Sikret norsk stafettgull etter svensk helsprekk

Marte Olsbu Røiseland sørget for norsk gull etter en sensasjonell avslutning.

Norge så ut til å kjempe om medalje, men på den siste skytingen endret alt seg. Hjemmehåpet Hanna Öberg gikk inn alene til standplass, men bommet og bommet. Inn kom Marte Olsbu Røiseland, og sørlendingen leverte en praktfull serie.

Se det utrolige dramaet i videovinduet øverst. Video med tillatelse fra NRK.

Olsbu Røiseland fikk dermed en tolv sekunders ledelse på Sverige, og den ble aldri truet. Dermed kunne det norske laget juble for et uventet stafettgull.

– Nå er det mye følelser ute og går. Hva skal jeg si? Marte var helt suveren, sier Tiril Eckhoff til NRK.

– Var noen høyere makter som var med oss
​Gull virket helt usannsynlig etter at Eckhoff måtte gå én strafferunde etter sin stående skyting. På det tidspunktet var Eckhoff langt nede.

– Man føler seg skikkelig dritt. Da er det kult når Marte snur løpet. Jeg bare sier jeg lagde litt ekstra spenning, sier en smilende Eckhoff til TV 2.​

– Jeg trodde ikke det kunne gå da jeg surra rundt der i en strafferunde. I dag var det noen høyere makter som var med oss. Jeg satt inne i bua før siste stå, og hadde vel egentlig mistet alt håp og glede. Men når jeg ser det der, så begynner jeg å grine. Det er fantastisk, sier Eckhoff til NRK.

Synnøve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland utgjorde gull-laget. Ukraina tok bronsen foran Tyskland.

– Fikk litt dårlig samvittighet
​Tandrevold forteller at hun egentlig ikke turde å se på de to siste skytingene, men at hun fikk med seg Norges siste skudd.

– Jeg så akkurat da Marte skjøt det siste skuddet. Da stod Tiril og Synnøve der og alle hoppet på hverandre og det var veldig god stemning. Vi glemte litt at de svenske jentene stod rett ved siden av, så vi fikk litt dårlig samvittighet etterpå. Det var full overtenning, men de ville nok gjort det samme, sier Tandrevold til TV 2.

– Helt vanvittig
​TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen er mektig imponert over det de norske jentene viste.

– Svenskene hadde det i sin hule hånd, men da Marte kom der så var det helt vanvittig det hun gjorde. Hun skjøt med tempo, mens de andre stod og knota. I tillegg gikk hun fort på ski. Fullt fortjent, de var det beste laget i dag. Det er imponerende, sier Bjørndalen.

Olsbu Røiseland øynet gullsjanser da hun så at svensken slet.

– Jeg merket på publikum at Hanna hadde bommet og at hun begynte på ekstraskuddene. Pallen var jeg trygg på, så da tenkte jeg at vi måtte gå for gullet. Jeg gutset på og satset på at det ville gå. Jeg la merke til at det gikk. Det var en god følelse, sier gullhelten til TV 2.

Öberg: – Var ikke så nervøs
​Til tross for at gullet røk på hjemmebane, klarer Hanna Öberg å glede seg over medaljen.

– Jeg er ikke helt fornøyd med min siste skyting, men de andre jentene var fantastiske. Og sølv er fantastisk bra, sier svensken til TV 2.

Hun vil ikke skylde på nervene etter den dramatiske avslutningen.

– Jeg kom inn med drømmeforhold. Men jeg var egentlig ikke så nervøs. Jeg klarte ikke å være 100 prosent fokusert. Men jeg klarte å løse det til slutt uten å få strafferunde. Jeg fikk problemer med det siste ekstraskuddet. Tomhylsen lå igjen i løpet, så jeg fikk ikke inn ekstraskuddet ordentlig. Så jeg tapte noen sekunder der, forklarer Öberg.

Med i medaljekampen
​Synnøve Solemdal gikk åpningsetappen for Norge. 29-åringen har ikke hatt noen stor sesong, men leverte en grei etappe. På den første skytingen trengte hun to ekstraskudd for å fylle blinkene, men på stående slo Solemdal knallhardt tilbake med fem kjappe treff.

Dermed kunne Solemdal sendte ut Ingrid Landmark Tandrevold på syvendeplass, 33 sekunder bak ledende Italia.

Tandrevold begynte bra med fullt hus på liggende, og det uten å bruke ekstraskudd. På den stående skytingen gjentok hun bedriften. Etter den strålende etappen var Norge oppe på femteplass, 27 sekunder bak teten. Dermed var det norske laget for fullt med i medaljekampen.

Eckhoff sviktet på stående
​Tiril Eckhoff gikk som vanlig raskt i sporet, men trengte to ekstraskudd på liggende. 28-åringen tok likevel inn mye i sporet på konkurrentene, og kom inn til standplass omtrent samtidig som de fire beste. Men skytingen gikk alt annet enn bra. Eckhoff måtte bruke alle tre ekstraskuddene, og endte likevel opp med én strafferunde.

Takket være Bærum-jentens supre langrennsform var medalje fortsatt innen rekkevidde for Norge før den siste etappen. Marte Olsbu Røiseland fikk ut som nummer fire, over 40 sekunder bak ledende Sverige, men det var kun tre sekunder opp til Ukraina på bronseplassen.

Enorm avslutning av Olsbu Røiseland
​Olsbu Røiseland måtte bruke ett ekstraskudd for å fylle blinkene på den liggende skytingen. Men det var godt nok til å snike seg forbi Ukraina. Og i sporet gikk det svært tungt for USA og Dreissigacker. Dermed var Norge og Olsbu Røiseland på andreplass før den siste skytingen.

Hanna Öberg gikk inn alene til standplass, men i løpet av serien kom Røiseland opp på siden. Svensken måtte bruke alle tre ekstraskuddene, og ved siden av skjøt Olsbu Røiseland en lynkjapp serie med fullt hus. Dermed gikk Norge ut med tolv sekunders ledelse.

Det var aldri noen fare for at Öberg skulle ta det igjen. Dermed kunne Olsbu Røiseland gå i mål med et stort norsk flagg i hånden.