, sånn sett. Men det var ikke noen hyggelig opplevelse, og det er ikke kjekt for 15-16-åringer å oppleve denne typen ting, slår Johnsen fast.

Han forteller at en spiller ble slått i bakken og sparket, to ble slått til i tillegg til at treneren ble slått.

– Det hører ikke noe sted hjemme, sier Johnsen.

– Spillerne har fått seg en skikkelig kjip opplevelse, så får vi håpe de rister det av seg og har en god opplevelse neste kamp, som de skal ha. Nå skal jeg ta kontakt med styreleder i Grei og jeg vil oppfordre dem om at de politianmelder forholdet, sier Johnsen om hvordan Grüner vil følge opp saken.

Innkaller til styremøte

Onsdag opplyser leder i Grei, Asgeir Gundersen Moripen til TV 2 at klubben vil ha et møte onsdag kveld som følge av hendelsen.

– Det er en forferdelig lei sak. Vi har et fotballstyremøte i kveld om dette, og er i dialog med ungdomsskolen. De har også hatt tilløp til ting hos seg, og kjenner personene veldig godt. Det er gjentatte tilfeller med folk utenfor spillergruppa. Det ødelegger for spillerne og alle andre. Vi tar dette alvorlig, det er en stygg sak og helt uakseptabelt, sier Moripen som har vært i kontakt med rektor på ungdomsskolen i området:

– I skolehverdagen har de ganske god kontroll på dem. Det blir annerledes på fritida, med folk fra andre miljøer også, sier han.

Under styremøtet onsdag kveld vil klubben diskutere hvordan de skal håndtere saken.

– Vi må ha en systematisk tilnærming til hvordan vi skal løse dette problemet. Det er et veldig engasjement i klubben, for sånn vil vi ikke ha det. Dette må det gjøres noe med, og dette må få følger, understreker Moripen.

– Hvilken relasjon har disse tilskuerne til spillegruppen hos Grei gutter 16?

– Her er det opplagt at det er bekjente. Vi har en god beskrivelse av hvem dette dreier seg om. Vi kommer til å ha et separat møte med spillergruppa. Vi har en guttegjeng her som er dypt fortvilet, forteller Moripen.

Dommeren: – De ventet på det berømte påskuddet

Glenn Holter var dommer i kampen. Han er fortvilet over situasjonen.

– Jeg synes det som skjedde var veldig synd. At noen kommer for å ødelegge for en gjeng med unge gutter som bare hadde lyst til å være der og spille fotball, sier Holter til TV 2.

Han bekrefter at det var en takling som utløste bråket, men avviser at taklingen var spesielt stygg.

– Min første reaksjon på taklingen var at jeg skulle bort og snakke med dem, roe dem ned og be dem spillere videre. Det var ikke en takling som umiddelbart kvalifiserte til kort. De på tribunen hadde en annen oppfatning, forklarer Holter.

– Har du inntrykk av at de ventet på et påskudd til å storme banen?

– De ventet på det berømte påskuddet, mener dommeren.

– Er du blitt skremt fra å dømme?

– Nei, jeg har vel ikke det. Man kan ikke la seg skremme. Men man blir litt rystet, det er ikke det man forventer når man skal ut og dømme breddefotball.

Holter anslår alderen på tilskuerne til å være rundt samme alder som spillerne. Dommeren ble ikke selv angrepet, men sier slag og spark ble delt ut i tumultene.

Fotballkretsen: – Vi må jobbe for å bekjempe det

I 2018 var det flere voldshendelser i ungdomsfotballen i Oslo. Daglig leder i Oslo fotballkrets, Tore Jarl Bråteng, mener det ikke er en generell trend.

– Vi har ikke utfordringer i barneaktiviteten, Oslo-fotballen er veldig stor. Det er nesten 4000 lag totalt. Det vi har erfart, er at disse episodene gjerne er knyttet til guttelag fra 15-16 års alder og opp til 19. Vi hadde noen episider i 2018, og i går. Det blir feil å si at det er en generell trend i barne- og ungdomsfotball, sier Bråteng.

Han forteller videre at det arbeides med å forhindre denne type hendelser.

– Idretten lykkes ikke være skjermet fra samfunnet for øvrig. Vi får en brytning mellom publikum og idretten, for det er en arena hvor det samles mye folk. Det er ikke noe fotballproblem isolert sett. Vi arrangerer godt over 30 000 kamper i året, og har kanskje 5-10 tilfeller. Men de mest alvorlige av dem er svært uønsket. Vi må jobbe konkret i krets og klubber for å bekjempe det. Og politiet, som har ansvaret for sikkerheten i samfunnet, forklarer Bråteng.

Han sier fotballkretsen er i gang med å innhente informasjon fra de to klubenne, samt dommerteamet, for å få et best mulig bilde av hendelsesforløpet.

– Så saksbehandler vi det som raskt som mulig etter det. Vi har en generell policy om ikke å gi intervjuer rundt enkeltkamper som er under behandling i disiplinærsaker, poengterer Bråteng.