MISTET SEIEREN: Johannes Thingnes Bø skjøt bort gullmedaljen i VM.
MISTET SEIEREN: Johannes Thingnes Bø skjøt bort gullmedaljen i VM. Foto: Åserud, Lise

Spøkelset innhentet Thingnes Bø - mistet seieren

Johannes Thingnes Bø sprakk fullstendig på siste stående skyting og mistet dermed seieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Johannes Thingnes Bø lå an til å sikre gullet på jaktstarten, men sprakk fullstendig på siste stående skyting og mistet dermed VM-gullet.

Det gikk til Dmytro Pidruchnyi, mens Thingnes Bø tok sølv på søndagens jaktstart i VM i Östersund.

– Jeg gikk jevnt hardt hele løpet og kjørte på i fjerderunden også. Jeg vet jeg satset litt mot dårlige bein, men følte ikke akkurat det var det som hemmet meg. Men det er dumt at jeg gir bort VM-titler på det der, sier Thingnes Bø til NRK like etter målgang.

– Jeg synes jeg er i en dårlig periode nå, og derfor skyter jeg ikke helt på samme måte som jeg har gjort før i vinter, for jeg tørr ikke å stoppe opp nå, for jeg er redd for at tankene skal komme da. Så jeg går bare på videre og håper på det beste, og så ble det skikkelig dårlig rett og slett. Det var veldig bra før den siste serien, forklarer Thingnes Bø.

Skuffelse var like stor da Bø møtte TV 2.

– I VM er det gull, sølv og bronse som gjelder. Så får jeg jo et sølv i dag, men måten en taper gullet på, det overskygger gleden ved å vinne et sølv. Her gir jeg vekk verdensmestertittelen til en ukrainer, sier Thingnes Bø til TV 2.

– Var du irritert på deg selv da du gikk ut?

– Ja, selvfølgelig.

– Hva tenkte du da?

– Jeg tenkte at det der var skikkelig svakt, og ja. Nei, den var min. Så ga jeg det vekk.

– Jeg har frysninger enda. Det er bare trist. Det er samme som skjedde på damesiden i dag med Brorsson. Det var kollaps, en skikkelig kollaps. Han hadde et forsprang som var gedigent, kommer inn og lykkes ikke. Selv om han fikk en fantastisk plassering, nummer to, men han ledet jo med ett minutt før siste stående, og Brorsson ledet med 30 sekunder, og så skyter du det bort. Det kan skje til og med den største favoritten. Han har det ikke enkelt nå. Nå skal han inn i 20 kilometer-modus, så nå kommer Johannes til å gå virkelig i kjelleren mentalt, for å være mest mulig preppet for det, sier TV 2s ekspert Ole Einar Bjørndalen.

Tarjei Bø endte på fjerdeplass som tapte spurtoppgjøret mot bronsevinner Quentin Fillon Maillet.

Dermed ble det stang ut for brødrene Bø denne søndagen, og storebror Bø var tydelig preget.

– Surt for alle, surt for Johannes, surt for meg. Ja, surt for begge, sier en gråtkvalt Tarjei Bø til TV 2.

– Det blir et følelsesregister. Når det skjer blir vel både jeg og Johannes ganske forbanna. Og så når det synker inn, blir en jo lei seg, sier Bø og forklarer tårene.

– Hva er det som er mest leit?

– Det som er mest leit er vel kanskje at det er så marginalt, det er lett å godta feil hvis du føler du ikke var god nok. Men hvis du føler det er marginer og sånn, da er det litt tøffere.

– Vi har følelsene litt utpå innimellom. Det betyr masse for oss, og det er vel derfor vi pleier å få det til også, fordi det betyr masse for oss, legger Tarjei Bø til.

God start

Thingnes Bø gikk først ut, og økte med noen sekunder i sporet før første skyting.

På første liggende skyting gikk det både fort og bra for Thingnes Bø som fikk fullt hus, og økte dermed avstanden til resten.

Martin Fourcade fikk også fullt hus og gikk ut 39 sekunder bak Thingnes Bø.

Tarjei Bø leverte også feilfritt på første skyting, og gikk ut drøye minuttet bak lillebror.

Bommet på andre skyting

Thingnes Bø fortsatte å øke avstanden til Fourcade i sporet, men på andre liggende skyting fikk han én bom. Etter problemene på stående skyting siste tiden, var det nå knyttet spenning til de resterende skytingene. På lørdagens sprint bommet Thingnes Bø én gang.

Fourcade svarte med å skyte et nytt fullt hus, og gikk ut 33,3 sekunder bak Thingnes Bø.

Tarjei Bø fikk også sitt andre fulle hus og lå nå på en sjetteplass.

Nytt fullt hus på Tarjei Bø

Så var det klart for stående skyting. Thingnes Bø tok seg god tid og fikk to kanttreff. Det ene gikk inn, det andre utenfor. Dermed ble det bom nummer to for Thingnes Bø.

Men heller ikke Fourcade fikk det helt til å stemme på stående skyting, og fikk to bom og havnet dermed over minuttet bak Thingnes Bø.

Storebror Bø derimot fikk sitt tredje fulle hus og gikk ut ett sekund bak Dmytro Pidruchnyi på andreplass. Nå lå Tarjei Bø 49 sekunder bak lillebror.

Tre bom på Thingnes Bø

På siste skyting fikk Thingnes Bø tre bom. De tre strafferundene kunne komme til å koste ham.

Pidruchnyi leverte sitt tredje fulle hus på rad og gikk ut i ledelsen. Etter fullførte starfferunder lå Thingnes Bø 15,1 sekunder bak ukraineren.

Tarjei Bø fikk sin første bom på siste skyting og gikk ut 24,9 sekunder bak Pidruchnyi.

VM-sølv

Etter tre strafferunder måtte Thingnes Bø gå spinnvilt i sporet om han skulle klare å nå igjen Pidruchnyi. Men han slet med å ta nok innpå ukraineren.

Det endte med VM-sølv til Thingnes Bø og fjerdeplass på storebror Bø.