GODT FORHOLD TIL KLOPP: Jørn Andersen sier at han har samarbeidet mye med Klopp i løpet av karrieren.
GODT FORHOLD TIL KLOPP: Jørn Andersen sier at han har samarbeidet mye med Klopp i løpet av karrieren. Foto: Scanpix/TV 2.

Klopp utga seg for å være nordmann for å slippe inn på utested

I boken om Jørn Andersens liv blir man bedre kjent med nordmannen, hans forhold til Jürgen Klopp og da han nesten fikk jobben som Tyskland-assistent.

Onsdag lanseres biografien «Den nordkoreanske sjefen», ført til pennen av Lasse Evensen, om den norsk-tyske fotballspilleren og -treneren Jørn Andersen. I boka kommer det blant annet fram at navnet til Andersen har vært til nytte for Liverpool-manager Jürgen Klopp.

Andersen har hatt mest oppmerksomhet i hjemlandet de siste årene for at han gikk inn som landslagstrener for Nord-Korea fra 2016 til 2018. Før jobben i Nord-Korea jobbet 56-åringen som trener i blant annet Tyskland og Østerrike. Fra Nord-Korea dro han videre til Sør-Korea og er nå trener for Incheon United.

Nordmannen, som byttet statsborgerskap til Tyskland, har også en lang merittliste som fotballspiller. Blant annet var har vært toppscorer i 1990 i den tyske Bundesliga mens han spilte for Eintracht Frankfurt. I denne klubben var også Jürgen Klopp spiller, men Liverpool-manageren spilte på andrelaget og nordmannen på A-laget.

Var mer kjent enn Klopp

Siden Andersen presterte på et høyt nivå på fotballbanen og spilte på det øverste nivået i klubben, hadde han et mer kjent navn enn Klopp, som siden har fått masse oppmerksomhet for sine trenerprestasjoner.

– Han var student i Frankfurt på den tiden og spilte på amatørlaget til Eintracht Frankfurt. Gjennom den tiden så ble vi kjent med hverandre. Vi traff hverandre på treningsanlegget av og til og tok en kaffe og snakket sammen. Den gang var ikke Jürgen Klopp spesielt kjent, han var en vanlig student som spilte fotball på andrelaget vårt, sier Andersen.

– Hva tenker du om at Liverpools manager har kommet seg inn på et utested i ditt navn?

– Det er en morsom greie nå i ettertid som Jürgen Klopp har blitt så populær. Jeg tror det var i 1990 i Frankfurt da vi begge var spillere i Frankfurt og han skulle på det utestedet som Eintracht-spillerne mest gikk på. Det var lang kø foran inngangen og ettersom han var stor og lys, som jeg var på den tiden, så gikk han bort til dørvakten og sa at han het Jørn Andersen. Dørvakten kjente ikke fotballspillere så godt den gangen, så da kom han inn på utestedet i mitt navn, forteller Andersen.

Klopp har senere beklaget for at han brukte Andersens navn.

– Han har fortalt meg det senere, og takket og unnskyldte seg for å ha brukt navnet mitt for å komme inn på utestedet, men det var jo en vennetjeneste for min del, sier Incheon United-treneren.

– Kommer du til å bruke navnet hans for å komme inn på et utested nå da?

– Kanskje jeg kan gjøre det nå hvis vi ser noenlunde like ut, men jeg må ta på meg caps, for han bruker jo for det meste caps når han er ute og går nå og står på sidelinja med Liverpool.

Andersen bidro med spillertips

56-åringen forteller at han og Klopp fikk et tettere forhold da de begge ble trenere etter endt spillerkarriere.

– Etter den tiden da han gikk til Mainz som spiller og tok over som trener, ble forholdet bedre og tettere. Han spurte meg ofte om spillere fordi han trengte gode spillere og lurte på om jeg hadde noen å anbefale. Dette hadde jeg, så jeg hjalp han med en del spillertips. Forholdet vårt ble bare bedre og bedre da jeg ble trener og han ble trener. Han var i Mainz og jeg var i Oberhausen og Gladbach, så da fikk vi et tett forhold, sier han.

Andersen trekker fram flere eksempler på spillere som ga tips om som ble hentet inn i klubben til Klopp.

– Han var veldig godt fornøyd med de tipsene jeg ga.

Klopp vil ha biografien på tysk lydbok
​Etter at Klopp ble Liverpool-manager, har de hatt mindre kontakt enn det de hadde tidligere, men Andersen fikk en melding av Klopp denne uka.

– Akkurat nå så er det litt avstand igjen, fordi han har jo så mye å gjøre i England og Liverpool. Siste tiden så har vi ikke hatt så mye kontakt, men da han fikk greie på at boka kom ut, så sendte han meg en melding på WhatsApp at han gjerne vil ha en lydbok av boka hvis den kommer ut på tysk.

Andersen forteller at de skal litt hvordan det utvikler seg og snakke med forlaget, for å kunne bestemme om boka skal komme ut på tysk. Et annet språk som også står på vurderingslisten, er koreansk.

I NORD-KOREA: Andersen var landslagstrener for Nord-Korea fra 2016 til 2018.
I NORD-KOREA: Andersen var landslagstrener for Nord-Korea fra 2016 til 2018.

– Koreanerne er veldig interessert i hva som har skjedd med meg i Nord-Korea, så det er kanskje et marked for boka, sier 56-åringen.

Tyskland-muligheten som glapp

Da Joachim «Jogi» Löw kom inn som ny landslagstrener for Tyskland i 2006, trengte han en assistenttrener. Löw mente at Andersen var en god kandidat til jobben, så han ringte Andersen og spurte om han var interessert.

– Det var en tid da jeg var uten jobb i Tyskland og var en dag på golfbanen da telefonen ringte og Joachim Löw spurte om jeg ville bli assistenttrener på det tyske landslaget, sier Andersen.

– Hvordan var det for deg å bli spurt om å kanskje bli assistenttrener?

– Jo, det var stort den gangen, men Joachim Löw kjente jeg fra før. Han var trener både i Østerrike og Bundesliga før han ble landslagstrener. Han kjente meg og som han sa da han ringte, så hadde han fulgt meg i Oberhausen, i Gladbach og i andre klubber, og syntes det han så var veldig bra. Han mente at vi jobbet på samme måte og at vi kunne passe bra sammen.

Andersen fikk likevel ikke jobben. Det tyske fotballforbundet ville han en annen som assistenttrener.

– Var du bitter i ettertid da det ikke ble deg?

– Ja, jeg var det, for det var ganske tett på. «Jogi» sa til meg at han ville ha meg, og at forbundet vurderte en annen en meg fordi jeg ikke var tyskfødt og snakket godt nok tysk, så var det jo en liten skuffelse i etterkant, det var det.