Polititopp mener lovverket står i veien for mulige dopingavsløringer i Norge

– En Seefeld-aksjon kunne ikke ha skjedd i Norge, sier politispesialist Erik Håland. Han vil ha tettere samarbeid mellom politiet og antidopingmyndighetene i jakten på juksemakere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoen som ble lekket under ski-VM i Seefeld, sjokkerte en hel idrettsverden. Med et tomt blikk og en sprøyte i armen, ble langrennsløperen Max Hauke tatt på fersken.

Midt i en blodoverføring kom det østerrikske politiet på besøk. Bloddopingen hans ble avslørt - og dokumentert på film.

Politiaksjonen var en del av en razzia mot fem utøvere og to trenere i mesterskapet, alle siktet for bloddoping.

– En slik aksjon kunne ikke skjedd i Norge, sier politispesialist ved Sør-Vest politidistrikt, Erik Håland.

Savner tett samarbeid

Han har stått bak flere av de største aksjonene mot dopingkriminalitet blant kroppsbyggere og fitnessutøvere i Norge. Utøvere av uorganisert idrett, med dopingbruk som enkelt kan avsløres.

I toppidretten er bruken av doping langt mer avansert og mindre åpenbar, noe som gjør det vanskelig for politiet å drive en etterforskning av miljøer og utøvere på egen hånd.

Håland skulle så gjerne ha kunne delt informasjon til og fått hjelp av Antidoping Norge, men politiregisterlovens paragrafer om taushetsplikt hindrer ham - og kollegene - fra å gjøre det.

Et samarbeid, slik østerriksk politi og antidopingmyndighetene hadde under etterforskningen av dopingsaken i ski-VM, ser han dermed på som vanskelig.

– Vi kommuniserer med Antidoping Norge, men det er på et nivå der vi deler kompetanse. Vi har ikke anledning til å dele informasjon som går på personer eller konkrete saker, sier Håland, og fortsetter:

– Dersom vi tar en person for misbruk av dopingmidler, er det ingen automatikk i at vi kan varsle Antidoping Norge og gi informasjon til dem om at dette også er en organisert idrettsutøver.

Vil ha lovendring

Politiet kan heller ikke dele opplysninger om en pågående etterforskning til Antidoping Norge.

– Det burde bli gjort en lovendring om deling av informasjon på personnivå. Dette handler om straffbare handlinger, og da er det rart at vi ikke kan dele den informasjonen vi har, sier Håland.

I Antidoping Norge ønsker de også et tettere samarbeid med politiet.

ÅPEN FOR POLITISAMARBEID: Avdelingsleder Britha Røkenes i Antidoping Norge.
ÅPEN FOR POLITISAMARBEID: Avdelingsleder Britha Røkenes i Antidoping Norge. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– Det er svært viktig for Antidoping Norge å ha et godt samarbeid med politiet, og det opplever jeg også at vi har, men det er et ønske om et enda tettere samarbeid. Hjemmel for å utlevere opplysninger fra politiet til Antidoping Norge var noe vi tok opp med justisdepartementet i fjor, sier Britha Røkenes, avdelingsleder for kontroll og påtale i stiftelsen.

Regjeringspartienes forslag

Og samtalene med politikerne kan ha gitt resultater. Regjeringspartiene (Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti) gikk forrige uke sammen om et forslag om å gjøre det enklere for politiet å dele sensitive opplysninger med antidopingmyndighetene.

VIL HA LOVENDRING: Idrettspolitisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen, mener at politiet må kunne dele opplysninger med Antidoping Norge. Regjeringspartiene leverte forrige uke inn et forslag til regjeringen for å endre den nåværende praksisen.
VIL HA LOVENDRING: Idrettspolitisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen, mener at politiet må kunne dele opplysninger med Antidoping Norge. Regjeringspartiene leverte forrige uke inn et forslag til regjeringen for å endre den nåværende praksisen. Foto: Pedersen, Terje

– Det regjeringspartiene ber regjeringen om er å se på hvordan vi kan bedre våre egne dopingregler, primært dialogen mellom politiet og Antidoping Norge. Begge driver med viktig arbeid i dag, men de er hindret til å samarbeide på grunn av begrensninger til å dele opplysninger, sier Tage Pettersen, idrettspolitisk talsperson i Høyre.

– Det er potensielt dopingsaker i Norge som ikke avdekkes på grunn av dette. Vi er veldig opptatt av å hevde at norsk idrett er ren, men da må det også være et apparat som er i stand til å avsløre de gangene det er reelle dopingsaker – som det dessverre også vil være i Norge, legger han til.

Internasjonalt har det vært en tendens at politiet har stått bak de største avsløringene. Derfor ønsker syklist Alexander Kristoff et tettere samarbeid mellom politi og Antidoping Norge velkommen.

– Som regel må det politi til for at det skal bli en skikkelig sak ut av det, så antidopingarbeidet fungerer jo tydeligvis ikke helt optimalt, sier UAE-rytteren, og fortsetter:

– Men det er jo sannsynligvis bedre å ha antidopingarbeid enn ikke å ha det overhodet.