Med en ny treningshverdag siden de ble utkjempet fysisk mot Manchester City i fjorårets Champions League har Lillestrøm troen på at blir tøffere å slå i år enn i fjor. Her har Guro Reiten har gitt Lillestrøm ledelsen mot Sandviken IL i cupfinalen 2018.
Med en ny treningshverdag siden de ble utkjempet fysisk mot Manchester City i fjorårets Champions League har Lillestrøm troen på at blir tøffere å slå i år enn i fjor. Her har Guro Reiten har gitt Lillestrøm ledelsen mot Sandviken IL i cupfinalen 2018. Foto: NTB scanpix/Terje Pedersen

Nye treningsrutiner skal tette gapet til de beste

Etter fjorårets Champions League-exit mot Manchester City innså Lillestrøm at de ikke kunne konkurrere fysisk med de beste. Da tok klubben grep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med 0-5 hjemme mot Manchester City i første kamp i åttedelsfinalen i Champions League forrige sesong fikk Lillestrøm et umulig utgangspunkt før returoppgjøret. Selv om bortekampen kun endte 1-2 (1-7 sammenlagt), fikk Hege Riises lag en viktig lærepenge: de var ikke fysisk gode nok.

Dette var et uvanlig stort nederlag for et lag som kun har tapt to kamper i Toppserien de to siste årene, og Lillestrøm innså at de måtte gjøre noe for å kunne konkurrere med de beste lagene i Europa. Og den nye treningshverdagen har gitt resultater.

– Fremgangen siden tapet mot Manchester City har vært enorm. Vi hadde en fantastisk sesong i fjor, og det skyldes at vi la vekt på fysisk trening og å gjøre det sammen. Det å få det felles løftet har gjort at alle synes det er mer gøy, og man tørr å løfte tyngre, sier hovedtrener for Hege Riise til TV 2.

Riise legger til at laget har blitt bedre på å sprinte oftere og hurtigere, samtidig som de holder seg skadefrie.

– Tempoet i alt vi gjør har løftet seg med fokus på mer fysikk i tillegg til det fotballmessige, sier hun.

Ekstrem desember

Lillestrøms fysiske trener, Jostein Liabø, var mannen som innførte tiltakene som skulle heve spillernes fysiske nivå.

– Vi innså at vi måtte gjøre noe for å ta det nye steget vi hadde lyst til ute i Europa. Først og fremst handler det om mye tung styrketrening på beina og mye sprint på fotballøktene. Det har vært de to hovedpunktene vi har brukt mye tid på for å oppnå de resultatene vi ønsker, sier Liabø til TV 2.

Et annet tiltak Liabø innførte var å innføre en treningsøkt etter Toppserie-kamper, hvor spillerne løp frem og tilbake på fotballbanen. Dette var et grep som ikke var særlig populært, spesielt hvis Lillestrøm nettopp hadde vunnet på bortebane, noe de gjorde i ni av elleve mulige kamper i 2018.

Ikke en gang etter cupfinaleseieren over Sandviken i desember, fikk Lillestrøm-spillerne hvile lenge før de virkelig skulle få kjørt seg.

– Vi hadde en ekstrem desember, med én uke fri etter cupfinalen og deretter fire uker med beinhard trening. Da vet jeg at jeg ikke var den mest populære i gruppa her. Men samtidig tror jeg de kjenner nå at det har vært godt, samtidig som det var ganske mye hat i desember. Jeg tror vi har kommet styrket ut av det, sier Lillestrøms fysiske trener.

– Vi skal fly utpå der

Fjorårets toppscorer i Toppserien, Guro Reiten, mener laget er bedre trent nå enn noen gang.

– Vi føler oss raskere og sterkere. Vi så det etter kampene mot Manchester City forrige sesong at vi lå litt etter på det fysiske, og hvis man vil være blant de beste i Europa så var vi nødt til å ta steg der også. Det har vi gjort noe med, så vi håper det gir utslag, sier Reiten til TV 2.

Hun legger til at for øyeblikket satser laget alt på Champions League.

– Noe annet ville være å lyve. Det er også den første kampen, så det er det vi har fokus på samtidig som vi vet at både Toppserie og cup kommer, men vi må ha fokus på det som skjer nå, sier 24-åringen.

Lillestrøms motstander Barcelona ligger for øyeblikket på andreplass i Primera División i Spania, tre poeng bak Atletico Madrid med seks kamper igjen å spille. Disse to lagene møttes i den spanske hovedstaden tre dager før Lillestrøm kommer til Barcelona, noe Reiten mener de norske seriemesterne kan dra nytte av.

– De har hatt mange kamper og er slitne mens her kommer vi og har ladet opp i hele vinter til denne kampen her. Vi skal fly utpå der. Det er også en kjempestor fordel for oss at Barcelona har spilt toppkamp mot Atletico Madrid på søndag. Vi tar alt vi kan, sier Reiten.

Første kamp mellom Lillestrøm og Barcelona ser du på TV 2 Zebra og Sumo 20. mars. Kampstart er kl. 19:00.