SVENSK TRIUMF: Stina Nilsson tok sammenlagtseieren i sprintcupen denne sesongen.
SVENSK TRIUMF: Stina Nilsson tok sammenlagtseieren i sprintcupen denne sesongen. Foto: Tt News Agency

Stina Nilsson skrev svensk skihistorie

Første sammenlagtseier for en svensk kvinne i sprintcupen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stina Nilsson hadde full kontroll i sitt heat i kvartfinalen i verdenscupavslutningen i Québec og tok seg videre til semifinale, som sikret henne seieren i sprintverdenscupen.

Nilsson tok også seieren i sprinten foran sine svenske lagvenninner Maja Dahlqvist og Jonna Sundling. Maiken Caspersen Falla kom inn ti sekunder etter på fjerdeplass.

Det er første gang for Sverige at en kvinnelig langrennsløper tar med seg en sammenlagtseier i verdenscupen.

Nilsson trengte bare en plassering blant de beste 14 løperne for å sikre seg sprintkulen.

Maiken Caspersen Falla har vunnet sprintcupen de tre siste sesongene. Det er første gang siden 2013/14 at en norsk løper ikke vinner sprintcupen.

Frida Karlsson, som mange beskriver som den «nye Therese Johaug», tok seg overraskende helt til finalen. Der ble hun nummer fem.

Verdenscupleder Ingvild Flugstad Østberg økte luken til Natalja Neprjajeva i sammendraget etter fredagens sprint. Riktignok ble det ikke med så mye som hun kanskje hadde håpet på. Gjøvik-jenta røk ut etter at hun ble nummer fire i sitt semifinaleheat, mens det ble stopp for Neprjajeva i kvartfinalen.

Før rennet skilte det 97 poeng mellom de to rivalene. Med to løp igjen av minitouren og verdenscupsesongen er Østberg foran med 113. Lørdag står 10 kilometer fellesstart på programmet, mens verdenscupen avsluttes med en jaktstart søndag.

– Det var en bra sprint av meg, og jeg følte meg bra. Det ble litt mer rotete i semifinalen, og slikt blir man irritert over når man kommer til mål. Men dette var absolutt en god sprint, og det er ikke dumt at jeg er foran Neprjajeva. Jeg gleder meg til det som kommer, og spesielt søndag er det mye som kan skje, sa Østberg til NRK.

I likhet med Østberg ble det sprintfarvel for Astrid Uhrenholdt Jacobsen i semifinalen. I kvartfinalen sa Therese Johaug, Ane Appelkvist, Mari Eide og Tiril Udnes Weng takk for seg.

Prologen ble vunnet av svenske Jonna Sundling. Der var Østberg tredje raskeste løper. Heidi Weng hadde ikke tiden på sin side og røk ut med sin 33. plass. Det samme gjorde Kari Øyre Slind (37) og Lotta Udnes Weng (42).