ØSTERSUND, SVERIGE 20190309.
Gullvinner Johannes Thingnes Bø sammen med far Klemet Bø og mor Aslaug Thingnes Bø etter gullet på sprint menn i VM Skiskyting 2019 i Östersund, Sverige. Johannes ga blomstene og gavene fra blomsterseremonien til mamma.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ØSTERSUND, SVERIGE 20190309. Gullvinner Johannes Thingnes Bø sammen med far Klemet Bø og mor Aslaug Thingnes Bø etter gullet på sprint menn i VM Skiskyting 2019 i Östersund, Sverige. Johannes ga blomstene og gavene fra blomsterseremonien til mamma. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Thingnes Bø innrømmer:
– Mamma og pappa synes jeg har vunnet nok

Johannes Thingnes Bø røper at moren Aslaug Thingnes Bø og pappa Klemet Bø har en annen favoritt i VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Johannes Thingnes Bø var i en egen klasse på lørdagens sprint i VM. Stryningen vant 13,7 sekunder foran Aleksandr Loginov. Dermed tok han sitt femte VM-gull i karrieren, der tre av dem har kommet individuelt.

Thingnes Bø samtidig Ole Einar Bjørndalens norske rekord for antall seirer i løpet av en og samme sesong. Lørdagens triumf er hans 13. i vinter, og han sikret seg et nærmest perfekt utgangspunkt for å sikre seg gullet også på søndagens VM-jaktstart.

– De heier på dem som trenger det mest
På tribunen i Östersund satt mamma Aslaug Thingnes Bø og pappa Klemet Bø og fikk se sin 25 år gamle sønn juble for nok en triumf. Etterpå fikk Thingnes Bø en god klem av mamma Aslaug i målområdet.

FØLGER SØNNEN: Johannes Thingnes Bø sammen med mamma Aslaug Hildegunn i VM i Holmenkollen i 2016.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FØLGER SØNNEN: Johannes Thingnes Bø sammen med mamma Aslaug Hildegunn i VM i Holmenkollen i 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Men verdens beste skiskytter røper at foreldrene på forhånd hadde håpet på at storebror Tarjei skulle kapre gullmedaljen.

– Det er sånn vi har vokst opp, de heier på dem som trenger det mest. Både mamma og pappa synes jeg har vunnet nok denne sesongen. De vil veldig gjerne at Tarjei skal lykkes, sier han i møtet med media etter den offisielle pressekonferansen etter gullet på sprinten.

Storebror Tarjei Bø skjøt perfekt på første skyting, men sprakk på stående. Med to strafferunder var medaljehåpet ute for godt. Han havnet til slutt på en litt skuffende 13.-plass.

– Blod er tjukkere enn alt annet her i verden. Det er lov å være en stolt storebror. Det er alltid bedre å la seg motivere av de som gjør det godt, fremfor å dvele om sine egne bomskudd, sier Tarjei Bø til TV 2 Sporten.

– Det kan skje igjen
Johannes Thingnes Bø ble seniorverdensmester for første gang i nettopp sprint i 2015.

Men på den påfølgende jaktstarten gikk alt skeis på standplass. Han hadde et forsprang på 12,1 sekunder, men skjøt seg helt bort på standplass og endte til helt nede på 31. plass.

25-åringen håper for all del å unngå en slik kollaps igjen.

– Den gang var det en ung kar fra Stryn som feiret gullet litt for hardt i forkant, smiler han.

– Kan det skje igjen?

– Det kan skje, men det var vel 4-5 år siden det nå. Jeg tror det skal mye til for at jeg blir nummer 30 på jaktstarten her. Nå har jeg det beste utgangspunktet jeg kan få, og jeg skal selvsagt prøve å holde meg i tet så lenge som mulig, svarer han.

– Ekstremt imponert
Tarjei Bø er mektig imponert over det Thingnes Bø har vist denne sesongen. Han er ikke i tvil om han hva han mener er brorens sterkeste side.

– Jeg ville byttet til meg stabiliteten hans. Han er ekstremt god på å legge bak seg både gode og dårlige løp. Det har han vist hele denne sesongen. Han er liksom god både i medgang og motgang. Det har jeg blitt ekstremt imponert over denne sesongen, slår han fast.

Lagkamerat Vetle Sjåstad Christiansen, som gikk ankeretappen da Norge tok gullet på mixed stafett i Östersund, hyller også den ferske gullvinneren på sprinten.

- Johannes er så rå når det gjelder, selv om han er dårlig på trening. Den bryteren skulle jeg også gjerne hatt. Vi andre har litt instinkt i oss og vil knuse hverandre på trening, mens Johannes sparer på kruttet på trening, og slår til i konkurransene. Vi bør sette oss ned og lære litt av ham, sier Sjåstad Christiansen.

– Han er en komplett skiskytter
TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen tar av seg hatten for Thingnes Bøs prestasjoner.

– Nå er Johannes verdens beste skiskytter. Han har kopiert det råeste som Fourcade har gjort. Fourcade var kanskje råere på standplass, men i sporet er Johannes der Fourcade var, sier Bjørndalen, og legger til:

– Johannes er for meg en komplett skiskytter. Jeg var selv ikke en komplett skiskytter, jeg var en rå langrennsløper som etter hvert begynte å få kontroll på det mentale og skyte godt, oppsummerer han.

Thingnes Bø har et forsprang på 13,7 sekunder foran Aleksandr Loginov på søndagens jaktstart.