OFFENSIV: Mjøndalen-kaptein Christian Gauseth.
OFFENSIV: Mjøndalen-kaptein Christian Gauseth. Foto: Nesvold, Jon Olav

Går hardt ut mot nedrykksrival: – De var forferdelige

Christian Gauseth spår en god Eliteserie-sesong for Mjøndalen og ser på Tromsø som divisjonens svakeste lag.

Tre sesonger etter nedrykket fra Eliteserien, er Mjøndalen nok en gang tilbake i det gjeveste selskapet i norsk fotball. Før sesongstart mot Vålerenga lørdag, er bruntrøyene offensive.

– I Eliteserien er det fire gode lag. Det er Rosenborg, Molde, Brann og Sarpsborg. Bak der er det ganske jevnt og hvem som helst kan melde seg på. Jeg ser på oss som en topp-ti kandidat, sier Mjøndalen-kaptein Christian Gauseth.

Rykker ned

Etter en god vinter er Gauseth sikker på at de skal bite godt i fra seg. Samtidig kommer han med en klar spådom om en av konkurrentene.

– Vi møtte Tromsø for litt over en uke siden, og vant 5-1 der. De var forferdelige. Man kan godt si at det bare var en treningskamp, men de så veldig tynne ut. Jeg tror de rykker ned, sier han.

Tromsø-kaptein Simen Wangberg er ikke overrasket over at hans kollega dømmer «Gutan» nord og ned.

– Nei, vi er ikke bedre enn det vi har vist i de siste kampene og det har ikke vært bra. Vi har en jobb å gjøre, og om vi framstår slik vi har gjort i det siste blir det tøft i år, det må vi være ærlige på, sier trønderen, før han legger til:

– Men samtidig vet vi at vi har et høyt toppnivå, og om vi klarer å være der kan vi slå alle lagene i serien. Ballen ligger hos oss og vi kan gjøre hva vi vil med den, avhengig av om vi ønsker å stå i divisjonen eller om vi skal være så dårlig som vi har vist i det siste.

– Redd for å havne der selv

Mjøndalen-trener Vegard Hansen er derimot ikke like bombastisk som sin kaptein i sine uttalelser rundt nedrykksstriden, og forteller at han kun fokuserer på eget lag.

– Jeg vil ikke uttale meg om hvem som rykker ned og ikke. Jeg er redd for å havne i den striden selv, så det å tippe noen andre ned har jeg ikke noe lyst til. Vi håper i alle fall å være blant dem som slipper unna nedrykksstriden.

For det klarte ikke Mjøndalen sist gang de var i landets øverste divisjon. I 2015 var fire seire, ni uavgjort og 17 tap fasit for bruntrøyene, som dermed måtte ta den tunge turen ned til OBOS-ligaen. Men Hansen er klar på at det er et helt annet Mjøndalen-lag som skal spille Eliteserie i 2019.

– Vi føler oss mye sterkere enn sist gang vi var oppe, på alle måter. Vi har et bedre utgangspunkt enn det laget som rykket opp sist, vi har forsterket og vi har brukt en del penger. Av det jeg har sett av Eliteserie-lagene i vinter, mener jeg at vi kan hevde oss mot veldig mange av dem, sier han offensivt.

Fortjent

Nå er det altså Vålerenga som venter i første serierunde for Vegard Hansens menn, og 49-åringen gleder seg enormt til å komme i gang.

– Når man har opplevd noe som er gøy, og mister det, så ønsker man å få det tilbake igjen. Det var fantastisk å rykke direkte opp, og det å møte de beste lagene og spille på de beste arenaene i landet, er noe vi har drømt om. Dette er utrolig gøy for lille Mjøndalen, smiler Hansen.

I vinter vant Mjøndalen 2-0 mot nettopp Vålerenga i en treningskamp, og Christian Gauseth føler seg trygg på at laget skal bite godt i fra seg når alvoret starter på lørdag.

– Vi har jobbet hardt som klubb og mange har vært dyktige over tid. De endringene vi gjorde etter forrige gang vi rykket ned, høster vi resultatene av nå. Det er veldig fortjent at vi er tilbake i Eliteserien, og jeg forventer at vi skal stå veldig greit i denne divisjonen, avslutter MIF-kapteinen.

Tromsø forlenget med treneren

Selv om Tromsø ikke ser bra ut før seriestart, forlenger de med trener Simo Valakari.

Finnen hadde kontrakt ut 2020, men var ikke vond å be da klubben foreslo en forlengelse. Til klubbens nettside sier Valakari at hovedgrunnen til at han forlenger er at han vil være med å bygge noe da han ser et stort potensial i TIL.

– Alle kjenner til at den økonomiske situasjonen til klubben ikke er den beste, men alle som jobber i og for klubben har den samme ideen om hvor vi skal ta klubben og hvordan vi skal gjøre det, sier Valakari.

– Fotball handler ikke alltid om penger, men om spillerne og de relasjonene vi skaper sammen, og jeg er sikker på at resultatene kommer. Jeg vil se spillerne utvikle seg, smilene når de lykkes og at fansen kan glede seg med dem, sier han videre.

45-åringen forteller også at han vil at fotball skal bety noe for folk.

– Og jeg har sett og opplevd at Tromsø IL virkelig betyr noe. Fansen er så utrolig glade når vi vinner, men så triste når vi taper, og det føler jeg på kroppen, for jeg føler nesten at det er min skyld at de føler seg så nedbrutte. Da vil jeg gjøre alt i min makt for at de skal føle glede neste gang. Den tilliten fansen har vist meg er også en stor grunn til at jeg signerte.

Sportssjef i TIL, Svein-Morten Johansen, sier han tror hele klubben, samt folk i Tromsø, blir glade for forlengelsen.

– Simo er en veldig god fotballtrener og person som veldig mange liker. Nå vet vi at han blir i Tromsø fremover, sier Johansen.