VM-PROFIL: Andreas Granqvist jubler etter åttedelsfinalen mot Sveits i fjorårets fotball-VM i Russland. Der ble stopperkjempen sett på som en av mesterskapets store profiler.
VM-PROFIL: Andreas Granqvist jubler etter åttedelsfinalen mot Sveits i fjorårets fotball-VM i Russland. Der ble stopperkjempen sett på som en av mesterskapets store profiler. Foto: Jorge Guerrero/AFP

Sverige-kapteinen innrømmer: – Det kiler litt ekstra før Norge-kampen

Veteranstopperen har spilt VM-kvartfinale, Premier League og Serie A. Allikevel kjenner han på det spesielle i å møte Norge til tellende kamp på Ullevaal.

Se Norge-Sverige i EM-kvaliken på TV 2 og TV 2 Sumo tirsdag fra 20.00 (kampstart 20.45)!

Norge ønsker å komme seg tilbake på vinnersporet i andre kamp i EM-kvaliken hjemme mot Sverige tirsdag.

Da må blant annet Andreas Granqvist nedkjempes, en stoppergigant av internasjonalt format.

Forut for oppgjøret bekrefter kapteinen at han, til tross for en begivenhetsrik karriere, pirres litt ekstra av tirsdagens oppgjør.

– Norge vil vinne over Sverige for enhver pris, og motsatt. Disse kampene kiler litt ekstra, og vi ser fram imot dem litt ekstra mye. Vi hadde en treningskamp mot dem for to år siden, som ikke var så viktig som denne, så det skal bli ekstra gøy å gjøre en bra kamp sammen med laget, svarer Granqvist på TV 2s spørsmål om en mann i hans posisjon fremdeles kan synes en tellende landskamp mot Norge er spesiell.

Har spilt Premier League, Serie A og VM-kvartfinale

Giganten er tilbake i sin tredje periode i Helsingborg, etter et over tiårig utenlandseventyr som så ham spille Premier League med Wigan, nederlands æresdivisjon med Groningen, Serie A med Genoa og russisk toppdivisjon i Krasnodar.

33-åringen mottok også «Gullbollen» som synlig bevis på at han var Sveriges beste fotballspiller i 2017, en pris som hadde blitt vunnet ti år på rad av Zlatan Ibrahimovic, og han ble tatt ut på årets Fantasy-lag i VM av McDonald's i fjor sommer etter et mesterskap som endte med kvartfinale mot England. Allikevel blir tirsdagens Ullevaal-oppgjør altså av det spesielle slaget.

– Det er vel selvsagt at det for svensker er spesielle og morsomme kamper å spille mot Norge og Danmark. Det er som derbykampene i klubblaget, som Helsingborg mot Malmö. De følelsene har jeg også i morgen, sier «Granen», som han kalles.

Sverige-sjefen til TV 2: – Takknemlig for Lagerbäck-hjelp

En som har vært med enda lengre i gamet er Sveriges landslagssjef Janne Andersson, som med sine 56 år på baken er blitt en rutinert herremann i fotballen. Forut for møtet med 14 år eldre Lars Lagerbäck, en mann han selv har brukt som rådgiver, mener han det er både forskjeller og ulikheter i hvordan de to bygger lag på.

– Både jeg og Lasse har en sterk tro på at man skal ha et velorganisert lag, og at guttene skal vite hva de skal gjøre. Så har vi ulike ideer på ulike ting, men organiseringen defensivt er vi ganske like. Så synes jeg at Norge har utviklet angrepsspillet sitt annerledes enn oss de siste årene, svarer han på TV 2s spørsmål om møtet med Lagerbäck blir som å møte sitt eget speilbilde.

Andersson takker samtidig Norges sjef for støtten han gav ham da han selv var fersk i landslagssjefsjobben etter EM-sluttspillet i 2016. Lagerbäck har selv kalt rollen sin for rådgivende, og Andersson takker for støtten fra sin rutinerte kollega.

– Jeg er veldig takknemlig. Jeg hadde jobbet i klubbfotballen i 33 år, og aldri vært i landslagsmiljøet.

– Hvor godt kjenner dere hverandre?

– Det skiller jo noen år mellom oss, og han har vært i landslagsmiljø og jeg i klubbmiljø. Vi sitter jo ikke og griller hjemme hver kveld, men noen SMSer har vi jo sendt. Jeg tror vi har stor respekt for hverandre. Jeg pleier å si at jeg ser på ham som en god venn og en fotballkompis, sier Sverige-sjefen.

Andersson: – Man overdriver trenerens innflytelse

Han tror heller ikke på at hans kjennskap til Lagerbäck og hans virke gir noen nevneverdig fordel i tirsdagens oppgjør. I stedet spiller han ned rollen til de som står på sidelinjen under fotballkamper.

– Det vi som trenere kan og skal gjøre er å forberede laget, men så handler det jo om spillerne på banen. Man overdriver trenerens innflytelse. Man kan gjøre en god jobb på forhånd, men så er det spillernes kvaliteter og hva de gjør på banen som avgjør kampen, sier Andersson.

Samtidig er han snar om å rose Lagerbäck, og ser mye av konturene av det samme hos hans Norge som det han selv har tuftet sin svenske suksess på. Anderssons Sverige slo Nederland i kvaliken og Italia i play off forut for VM-sluttspillet i fjor sommer, der de også tok seg videre fra gruppen til regjerende mester Tyskland og slo ut Sveits i åttedelsfinalen.

– Vi har det spillermaterialet vi har, og vi har mange gode spillere, men tradisjonelt så må vi være dyktige i organiseringen og en god holdning for å kunne tukte de store landene. Jeg føler vi har fått til den følelsen i laget, og det ser jeg også hos Norge, sier Andersson til TV 2.

Tirsdag får du svaret på om det er han eller Lagerbäck som har kommet lengst i 2019.

Se Norge-Sverige i EM-kvaliken på TV 2 og TV 2 Sumo tirsdag fra 20.00 (kampstart 20.45)!