PÅ PLASS: Henrik Kristoffersen og hans far Lars Kristoffersen i Oslo Tingrett idet rettssaken mellom Kristoffersen og Norges Skiforbund startet tirsdags morgen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PÅ PLASS: Henrik Kristoffersen og hans far Lars Kristoffersen i Oslo Tingrett idet rettssaken mellom Kristoffersen og Norges Skiforbund startet tirsdags morgen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Ble spurt om å diskutere forlik - avslørte at Skiforbundet har kommet med mottilbud

Rettssaken mellom alpinstjernen og Norges Skiforbund er i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se direkte fra rettssaken her!

​En flere års lang konflikt mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund nærmer seg en konklusjon.

– Det er greit å være her, meldte Kristoffersen på vei inn til retten og avslo ytterligere spørsmål om saken.

I dag møtes nemlig partene i retten, etter at Kristoffersen har saksøkt skiforbundet. 24-åringen ønsker seg retten til å bære sine egne, personlige sponsorer på sin hjelm/hode. Norges skiforbund har per i dag en avtale med Telenor som umuliggjør dette.

I dag startet en seks dager lang sak i Oslo tingrett, der advokat Odd Stemsrud innledet saken på vegne av Henrik Kristoffersen.

Allerede i innledningsforedraget avslørte Stemsrud at Kristoffersen har tilbudt Norges skiforbund et forlik.

Kristoffersen stilte tre krav, ifølge Stemsrud.

  1. At Skiforbundets støtteapparat for Kristoffersen var så nært som mulig på høyde med det Red Bull kunne tilbudt Kristoffersen.
  2. At Henrik Kristoffersen fraskriver seg ethvert økonomisk ansvar til Skiforbundet, inkludert egne saksomkostninger. Kristoffersen ønsket at pengene heller skulle gå til rekruttering på bredde og klubbnivå.
  3. At Skiforbundet forplikter seg til å lage en modell som øker den økonomiske støtten til bredden - der årlig overføring er minst det dobbelte av kostnadene på administrasjon og styre.

– Dette ble ikke akseptert av Skiforbundet, fastslo Odd Stemsrud i sin innledning.

Skiforbundets advokat, Per Andreas Bjørgan, sier følgende om tilbudet:

– Jeg kan ikke uttalte meg nærmere om Kristoffersens tilbud til Skiforbundet, annet enn mer generelt kan si at det var ytelser på en størrelse og ikke minst karakter som Skiforbundet som organisasjon ikke kunne akseptere. I tillegg fikk vi referert punkt tre på hvordan forliket skulle styre Skiforbundets disposisjon av egne midler i årene fremover. Dette er selvfølgelig helt umulig, og det ville ikke vært i tråd med Skiforbundets egne regler. At en utøver i en forlikavtale skal overstyre skitinget og Skiforbundets organer i hvordan man disponerer inntekter, er helt utenkelig i en demokratisk organisasjon. Det er lovlig valgte organer som gjør, ikke en enkeltutøver, sier Bjørgan.

Forbundet med forlikstilbud

Per Andreas Bjørgan opplyser at de også har kommet med et forlikstilbud til Henrik Kristoffersen.

– Så det er ikke bare Kristoffersen som har prøvd å finne en løsning. Det har også Skiforbundet, sier han.

På spørsmål om hva Skiforbundets tilbud går ut på, svarer Bjørgan:

– Det Skiforbundet fremsatte gikk ut på at han fikk muligheten til et fleksibelt og eget tilrettelagt treningsopphold med betydelig økonomisk støtte fra Skiforbundet og en sikkerhet for å få beholde eksisterende Red Bull-avtale frem til og med OL-sesong. Det er heller ikke akseptert, og derfor står vi her, sier han etter tirsdagens møte i Oslo tingrett.

Ble spurt om de ville diskutere forlik

Etter lunsj tok dommeren ordet og spurte om det var naturlig for de involverte partene å diskutere muligheten for å komme til en minnelig løsning seg i mellom.

– Jeg tror ikke det er tiden for dette nå, sa Odd Stemsrud etter litt betenkningstid.

Han antydet samtidig at partene hadde kontinuerlig kontakt, siden Henrik Kristoffersen er godt kjent med motparten.

– Det har vært dialog mellom partene, og jeg kan vel si nå at det har blitt gitt tilbud fra Skiforbundet om en løsning, svarte Skiforbundets advokat Per Andreas Bjørgan.

Deretter fortsatte advokat Stemsrud på sin innledning.

– Handler om en ting for Henrik

​I innledningen brukte Stemsrud en del ting på punkt nummer tre for grunnlaget til Kristoffersens forslag til et forlik.

Det siden Kristoffersen-siden gjør et poeng ut av den "den norske solidaritetsmodellen i beste fall er en stor misforståelse", som Stemsrud hevdet i retten.

Han viste til at Skiforbundets årlige kostnader i 2017 til utvikling, bredde og utdanning bare var på 21 millioner kroner av totalt 311 millioner. Lønns- og personalkostnader var på over 40 millioner kroner, opplyste Stemsrud.

– Om Skiforbundet får medhold i denne saken, vil de kunne gjøre omtrent hva de vil med utøverne, slo Stemsrud fast i innledningen.

Han fasthold at saken for Henrik Kristoffersens del handler om bare en eneste ting.

– Henrik ønsker tilgang til Red Bulls støtteapparat. Ser du på topp fire i verdenscupen i år, så er samtlige fire på toppen av lista Red Bull-utøvere. Henrik ønsker kun samme mulighet til å konkurrere i verdenstoppen som sine konkurrenter, sier Stemsrud.

Det er satt av totalt seks dager til saken. Henrik Kristoffersen skal snakke i retten onsdag.