SUKSESSRIK: Zinedine Zidane med det første av tre Champions League-trofé han har vunnet som trener for Real Madrid.
SUKSESSRIK: Zinedine Zidane med det første av tre Champions League-trofé han har vunnet som trener for Real Madrid. Foto: Filippo Monteforte

Bekreftet: Zidane tilbake som Real Madrid-trener

Zinedine Zidane er tilbake som Real Madrid-trener, og har skrevet under en kontrakt som strekker seg ut 2021/22-sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter Real Madrid på sine nettsider, etter at spanske medier tidligere på dagen meldte at Zidane kom til å bli ansatt.

– Jeg er lykkelig over å være hjemme. Jeg vil få klubben tilbake dit den hører hjemme, sier Zidane.

– Jeg har fulgt det hele fra utsiden, men jeg følte som jeg var en del av det, for dette var mine spillere. Jeg er ikke fornøyd med hvordan ting har gått her i klubben, og jeg vet at spillerne føler det samme.

Santiago Solari er løst fra kontrakten sin som førstelagstrener, men han har fått tilbud om å bli værende i klubben i en annen stilling.

Med Solari ut av sjefsstolen, har Zidane skrevet under på en kontrakt som strekker seg til 30. juni 2022.

– Da jeg forlot klubben, var det fordi jeg trengte å forlate klubben, sier Zidane på pressekonferanse mandag kveld.

– Jeg tror spillerne trengte det, fordi de hadde vunnet alt. De hadde vunnet hver eneste tittel og det krevde en endring da. Nå har jeg valgt å vende tilbake, fordi presidenten ringte meg.

Heftig sommer i vente

At franskmannen er tilbake kan bety en større endring i måten klubben drives på, og også en heftig overgangssommer.

– Dette kan bety at det blir vanskelig for Gareth Bale. Han hadde ikke et godt forhold til Zidane mot slutten, sier Guillem Balague på sin Twitter-konto.

– Sergio Ramos vil få sin autoritet styrket. Zidane vil også ha Eden Hazard og kanskje også Christian Eriksen. Zidane vil bli gitt den sportslige autoriteten. Det meste av det det som han foreslo i sommer, men som Florentino Perez ikke ville gjøre, vil bli gjort nå. Han kommer inn med idéen om ikke bare å trene laget, men også håndtere avgjørelsene rundt førstelaget til Real Madrid. Fascinerende dager er foran oss.

TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller er overrasket over at franskmannen er tilbake allerede under ett år siden har forlot klubben.

– Selv om han sa i sommer at det kunne være på gjensyn og ikke farvel, så er det en overraskende nyhet at han kommer tilbake nå, men jeg ser på det som en god nyhet for Real Madrid. Der har det vært så kaotisk at de trenger å få tilbake et kjent fjes, og en som de har opplevd gode ting med, og en som bidrar til litt stabilitet ut sesongen, sier han.

– Det vil være mer enn bra nok om han får Real Madrid tilbake på gammelt nivå. Da det gjaldt som mest, så leverte de. De har de ikke gjort i det siste. Flere av bærebjelkene til Zidane: Isco, Marcelo og andre har ikke spilt i det siste. Kanskje han kan forvalte en klasse som er der, og samtidig få inn en del ungt friskt blod. Det har han vært flink til.

Suksessrik

Zidane trente den spanske hovedstadsklubben fra 2016 til 2018 og vant Champions League i alle tre sesongene.

Det kom som en overraskelse på de fleste da den franske legenden ga seg foran denne sesongen, men nå skal han altså få de fleste av fullmaktene som han krevde før han trakk seg.

Zidane hadde også en lang spillerkarriere med Real Madrid, og vant også Champions League som spiller der i 2001/2002. Han trente også Real Madrid Castilla da Martin Ødegaard kom til klubben i 2016.

Ødegaards fremtid i Real Madrid blir diskusjonstema for franskmannen til sommeren.

– Det kan absolutt ha noe å si for Martin Ødegaard. Det er i alle fall ikke negativt for ham, sier Stamsø Møller.

– En del av de spillerne som han spilte for reservelaget med Real Madrid under Zidane, har gått hen og blitt mer eller mindre etablerte a-lagsspillere. Hvis Ødegaard kommer tilbake i god form til sommeren, og Zidane ser den utviklingen som vi har sett i nederlandsk liga så kan han tenke at her er det enda mer å få ut enn hva han kanskje trodde sist. Da så det ut som Ødegaard hadde stagnert litt, men nå i det siste har det sett bedre ut.​

Sa farvel

Julen Lopetegui tok over, men fikk ikke sving på sakene og fikk sparken allerede i slutten av oktober.

B-lagstrener Santiago Solari ble forfremmet til A-laget, men etter det ydmykende nederlaget for Ajax i Champions League forrige uke er klubben i realiteten uten sjanser til å vinne noe denne sesongen.

Da hjalp det lite at Real Madrid slo Valladolid 4-1 borte søndag.

Solari sa farvel til alle på treningsfeltet mandag morgen, skriver Marca, selv om han trolig kommer til å fortsette i klubben i en eller annen rolle.

Tidligere Real Madrid-trener José Mourinho har også vært nevnt som en kandidat til jobben, men Zidane er altså blitt foretrukket foran den tidligere Porto, Chelsea, Inter og Manchester United-sjefen.

Ramos tar ansvaret

Tidligere mandag kom Sergio Ramos med en lang rekke uttalelser på sin Twitter-konto, der han tok ansvar for situasjonen klubben er i.

– Som fotballspillere liker vi å snakke med beina på banen, men denne sesongen går ikke den veien. Hendelsene i det siste har vært katastrofale, og jeg gjemmer meg ikke. Vi gjemmer oss ikke. Vi spillere er ansvarlige og jeg, som kaptein, mer enn noen, skrev han.