Trippel russisk på pallen i Holmenkollen

I kraftig snøvær og tungt føre knuste Russland Norge på hjemmebane.

Se Russlands seier i vinduet øverst. Bilder med tillatelse fra NRK.

Aleksandr Bolsjunov var sterkest av alle og vant femmila i Holmenkollen lørdag.

Deretter fulgte Maxim Vylegzjanin og Andrej Larkov og sikret trippel russisk på pallen i Holmenkollen. I tillegg til at russiske Ilia Semikov kom på fjerdeplass.

Russerne sikret seg altså de fire øverste plasseringene i Kollen.

Martin Johnsrud Sundby ble beste norske på sjetteplass.

– Det er flaut på hjemmebane. Vi slipper fire russere først i Holmenkollen, den sitter langt inne, sier Sundby til TV 2.

– I dag var ikke kroppen bedre. Det var ikke mer å gå med dessverre. Sånn sett, jeg gjorde det jeg kunne, men det er flaut at vi ikke har noen som er foran de fire russerne, fortsetter Sundby som innrømmer at russerne ble for sterke:

– De traff fryktelig, fryktelig bra i dag. De var sterke rett og slett de siste tre kilometerne. Da blir det sånn.

Det er første gang siden år 2000 at det ikke er noen norske på pallen i en femmil klassisk i Holmenkollen.

Russland ble første landet noensinne til å ta samtlige pallplasser på en 50 kilometer i Holmenkollen i verdenscupen.

– Jeg er veldig glad for å vinne her. Med slike forhold er det veldig vanskelig å vinne hvis du ikke er godt forberedt. Det er kult at vårt lag klarte å vinne, sier Bolsjunov til NRK.

Sjur Røthe endte på en niendeplass 20 sekunder bak Bolsjunov. Han forteller til TV 2 at han ble sliten mot slutten, men han lot seg imponere av russerne.

– De (russerne) gjorde en kjempeinnsats i VM og så hadde de litt stang ut. Bolsjunov var en litt nesten-løper i VM, men ekstremt imponerende det han fikk til her i dag. Han kjemper jo med Johannes om den gule trøyen og tar poeng underveis, og vinner til slutt. Det er imponerende, konkluderer vossingen.

– Det er det vi sier når det går dårlig for Norge, at det er bra for sporten?

– Ja da, det er bra for sporten dette her, selvsagt, svarer Røthe med et bredt smil.

– Fryktelig surt

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum innrømmer at han var spent på hva de norske ville få til i forkant av lørdagens femmil.

– Jeg vet at for de som var i VM, har det vært begrenset hva de har trent den siste uken. Det har handlet om å prøve å samle overskudd, møte familie og få roet ned, forklarer Nossum.

– Vi ble slått av fire fryktelig sterke russere på slutten der. Det svir skikkelig på hjemmebane. Men det er viktigere å vinne VM, og det gjorde vi, følger landslagssjefen opp.

Snøvær

I kraftig snøvær var det kun 12 nasjoner som stilte til start i Holmenkollen. Av 44 startende var 15 av dem norske utøvere. De måtte til slutt se seg slått av Russland.

De norske la seg i front fra starten av, og slapp seg ikke nedpå. Sjur Røthe, Johannes Høsflot Klæbo Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og Emil Iversen var gruppen i front.

Ved passerte 13,3 kilometer var det VM-mester Holund som lå i front.

Byttet ski

Fire nordmenn gikk inn til skibytte, men de fleste valgte å gå rett fram. Røthe, Holund og russiske Aleksandr Bolsjunov var blant dem som valgte å bytte ski etter rundt 15 kilometer.

Men det tok ikke lang tid før de hadde nådd igjen de som valgte å stå over skibyttet.

Det så ut til å fungere fint for Røthe med nye ski på beina, som viste seg fram etter skibyttet.

Røthe i ledelsen halvveis

Klæbo satset alt på spurtpoeng, og hadde samlet 45 poeng etter de første tre spurtpunktene.

Halvveis ut i femmila var det Røthe som lå i ledelsen. Samtidig måtte Aleksandr Bessmertnykh, som tok sølv på 15 kilometer i VM, bryte. Russeren så ut til å ha trøbbel med skiene på de første rundene og måtte til slutt gi seg.

Flere slitne bein

Med i underkant av to mil igjen sto Røthe og Krüger over skibyttet. På dette tidspunktet var det langt flere som valgte å bytte ski, deriblant Klæbo, men både Røthe og Krüger hadde byttet tidlig. Så gjenstod det å se hvilken taktikk som fungerte best.

Ved passering 33,3 kilometer lå Johan Hoel, Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger i tet. Italienske Giandomenico Salvadori fulgte like bak.

Etter hvert lå Krüger seg i tet sammen med blant annet Bolsjunov, Iversen og Sundby. Røthe var på dette tidspunktet havnet noen sekunder bak teten og så ut til å slite med skiene. Kanskje burde han byttet ski for andre gang.

Klæbo så svært sliten ut og lå langt bak. På femte spurtpassering havnet han 27 sekunder bak Bolsjunov.

Bolsjunov i ledelsen på siste runde

Med i underkant av ti kilometer igjen hadde Emil Iversen ledelsen, men med russerne Aleksej Tsjervotkin og Maxim Vylegzjanin i hælene.

I forkant av siste skibytte satte Røthe fart. Han var én av tre i tetgruppen som gikk inn til skibytte, mens Bolsjunov satte fart i sporet og ledet ut til siste runde.

Russland viste krefter

Røthe kom imponerende tilbake etter skibyttet, og hang på tetfeltet da det gjenstod drøye tre kilometer.

Helst fremst av de norske lå Sundby på andreplass like bak Ilia Semikov i tet.

Men russerne virket svært sterke på de siste kilometerne, og flere av de norske så slitne ut da russerne kjørte knallhardt.

Fire russere lå i tet med 1,6 kilometer igjen. Sundby var nærmeste norske til å utfordre, mens Krüger og Røthe fulgte like bak.

De siste 800 meterne ble det en kamp mellom Russland og Norge. Den kampen vant Russland soleklart og sikret trippel russisk på pallen.

Lik TV 2 Sporten på Facebook