OVERPRESTERER: Sadio Mané, Heung-Min Son og Eden Hazard har alle hatt gode sesonger foran mål. Neste sesong kommer de kanskje ikke til å score like hyppig, advarer TV 2s ekspert.
OVERPRESTERER: Sadio Mané, Heung-Min Son og Eden Hazard har alle hatt gode sesonger foran mål. Neste sesong kommer de kanskje ikke til å score like hyppig, advarer TV 2s ekspert. Foto: NTB Scanpix

Disse har overprestert mest i Premier League

Oppsiktsvekkende statistikk viser at Heung-Min Son, Sadio Mané og Eden Hazard knapt nok skulle vært på toppscorerlisten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra kl. 20.30: Se Southampton-Liverpool på TV 2 Sport Premium eller Sumo!

Alle tre er inne blant de ti som har scoret mest i Premier League denne sesongen. Son har scoret tolv, Mané 17 og Hazard 14.

Men ser man på såkalt «Expected Goals» (xG), skulle Son ha scoret seks, Mané tolv og Hazard ni. Altså ligger de om lag fem mål over det de er forventet å score.

– Det er veldig høyt, men slike ting vil alltid oppstå, slår TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt fast.

– Hazard har vanligvis ikke ligget så høyt, men overpresterte veldig i begynnelsen av sesongen. Son har en tendens til å ligge veldig høyt, mens Mané har hatt en veldig, veldig bra sesong. Dette varierer. Neste sesong er det sannsynligvis noen andre, fortsetter den tidligere Tottenham-keeperen.

Statistikken tar høyde for hvor stor sjansene en spiller kommer til er. Slik regnes det ut hvor mange mål en spiller er forventet å score. Skuddvinkel, distanse og hvorvidt det er heading eller skudd, er blant faktorene som avgjør om det er en stor sjanse. Hvem som står for avslutningen, tar xG ikke høyde for.

– Messi og Ronaldo er unntakene

Skyter en fra én meter, er sjansen naturlig nok gigantisk. Skyter en på volley fra 25 meter, er sjansen minimal.

– Har Son, Mané og Hazard hatt flaks?

– Flaks er det mest belastede begrepet innenfor analysestatisikk. Hva er dyktighet, og hva er flaks? En kan kalle det begge deler. Ligger en veldig høyt over én sesong, er sjansen veldig stor for at en dropper tilbake neste sesong, svarer Thorstvedt.

– Messi og Ronaldo er kanskje unntakene, følger han opp.

Salah tilbake til normalen

Mohamed Salah er et eksempel på en spiller som tidligere har overprestert voldsomt. Da han satte Premier League-rekord med 32 scoringer i fjor, var han åtte mål over xG. Hittil denne sesongen har egypteren scoret 17 mål. Det er akkurat det som er forventet av ham.

– Han var veldig over forrige sesong. At han beveger seg tilbake, er helt normalt. Det viktigste med Expected Goals er å se hvor høyt xG er, ikke nødvendigvis hvor mange mål du scorer i forhold til xG. Det handler om å komme i posisjon til avslutning. Gjør du det mye over tid, vil man ligge høyt der og sannsynligvis score mange mål, forklarer Thorstvedt.

Den tidligere Tottenham-keeperen mener at xG-statistikken kan brukes til å gjør et kupp på overgangsmarkedet.

– Dem som underpresterer og ligger under xG, er billige. De vil sannsynligvis bevege seg opp igjen. Dem som ligger høyt, vil sannsynligvis bevege seg ned igjen, påpeker han.

Kilde: Opta.

Fra kl. 20.30: Se Southampton-Liverpool på TV 2 Sport Premium eller Sumo!