– Det beste opptrekket jeg har gjort

Dylan Groenewegen ble hjulpet frem av Amund Grøndahl Jansen da han spurtet til seier på første etappe av Paris-Nice.

Team Jumbo-Visma-stjernen var akkurat best i spurtduellen med Caleb Ewan i Saint-Germain-en-Laye.

Se spurten øverst

Seieren gjør at nederlenderen også er sammenlagtleder av rittet, som sendes på TV 2 frem til neste søndag.

Etappen var bare på 138,5 km, men sterk sidevind gjorde det meget vanskelig å holde feltet samlet i lange perioder. Flere ryttere ble tvunget ut i grøften på grunn av forholdene.

Etter målgang var opptreker Amund Grøndahl Jansen krystallklar om sin egen innsats.

– Dette var det beste opptrekket jeg har gjort i karrieren. Jeg vet ikke om jeg kan gjøre det så bra igjen. Det var «once in a lifetime», sa Jansen, som ble nummer 60, til TV 2.

– Helt på grensen

25-åringen forteller at han med to km igjen begynte å jobbe i vinden for å lede lagkapteinen oppover i feltet.

– Jeg holder til 450 meter. Da var jeg ferdig. Det er godt at Dylan tar det da, og det er godt å kjenne at jeg endelig fungerer.

Jansen har slitt med sykdom så langt i sesongen, men er endelig tilbake.

– Jeg har har visst innerst inne at jeg er langt bedre enn jeg var i fjor. Da har det vært frustrerende å være syk.

Han merket også vinden på etappen.

– Det var litt i overkant noen ganger med vinden. Jeg slet med å holde meg på veien i noen vindkast. Det var helt på grensen, forteller han.

Trøbbel med sko for Kristoff

Mens Grøndahl Jansen var høyt oppe etter seieren, var stemningen i UAE-laget til Alexander Kristoff en helt annen. Sven Erik Bystrøm imponerte med å sitte med i første gruppe helt til mål og endte på en sterk 13. plass. Han skulle egentlig ha kjørt opptrekk for sin mer meritterte lagkamerat, men Kristoff endte 2 minutter og 50 sekunder bak etter å ha vært maksimalt uheldig.

– Jeg følte meg bra i dag, men da det splittet opp med 35 km igjen så løsnet klossen under skoen. Jeg måtte derfor slippe meg ned i servicekøen og ble stående i veikantet for å få ny sko. Det var noe dritt, forteller Kristoff til TV 2 på telefon tilbake på hotellet.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende før og ble veldig overrasket. Dette var rett og slett uflaks. Jeg satt veldig fint med og ville nok kjempet i toppen, men når utstyret ikke fungerer så nytter det ikke, legger han til.

Kristoff byttet klosser så sent som for en uke siden og har brukt skoene på trening hele uka, uten å merke at noe var galt.

– Jeg håpte at det skulle samle seg og jaget for å komme meg tilbake, men jeg kom ikke lengre enn til gruppe tre, sier Kristoff, som kom i mål som nummer 127.

Dette ble en dårlig dag for UAE ettersom sammenlagthåpet - og vinneren av Paris-Nice fra 2017 - Sergio Henao krasjet og er ute av kampen om seieren.

– Sven er den eneste som ikke tapte tid, så vi får satse på ham i sammendraget, sier Kristoff med et smil.

Edvald Boasson Hagen ble nr. 67.