Storbritannias rikeste mann blir ny Team Sky-sponsor

Jim Ratcliffe, Storbritannias rikeste mann og eier av Ineos, blir mest sannsynlig ny sponsor av Team Sky.
Jim Ratcliffe, Storbritannias rikeste mann og eier av Ineos, blir mest sannsynlig ny sponsor av Team Sky. Foto: Toby Melville
Jim Ratcliffe (66), som er Storbritannias rikeste mann, blir mest sannsynlig ny sponsor for sykkelstorlaget Team Sky.

Flere britiske medier, som The Times, BBC og Cycling Weekly, skriver at Team Sky vil annonsere sin nye sponsor i nær fremtid.

Den nye sponsoren skal være selskapet Ineos, som er en av verdens største produsenter av kjemikalier. Selskapet er grunnlagt og eid av 66 år gamle Jim Ratcliffe, som er Storbritannias rikeste mann.

Ratcliffes formue er anslått til å være rundt vanvittige 21 milliarder pund, som tilsvarer ca 237 milliarder norske kroner. Han sponser seiling, men skal være en ivrig amatørsyklist også.

– Dette viser at Sky har en helt ekstremt god evne til å tiltrekke seg store næringslivsaktører. De er et attraktivt produkt i britisk næringsliv. Dave Brailsford har vært kritisert og omdiskutert, men likevel viser han hvilken Sky-sjef han er. Han er helt opplagt en utrolig god selger. Det er helt sikkert ikke et billig prosjekt. Ser du resultatene og hva de har utviklet, er det vel fortjent. Det bør være attraktivt, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Navneskifte snart

En kilde sier til Cycling Weekly at nyheten kan komme offisielt allerede tirsdag og at budsjettet til Team Sky kan bli økt. Det er allerede sykkelsirkusets største med 380 millioner i året.

Dave Brailsford leder Team Sky.
Dave Brailsford leder Team Sky. Foto: Oli Scarff

– Jeg synes det er helt fair når du tenker på det som legges ned at arbeid rundt spisskompetanse på alle nivåer, fra ryttere til støtteapparat. Sky er et lag som hele tiden har satset litt hardere enn de andre og brukt mer penger på maskineriet som kreves på å utvikle organisasjonen og rytterne, sier Kaggestad.

Det er ventet at Team Sky skifter navn til Team Ineos før sommerens Tour de France starter. I mellomtiden kan laget bli hetende Sky-Ineos eller Ineos-Sky.

Team Sky er blitt sponset av Sky i ti år, men de trekker seg nå ut av sykkelsporten. I løpet av de ti årene har Team Sky blitt det dominerende sykkellaget med totalt 327 seirer, som inkluderer åtte triumfer i de store tourene Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a España.

Ikke alle vil like det

Styrt av Dave Brailsford har Sky tatt i bruk det nyeste innen treningsmetoder, men dominansen og pengebruken har også ført til mye kritikk fra andre lag. De er også blitt beskyldt for doping, men ingenting er blitt avslørt.

Geraint Thomas og Chris Froome skålte i fjor for Thomas' seier i Tour de France. Nå kan de snart skåle for ny sponsor.
Geraint Thomas og Chris Froome skålte i fjor for Thomas' seier i Tour de France. Nå kan de snart skåle for ny sponsor. Foto: Marco Bertorello

– Når dette når det franske publikummet og mer konservative sykkeltilhengere, kommer det ikke til å være veldig populært, for de har sett Sky-dominansen i blant annet Tour de France med en maskinpreget måte å sykle på. De henter inn kapteiner fra andre lag som ofrer seg som hjelperyttere og som får bedre betalt på å være hjelperytter i Sky enn kaptein i et annet lag. Jeg tror de fremdeles kommer til å bli bøllet med av fransk publikum, men jeg tror det er noe de ikke bryr seg om, sier Mads Kaggestad.

Tidligere Tour de France-vinner for Sky, Bradley Wiggins, støtter sponsoratet.

– Dave kan nå fortsette å drive laget etter isne planer og sin filosofi. Det er en ideel situasjon for ham, og han må bare være ansvarlig overfor én mann, sier Wiggins.

Kaggestad er ikke overrasket over at Sky har landet en ny sponsor etter kontroversene som har vært.

– Jeg tror næringslivstopper er vant til motgang. De har også en evne til å se nyansen i ting. Det Sky har blitt kritisert for, har de kommet greit ut. Jeg vil tro at en næringslivsleder som har vært med lenge og er vant til å lede store organisasjoner, er vant til utfordringer og at skjær i sjøen kan rettes opp. Derfor er det ikke ødeleggende for det positive som er skapt. Setter man seg inn i det som Team Sky og britisk sykkel har skapt, er det veldig imponerende. Det bringer også med seg positive ting som prestasjonskultur, helse, bruk av sykkel, inspirasjon og engasjement i Storbritannia. Sky er en suksess, sier Kaggestad, som også peker på at det britiske sykkellaget har noen av verdens største sykkeltalenter på lange kontrakter.​

Lik TV 2 Sporten på Facebook