PERSONALSAK: Kjetil Rekdal leder ikke Start i sesongåpningen om to dager.
PERSONALSAK: Kjetil Rekdal leder ikke Start i sesongåpningen om to dager. Foto: Bildbyrån/Jon Olav Nesvold

Start oppretter personalsak mot Rekdal - fritas fra alle oppgaver

Start fritar Kjetil Rekdal fra trenerjobben som følger av en pågående personalsak. – Som lyn fra klar himmel, sier Rekdal selv om nyheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter 300 dager som Start-trener virker det å være over for Kjetil Rekdal (50).

Personalsak - Rekdal i sjokk

Klubben bekrefter torsdag at Rekdal er løst fra sine oppgaver som hovedtrener. Det skjer bare to dager før sesongstarten mot Aalesund i OBOS-ligaen.

Spillerne ble informert om klubbens avgjørelse før torsdagens trening.I pressemeldingen opplyser Start at Rekdal er løst fra sine oppgaver som følger av en pågående personalsak.

Etter det TV 2 erfarer har det vært flere hendelser de siste månedene som klubben har reagert på. Start-styret skal ha fått klager fra støtteapparatet, spillere og flere andre i klubben på Rekdals manglende fokus.

Det har ikke lyktes TV 2 å komme i kontakt med Rekdal for en kommentar, men i en pressemelding uttrykker han stor overraskelse over Starts avgjørelse.

– Jeg har i dag muntlig fått overrakt beskjed om at jeg inntil videre er fratatt alle oppgaver som hovedtrener for IK Start. Beskjeden kom som lyn fra klar himmel, uten noen forutgående prosess, verken skriftlig eller muntlig forvarsel. At det skal eksistere en ”pågående personalsak” har vært ukjent for meg frem til klubben i dag publiserte sin pressemelding, skriver Rekdal i en pressemelding.

– Jeg ber om forståelse og respekt for at jeg inntil videre verken kan eller vil kommentere dette ytterligere. Jeg er både sjokkert og svært overrasket.

Styreleder Monica Grimstad opplyste under torsdagen pressekonferanse at klubben ikke ønsker å gå i detaljer ettersom det dreier seg om en personalsak.

Får juridisk bistand

Noen timer senere ble det kjent at Rekdal får juridisk bistand fra advokat Erik Flågan hos advokatfirmaet Stray Vyrje & Co.

– Jeg vil nå forholde meg til rådene fra min advokat, og det faktum at jeg fortsatt har en gyldig arbeidsavtale som hovedtrener for IK Start. Jeg er lei meg for at klubbens håndtering to dager før seriestart har satt spillere, fans og alle som er glade i IK Start i en uholdbar og svært beklagelig situasjon, sier Rekdal.

– Vi er nå i ferd med å sette oss inn i saken, men stiller allerede nå spørsmålstegn til arbeidsgivers håndtering av Kjetil Rekdals ansettelsesforhold. Klubbens såkalte «personalsak» kommer som lyn fra klar himmel. Vi vet ikke hva den inneholder, og er derfor avskåret fra å ta til motmæle, sier Flågan i en pressemelding.

Advokaten beskriver 1.-divisjonsklubbens opptreden som «uryddig».

– Blant annet noterer vi oss at Rekdal ikke har mottatt noen varsler før han i dag ble fratatt sine oppgaver som hovedtrener. Vi stusser også over at klubben simultant sendte ut en pressemelding om et arbeidsforhold, og kort tid etterpå avholdt pressekonferanse om den påståtte «personalsaken», sier Flågan.

TV 2-ekspert og tidligere Start-spiller Jesper Mathisen ble i likhet med Rekdal overrasket da nyheten kom.

– Kjetil skriver selv at han var sjokkert, spillerne var sjokkerte. Ingen hadde sett for seg dette da de stod opp i morges. Nå er det om å gjøre for spillerne å fokusere på det som er viktig, det er kampen på lørdag. Så kommer Start og Kjetil til å ha denne saken gående. Så får vi se hvilken pakke det ender opp med, sier Mathisen.

Flere utskiftninger de siste årene

Joey Hardarson og Andreas Jensen leder Start i tiden fremover. Operativ sportslig leder Atle Roar Håland vil også inngå som en del av teamet rundt A-laget.

Trenerskiftet er ikke det første som gjøres under klubbens nye ledelse. Et hardtsatsende Start fikk millioninnsprøyting og ansatte Tor-Kristian Karlsen som sportsdirektør sommeren 2017. Det resulterte i sparking av Steinar Pedersen, og Mark Dempsey ble hentet som ny trener etter at Start hadde spilt seg til opprykk til Eliteserien.

Forholdet ble imidlertid kortvarig. Etter ti kamper og bare tre poeng måtte Demspey gi seg. 1. juni ble Rekdal hentet som klubbens redningsmann, men den tidligere Aalesund- og Vålerenga-treneren lyktes ikke. Start rykket ned og misset kvalikplassen til Stabæk, som senere reddet plassen, på dårligere målforskjell.

Nå må Start belage seg på en sesong i OBOS-ligaen - trolig med enda en ny trener.