IKKE AKSEPTABELT: Sveriges kaptein Andreas Granqvist forsvarte lagkameratene på mandagens pressekonferanse, etter at det har kommet hat- og trusselmeldinger mot hans lagkamerater. (Photo by STR / AFP)
IKKE AKSEPTABELT: Sveriges kaptein Andreas Granqvist forsvarte lagkameratene på mandagens pressekonferanse, etter at det har kommet hat- og trusselmeldinger mot hans lagkamerater. (Photo by STR / AFP) Foto: Str

Sverige-kapteinen hardt ut mot trusler:

– Det skal ikke forekomme

Emil Forsberg og Victor Nilsson Lindelöf har fått mye hat og trusselmeldinger på sosiale medier. Mandag stod Andreas Granqvist opp for lagkameratene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag fra kl. 20.00: Norge-Sverige på TV 2 og Sumo!

De svenske landslagsspillerne Emil Forsberg og Victor Nilsson Lindelöf har blitt truet på sosiale medier.

Forsberg forlot den svenske landslagstroppen etter kvalifiseringskampen mot Romania lørdag. Det svenske fotballforbundet forklarte det med en gammel skade som var blusset opp. Men det har samtidig vært spekulasjoner i flere svenske medier om det skyldes misnøye fra spilleren etter at han ble byttet ut i kampen mot Romania.

– Det kan jo være en personlig årsak

Lindelöf hadde tidligere sagt nei til landslagssamlingen grunnet personlige årsaker. Mandag ble han far.

Også rundt Lindelöfs avgjørelse har det vært spekulasjoner om bakgrunnen skyldes misnøye. Her rundt vrakingen av kameraten John Guidetti.

– Jeg kan si det på den måten at å bli pappa for første gang, det kan jo være en personlig årsak, sier landslagstrener Janne Andersson på spørsmål om de nå kan bekrefte at det faktisk skyldtes personlige årsaker.

Det svenske fotballforbundet har sett seg nødt til å involvere politiet etter en rekke hat- og trusselmeldinger mot spillerne, skriver Aftonbladet.

Noa Bachner, kommentator i Expressen, reagerer med avsky etter hatmeldingene og mener det er et samfunnsproblem.

– Det er så klart avskyelig, og en forferdelig konsekvens av samfunnets utvikling der sosiale medier spiller en sentral rolle. Det gir uttrykk for det samme samfunnsproblemet som vi så i VM, der Jimmy Durmaz ble utsatt for hatmeldinger og trakassering. Det er ikke noe bare fotballspillere opplever, og det at folk ikke skjønner at de må stå til ansvar for ting de skriver på Internett er et samfunnsproblem mer enn bare et fotballproblem, sier Bachner.

Sverige-Kapteinen: – Det er ikke akseptabelt

Under mandagens pressekonferanse valgte landslagstrener Janne Andersson og kaptein Andreas Granqvist å gå rett til spørsmålsrunden.

Der fikk Granqvist blant annet spørsmål om truslene og hatet mot sine svenske lagkamerater.

I VM opplevde det svenske landslaget også trusler og hat, da mot Jimmy Durmaz som mottok en mengde rasistiske meldinger og dødstrusler.

– Vi hadde en uheldig situasjon med Jimmy under VM som ikke var akseptabel, og jeg fant ut i går at det hadde kommet trusler mot Victor og Emil. Og det er klart at vi tar stor avstand fra det og det er ikke akseptabelt. Nå er det opp til forbundet å håndtere dette og se hvordan man vil gå videre, men vi spillere og lederne er sterkt i mot dette her, og det skal ikke forekomme, sier Granqvist.

Durmaz: – Beviser at det er mye mer igjen å gjøre

– Det er noe som ikke skal forekomme. Det er kjempetrist. Vi må fortsette å jobbe, og trappe opp jobben som vi holder på med. Jeg jobber veldig aktivt ved siden av fotballen, og dette beviser at det er mye mer igjen å gjøre. Vi må bare legge inn enda mer jobb nå, sier Durmaz rundt de nye hatmeldingene som er kommet mot svenske landslagsspillere.

– Hvor viktig er det at alvorlige ting får rettslige følger?

– Det var hovedgrunnen til at det ble så stort i VM. Det er kjempeviktig at folk ser konsekvensene av det de skriver og sier, for det kommer til å forebygge lignende hendelser igjen. Da kan det hende at folk tenker seg om en ekstra gang før de skriver det de vil skrive. Da kan man i framtiden få det enda bedre, sier Durmaz og legger til:

– Er det noe som ikke er akseptabelt, så synes jeg både forbundet, Emil og Victor skal ta det videre. Det kommer til å hjelpe på samholdet. Vi som er her og har en stemme, må si fra. Det gjør det mye større, og det kan forebygge for vårt Sverige.

Truslene gjør gruppen sterkere

Kaptein Granqvist beskriver det svenske landslaget som en sterk gruppe som håndterer denne type situasjoner på en god måte.

– Jeg mener vi har vært ganske tydelig over lengre tid at vi har en harmonisk gruppe og er veldig nære hverandre, både ledere og spillere. Det er klart at det dukker opp ulike saker som i blant kan påvirke laget. Men vi har gått igjennom det, og lagt det bak oss og fokuserer på det vi er her for å gjøre. Jeg tror at det kan få oss enda nærmere hverandre.

– Det gjør at vi bare blir sterkere i gruppen, og vil vise alle andre som kanskje har andre tanker om gruppen at vi gjør alt for Sverige, og vil vinne kampene når vi spiller for Sverige, legger Granqvist til.

Durmaz er enig med landslagskapteinen.

– Det kommer absolutt til å gjøre gruppen sterkere. Vi er en sterk gruppe, som støtter hverandre 100 prosent. Vi kommer til å stå sammen også i morgen.