TROFAST: Anders Bastiansen (bildet) håper på flere jubelscener i Frisk Asker-drakten etter at klubben tok seg videre til NM-finalen i går kveld. Nå satser han på å igjen få løftet
TROFAST: Anders Bastiansen (bildet) håper på flere jubelscener i Frisk Asker-drakten etter at klubben tok seg videre til NM-finalen i går kveld. Nå satser han på å igjen få løftet "bøtta", 22 år etter debuten sin for Frisk Asker. Foto: Åserud, Lise/NTB Scanpix

Kan vinne første «bøtte» på 17 år

Anders Bastiansen (38) forventet aldri å vinne et NM-gull igjen. Nå har den tidligere landslagskapteinen muligheten til å løfte en etterlengtet «bøtte» – 17 år etter forrige gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frisk Asker-kapteinen er én av norsk ishockeys virkelige veteraner. Nå skal 38-åringen igjen få kjempe om norsk hockeys gjeveste trofé, 22 år etter at han debuterte for Frisk Asker.

– Jeg tror vi er gode nok til å vinne alt. Vi har slått ut seriemesteren og slått ut Lillehammer som var i finalen i fjor. Så uansett hvem vi møter på den andre siden, har jeg troa, forteller Anders Bastiansen til TV 2.

Se semifinalen mellom Stavanger Oilers og Storhamar på TV 2 sport 2 og TV 2 sumo fra 19.00.

Før kvartfinalen mot Lillehammer kom kapteinen med en spådom til resten av laget. Der traff han blink.

–​ Jeg følte meg ganske sikker på at hvis vi klarte å slå ut Lillehammer, så følte jeg meg sikker på at vi kom til å klare å ta oss til finalen, spøker 38-åringen.

– Vi må gripe sjansen nå

​​2002 var den første og enn så lenge siste gangen Bastiansen løftet «bøtta» –også da for Frisk Asker. I mellomtiden har nordmannen skaffet seg en solid merittliste utenfor de norske landegrensene.

Bastiansen har spilt i hele 14 verdensmesterskap og tre olympiske leker. I tillegg har han vunnet det svenske mesterskapet to ganger med Färjestad. En triumf i år vil allikevel være helt der oppe for veteranen.

– Jeg kan ikke sammenligne triumfene, men det å vinne i år vil henge ekstremt høyt. Med tanke på alt vi har vært igjennom denne sesongen. Motgangen vi har møtt i høst og nå som vi har klart å snu det, hevder veteranen.

Føler du at dette er din siste sjanse til å vinne «bøtta»?

– Jeg tror man skal tenke slik selv om man er 25 år. Det er ingen garanti å vinne. Det er få som får vunnet NM, hvis man tenker på antall spillere som prøver. Det var den tankegangen jeg hadde i 2002 og da var jeg 21 år. Man vet aldri når man kan vinne igjen. Jeg er selvfølgelig i en større risikogruppe med tanke på alderen min. Vi prøver å tenke at vi må gripe sjansen nå og det føler jeg spillerne har klart å kjøpe, slår Bastiansen fast.

Selv om småbarnsfaren er blitt 38 år og kan se tilbake på en lang karriere på toppnivå, er han langt i fra mett.

– Det å vinne er jo helt fantastisk morsomt. Det beste er jo hvordan du skaper et bånd med de du har vunnet med. Jeg kan si alle spillerne på lag jeg har vunnet noe med. Det sammen kan jeg ikke si om lag jeg ikke har vunnet noe med, forteller Bastiansen.

– Det har blåst rundt oss

Det var langt i fra gitt at Frisk Asker skulle ende opp i finalen. Selv om Bastiansen hadde troen, var det få utenfor laget som ga dem en sjanse. På veien til finalen har laget slått ut fjorårets tapende finalist, Lillehammer, og årets seriemester, Vålerenga.

– Vi var ikke favoritter mot Vålerenga eller mot Lillehammer. Vi er ikke odds-favoritter i finalen, men det lever vi godt med. I semifinalen var vi satt opp til 4.00 i odds i den femte kampen, det for meg var helt sjukt. Hadde ikke jeg vært hockeyspiller, ville jeg lett satt penga på oss i den kampen, konstaterer kapteinen.

Frisk var en av grunnspillets største skuffelser, ifølge flere eksperter. Lagets stjernesignering Shawn Szydlowski forlot klubben i starten av november. Mens lagets nye trener for sesongen, Scott Hillman, fikk sparken like før julaften.

Inn kom 29-år gamle Jan André Aasland og snudde Frisk-skuta. Bastiansen tror det er mye av grunnen til lagets suksess.

– Det har blåst litt rundt oss denne sesongen, men jeg er veldig imponert over spillerne. Vi har hatt det veldig bra i gruppa, til tross for motgangen. «Janna» og Vidar Wold kom inn og vi begynte å trene mye hardere. Alle kjøpte ideen deres. De gjorde det også lettere for oss å skjønne systemet, sier 38-åringen.

I kveld kan den andre finalisten bli avgjort når Stavanger Oilers tar i mot Storhamar i DNB Arena. Dersom Storhamar vinner, vil de møte Frisk Asker i finalen.

– Jeg sitter med en følelse av at Storhamar tar det. De har sett best ut. Hvis Stavanger skal ta det i dag, så klarer jeg ikke spå en vinner, da er det femti-femti, avslutter Bastiansen.