Kommentar

Drammen 20180307.Johannes Høsflot Klæbo og Alexander Bolshunov i finalene i verdenscupen i langrenn i Drammen.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Drammen 20180307. Johannes Høsflot Klæbo og Alexander Bolshunov i finalene i verdenscupen i langrenn i Drammen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Derfor har Bolsjunov en sjanse mot overmannen Klæbo

Sesongavslutningen blir en russisk rysare!

Med seier i Drammen tirsdag tangerte Johannes Høsflot Klæbo svenske Emil Jönssons rekord på 16 verdenscupseiere i sprint. Ingen har vunnet flere renn. Legger du til både OL- og VM-gull på samme distanse, betyr dette at trønderen allerede er en av tidenes beste sprintere, sin unge alder til tross. Det er intet annet enn imponerende.

Samtidig betydde også seieren i Drammens gater at Høsflot Klæbo tok tilbake ledelsen i verdenscupen sammenlagt fra russiske Aleksandr Bolsjunov, som nå er 31 poeng bak nordmannen i sammendraget. Akkurat det var det tydelig at den russiske favoritten likte svært dårlig.

Undertegnede stod tilfeldigvis i nærheten av det russiske støtteapparatet da Bolsjunov kom tilbake fra kvartfinalen, der han altså røk ut og tapte forspranget til den norske favoritten. Ingen av de russiske lederne turte å gå bort til en rasende Bolsjunov, som i sinne kastet fra seg utstyret og trampet i gulvet. Tidenes yngste Kollen-vinner ble sittende alene i nærmere en halv time før han etter hvert skiftet til tørre klær, og var åpenbart alt annet enn fornøyd med egen innsats.

For en utøver som opplevde å bli slått av de norske stjernene i hvert eneste VM-løp, og som også måtte se seieren i Tour de Ski glippe til Johannes Høsflot Klæbo, vil en sammenlagtseier i verdenscupen på mange måter redde det som på sett og vis kan beskrives som en nesten-sesong. Før jul virket han nærmest utilnærmelig, og finner Bolsjunov tilbake til denne formen skal virkelig vårt norske håp få slite med å holde russeren bak seg i sammendraget.

Klæbo virker på sin side veldig fornøyd med årets sesong, og uttalte på gårsdagens pressetreff at han uansett utfall i verdenscupen ville si seg veldig fornøyd med årets sesong. Med sammenlagtseier i Tour de Ski og tre VM-gull å se tilbake på har han selvsagt all grunn til å være fornøyd, og kanskje er det nettopp dette som gjør at Bolsjunov har en sjanse mot sin norske overmann.

I dameklassen var det derimot russerne som kunne si seg mest fornøyd, i hvert fall med tanke på sammendraget. Riktignok tok Maiken Caspersen Falla tok sin femte seier i Drammen på seks år, og sørget samtidig for at avstanden opp til Stina Nilsson er redusert til 13 poeng i sprintcupen. Sprintvinneren fra VM er rett og slett i ferd med å ta tilbake tronen som verdens beste sprinter. Snakk om svar på tiltale etter en tøff sesongåpning!

I verdenscupen totalt ser det imidlertid ut til å bli nok en norsk-russisk kamp. Etter dagens sprint skiller det så lite som to poeng mellom Ingvild Flugstad Østberg og Natalia Nepryaeva, og bak der kommer Therese Johaug jagende. For der Gjøvik-jenta røk ut allerede i kvartfinalene, spurtet russiske Nepryaeva ned blant andre Stina Nilsson i dagens sprint. Med det tok hun 60 nye poeng i sammendraget og la ytterligere press på en allerede presset Flugstad Østberg.

Jevnt over har både Johannes Høsflot Klæbo og Ingvild Flugstad Østberg vært bedre enn sine russiske konkurrenter denne vinteren, med suksess i både VM og Tour de Ski. Og, der de norske stjernene valgte å stå over renn for å forberede seg til VM i Seefeld går russerne stort sett alle renn. De får rett og slett ikke nok og er neppe like fornøyd med årets sesong som sine norske konkurrenter.

Kanskje er det akkurat det som sørger for russiske sammenlagtseiere i både dame- og herreklassen. Uansett utfall, dette blir en russisk rysare.

Petter Soleng Skinstad er i tillegg til å være TV2s langrennnsekspert aktiv langrennsløper og en del av langrennslaget Team Sport 1 Skinstad. Dette innebærer samarbeidsavtaler med Sport 1, Stora Enso, Salomon, Suunto, Swix, Toko, Visit Sjusjøen, Toten Treningssenter, Sulland Gjøvik, ACA Luftrens, Sponser, Abilica, Oakley, Zen Products, Miiego og Aktiv mot kreft.

Lik TV 2 Sporten på Facebook