UTPEKT: Mati Alaver på en pressekonferanse i forbindelse med Andrus Veerpalus dopingsak i 2011.
UTPEKT: Mati Alaver på en pressekonferanse i forbindelse med Andrus Veerpalus dopingsak i 2011. Foto: Raigo Pajula

Pekes ut som doping-general – nå er han pågrepet av politiet

Mati Alaver pekes ut som hjernen bak dopingjukset som ble avslørt under ski-VM i Seefeld. Nå er han pågrepet av politiet.

Den estiske langrennstreneren Mati Alaver er anholdt av politiet på bakgrunn av dopingsaken fra ski-VM, melder TV-stasjonen ERR.

To løpere fra Estland er direkte innblandet i skandalen. Andreas Veerpalu og Karel Tammjärv. Mandag ble Alaver pågrepet. Han er pekt ut av utøvere som en sentral mann i saken, og også ARDs doping-journalist Hajo Seppelt peker på estlenderen som en av hjernene bak operasjonen.

– Alaver mistenkes for å ha vært en av nøkkelfiguerene, og ifølge kilder han ha vært «generalen», et kodenavn gitt til en av de som organiserte dopingringen, skriver Seppelt.

Også Algo Kärp har stått fram og innrømmet doping i etterkant av VM i Seefeld.

Alaver har erkjent at han ordnet kontakt mellom Tammjärv og den tyske legen Mark Schmidt. Sistnevnte risikerer ti års fengsel om han dømmes for forholdene han er under etterforskning for. Han skal ha styrt en sentral for bloddoping og hatt over 50 klienter i Europa.

Alaver har en lang karriere bak seg på toppnivå som trener, og var også treneren til Andreas' far, Andrus, da han ble involvert i en dopingsak i 2011. Andrus Veerpalu ble senere frikjent av idrettens voldgiftsdomstol (CAS) på grunn av en prosedyrefeil.

Alaver har mistet jobben i det estlandske skiforbundet, og tirsdag blir det avklart om han blir sittende i fengsel eller slippes fri.

Ifølge ERR pågår det nå politietterforskning i Østerrike, Tyskland og Estland etter dopingsaken.

– Organisasjonen er bygget opp som en mafiaorganisasjon med Schmidt på toppen, og klare oppgaver som hver enkelt skulle gjøre. Hvem som skulle flytte blodposene fra A til B, hvem som skulle gi blodet osv., forteller Dieter Csefan, etterforskningsleder i det østerrikske politiet, ifølge NRK.

(©NTB/TV 2)