King: – Oslo er full av svensker som tror de eier byen

Norges hovedstad er farget gul og blå før naboduellen.

Se Norge-Sverige på TV 2 og TV 2 Sumo fra kl. 20

«Kvällen innan lusekofta-mos-festen» var navnet på arrangementet våre svenske naboer i går avholdt midt i Oslo sentrum.

Lokalet i Storgata 26 i hovestaden var fylt til randen av feststemte svensker, som ladet opp til kveldens landskamp på Ullevaal - den første tellende kampen mellom Norge og Sverige på 41 år.

Det blir ikke mindre blågult preg over Oslo i dag, der svenskene har reservert utestedet Scotsman midt i Norges paradegate Karl Johan i timene før kampstart klokka 20.45.

Og på landskamparenaen vil rundt 3000 av de 26 000 på tribunen være svensker.

Joshua King er født og oppvokst i Romsås i Oslo, og virker å ha en klar oppfatning av oppførselen til våre naboer i øst.

– Jeg hadde likt det veldig godt om vi slår Sverige hjemme og borte. De tror de er så mye høyere enn oss, sier King og løfter armen i været.

– Det er fullt av svensker i Oslo, som tror de eier byen. Det ville vært gøy å sette Sverige på plass. Det blir tøft, men jeg tror vi kan greie annenplassen i gruppa, sier Norge-og Bournemouth-spissen.

Dårligere kopi
Da Norge møtte England på Ullevaal i kvalifiseringen til VM i 1994, brukte Drillo såpass mye tid på å snakke ned engelskmennene på spillermøtene at han måtte advare dem helt på tampen:

«Gutter, ikke undervurder England», sa Drillo.

Lars Lagerbäck har ikke akkurat kopiert det legendariske sitatet i sin gjennomgang av Sverige, men også han har sørget for å fortelle spillerne sine at kveldens oppgave er av det overkommelige slaget.

– De er en litt dårligere kopi av oss, sa han på mandagens spillermøte.

Overfor TV 2 forsikrer han at det var sagt med et glimt i øyet.

– Jeg spøkte litt med spillerne under gjennomgangen av Sverige. Vi kommer til å få se to veldig jevne lag, og det kan ende på alle måter. Men går vi ut med den riktige mentaliteten og holdningen, så tror jeg vi har store muligheter til å vinne, sier Lagerbäck.

Han har en sterk statistikk hjemme på Ullevaal siden han ble landslagssjef for to år siden: Ubeseiret på ni kamper, med rekka 7-2-0. Landslagsarenaen er tilsynelatende i ferd med å bli et fort igjen.

– Betyr den statistikken noe i kveld?

– Jeg tror det betyr litt, men det er sikkert ikke så mange prosent. Men det bygger en tro på at det ofte går veldig bra her hjemme.

Han avviser at det blir emosjonelt å møte fedrelandet, men selv om han og Sveriges landslagssjef Janne Andersson er gode venner privat, legges alt vennskap til side i kveld.

– Det er samme hvem landslagssjef er eller hvem han heter. Jeg håper virkelig at de taper, så skal jeg med stor glede gå fram og takke for kampen etterpå.

– Synger du med på «Du gamla, du fria» før kampen?

– Nei, det tror jeg ikke. Men jeg skal respektere den, selvsagt, som jeg alltid gjør med bortelagets nasjonalsang, svarer Lagerbäck.

Svak Drillo-statistikk
Egil «Drillo» Olsen hadde positiv statistikk mot en rekke fotballstormakter da han var norsk landslagssjef, enten det var England, Tyskland, Frankrike eller Brasil.

Mot Sverige, derimot, er historien en helt annen.

På fire privatkamper står han med null seirer, én uavgjort og tre tap.

– Jeg har ikke noen god forklaring, dessverre. Av en eller annen grunn har det aldri lyktes mot svenskene. 2-2 er det beste jeg har fått med meg på de fire kampene. Kan vi snakke om noe annet? spør Drillo og flirer.

Han tror likevel at sjansene for en etterlengtet og viktig seier er godt innen rekkevidde for Norge i kveld.

Særlig hvis vi får Joshua King i bakrom mot trege, svenske midtstoppere.

– Joshua løper fra hvem som helst og tar de svenske midtstopperne på fart, hvis han får muligheten. Jeg savnet litt mot Spania at han tjuvstartet oftere, ettersom bakrommet var veldig stort. Bruker vi farta til Joshua kan det bli en nøkkel i kveld, tror Drillo.

Tap vil være kritisk
Han har sett svenskenes lørdagskamp mot Romania, der de vant 2-1.

– De ga Romania mange kontringsmuligheter, og ga bort ballen i situasjoner der det nesten ikke er lov å miste den. Jeg tror ikke Norge klarer å spille ut Sverige gang på gang i etablert spill, der er svenskene for sterke. Men på overganger og dødballer kan alt skje. Vi må være kompakte og ikke gi dem overgangsmuligheter. Det kommer til å bli jevnt og tett, og jeg er helt sikker på at de ikke blir noen målfest, spår Drillo.

Med norsk tap vil Sverige og høyst sannsynlig Spania stå med seks poeng på to kamper, mens Norge vil stå med null.

– Da vil sjansene for å bli blant de to beste være under fem prosent, anslår Drillo.

– Spiller vi uavgjort har vi en fair sjanse fortsatt. Og om vi skulle vinne, har vi tatt førersetet i gruppa med tanke på Sverige og Romania.