Stjernen kan forsvinne fra norsk ishockeys øverste nivå etter at klubben nå er 1,8 millioner kroner i minus på egenkapitalen. Nå må ishockeyforbundet vurdere om det er økonomisk ansvarlig å holde klubben i Get-ligaen.
Stjernen kan forsvinne fra norsk ishockeys øverste nivå etter at klubben nå er 1,8 millioner kroner i minus på egenkapitalen. Nå må ishockeyforbundet vurdere om det er økonomisk ansvarlig å holde klubben i Get-ligaen. Foto: Teigen, Trond Reidar/NTB Scanpix

Kan miste klubblisensen: – Vil ramme 150 000 mennesker

En av Norges mest tradisjonsrike ishockeyklubber er i fare for å miste klubblisensen. Nå skal forbundet se om klubben kan reddes eller ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra kl. 18.30: Se Stavanger Oilers-Storhamar på TV 2 Sport 2 eller Sumo!

Stjernen gikk på et underskudd på 650 000 kroner for 2018. Dermed har klubben en negativ egenkapital på 1,8 millioner kroner. Det kan få alvorlige konsekvenser for klubben.

Ishockeyforbundet krever nemlig at norske klubber skal ha positiv egenkapital, hvis ikke kan de miste klubblisensen.

Eivind Juul Pedersen har hovedansvaret for klubblisensene i Norges ishockeyforbund (NIHF). Han innrømmer at forbundet ser alvorlig på situasjonen i Stjernen.

– Det blir en ekstremt vanskelig situasjon, og vi må se nøye på hva vi skal gjøre med lisensen til Stjernen, sier Pedersen til TV 2.​

Klubber som har negativ egenkapital, må levere en plan til forbundet som beskriver hvordan klubben skal kunne oppnå positiv egenkapital. En slik plan måtte Fredrikstad-klubben levere for to år siden.

– De har vært to år på en handlingsplan allerede og da bør man vise til bedring i økonomien. Når de ikke gjør det, så kan de miste lisensen. Det er en vanskelig situasjon, slår Pedersen fast.

– Det handler om identitet

Stjernen-supporter og tidligere programleder Dag Solheim, tror ringvirkningene vil spre seg langt utenfor Stjernehallen dersom klubblisensen forsvinner.

– Hvis de mister klubblisensen, rammer ikke det bare Fredrikstad, det vil ramme hele Nedre Glomma-regionen. Det rammer rundt 150 000 mennesker. Det er ingen i Sarpsborg som vil at Stjernen skal forsvinne heller. Det handler om identitet, mener Solheim. ​

HÅPEFULL: Dag Solheim (bilde) har full tro på at Stjernen blir å finne i neste års Get-liga også. Foto: Privat
HÅPEFULL: Dag Solheim (bilde) har full tro på at Stjernen blir å finne i neste års Get-liga også. Foto: Privat

For da Fredrikstad fotballklubb rykket ned fra Eliteserien i 2012, mistet byen sitt topplag i norsk fotball. Nå frykter de at nok et lag kan forsvinne fra en av Norges øverste ligaer.

– Det er veldig viktig å ha et topplag i norsk ishockey. Det å ha topplag er noe man kan identifisere seg med. Noe som viser hvor du kommer fra, sier Solheim.

Ikke nok med at en tradisjonsrik klubb kan forsvinne. Norge kan også miste et av sine heteste derbyer.

– Rivaliseringen mellom Sarpsborg og Fredrikstad er viktig. Hvis vi mister den i hockeyen, som vi har gjort i fotballen, så blir Nedre Glomma-regionen fattigere. Det å kunne erte noen etter kamp, den rivaliseringen er ekstremt viktig. Vi har mista det i fotballen og vi har det ikke i håndballen. Hockey-derbyet er det siste vi har, mener den tidligere programlederen.

– Noen spillere må nok forlate klubben

Allerede i sommer var det tydelig at Stjernen kom til å få et økonomisk tungt år. Sponsormidler manglet og flere av klubbens største stjerner måtte forlate klubben, blant annet Hampus Gustafsson som gikk til Frisk Asker.

– Vi har brukt mange foregående år på å tenke økonomi. I år skulle vi tenke sport. Vi budsjetterte med ganske mye sponsorinntekter, men i juni sa det plutselig bare stopp. I sommer mistet vi sponsorer til halvannen million. Da måtte vi kvitte oss med flere av spillerne våre. Vi måtte gjøre tiltak for å lande på beina igjen, forklarer Jon Petter Pettersen, nestleder i Stjernen.

Klubben har allerede begynt å kutte i budsjettene for å kunne overleve. Blant annet er spillerbudsjettet kuttet fra fem millioner til 2,5 millioner.

– Skal vi kunne møte kravene til forbundet, så må vi kutte. Vi skal kutte i utgifter og i utgangspunktet tar vi i de kjente inntektene vi har. Sammenlignet med i fjor så har vi halvvert spillerbudsjettet vårt. Det er med utgangspunktet i de midlene vi har nå. Det kan selvfølgelig endre seg dersom vi får mer inntekter i løpet av året, mener Pettersen.

– Må enkeltspillere forlate klubben for at budsjettet skal gå opp?

– Det er nok noen spillere som må forlate klubben. Det er ikke kun av økonomiske grunner, men økonomien har nok mye å si ja, svarer han.

I tillegg til de sviktende sponsorinntektene har det også vært få folk på kampene i Stjernehallen den siste sesongen. Mye på grunn av Stjernehallens fasiliteter, tror Solheim.

– Problemet er at få stykker bryr seg ordentlig om klubben. Mange får med seg hva som skjer og bryr seg om hva som skjer med klubben, men ikke nok til at de gidder å dra på kamp, sier Solheim.

Ny arena på vei

I høst ble det klart at Fredrikstad kommune skal bruke nærmere 600 millioner kroner på å bygge en ny hockeyarena i byen.

Pettersen tror kommunen var veldig klar over situasjonen til Stjernen før de gikk med på å bygge Arena Fredrikstad.

– Det har aldri vært noen hemmelighet at det er lenge siden Stjernen har vært en toppklubb. Jeg kan ikke tenke meg at kommunen er overrasket av det. En av grunnene til at vi er der vi er i dag rent økonomisk, er dårlige fasiliteter, slår Pettersen fast.

I fjor mistet Lørenskog klubblisensen sin etter at de ikke oppfylte forbundet krav. En slik situasjon ønsker ikke Pedersen at skal skje igjen. Forbundet skal gå flere runder med Stjernen for å godkjenne klubbens planer for å snu den økonomiske situasjonen.

Arena Fredrikstad kan fort bli redningen for Stjernens klubblisens.

– Vi vil strekke oss langt for å få beholde Stjernen sin klubblisens. De har vært lenge i øverste divisjonen og med en ny arena på vei, så er det viktig å ha dem med. Samtidig må man klare å balansere å gi klubben nye sjanser, men man vil ikke at de skal gå konkurs for det ønsker vi virkelig ikke, forklarer Pedersen.

En endelig avgjørelse kommer i mai. Da får vi vite om Stjernen ishockey får fortsette på Norges øverste nivå eller ikke.

– Jeg sover godt med tanke på lisensen, men samtidig vet jeg at vi går inn i en sesong hvor vi ikke kommer til å slå Sparta så mange ganger. Det er viktig å få orden på det økonomiske samtidig som man må opprettholde det sportslige og kanskje se noen lyspunkt fremover, konstaterer Solheim.