SKREMT: Erlend Bjøntegaard om ryktene om en mulig dopingrazzia under Östersund-VM.
SKREMT: Erlend Bjøntegaard om ryktene om en mulig dopingrazzia under Östersund-VM. Foto: Junge, Heiko

Landslagsprofil er rystet etter avsløringene

Erlend Bjøntegaard (28) er rystet over det han mener kan være en dopingkultur hos enkelte nasjoner. – At det har eksistert, er for meg det som er mest skremmende, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under VM på ski ble ni personer pågrepet etter en dopingrazzia i VM-byen Seefeld ved Hotel Bergland der Østerrikes langrennsløpere hadde sin base. Nå går det rykter om razzia også blant skiskytterne i Östersund.

Fem langrennsløpere fra Østerrike, Estland og Kasakhstan ble pågrepet mistenkt for doping i Seefeld.

Bloddopingskandalen i forbindelse ski-VM og den tyske idrettslegen Mark Schmidt vil øke i omfang, tror den østerrikske sjefetterforskeren Dieter Csefan.

Det at det har eksistert en slik kultur, er for meg det som er mest skremmende
Erlend Bjøntegaard

– Jeg er overbevist om at flere vil få anklager mot seg, sier Csefan til det østerrikske nyhetsbyrået APA.

Nå ryktes det at myndighetene planlegger et dopingraid i forbindelse med VM i skiskyting i Östersund som et ledd i den videre etterforskningen av dopingskandalen. Det kan ende i en ny dopingskandale, som denne gang kan ramme skiskyting.

– Det er det som er mest skremmende
Skiskytterprofilen Erlend Bjøntegaard har fått med seg at det kan komme en dopingrazzia iverksatt av myndighetene under skiskyting-VM.

– Etter alt som har skjedd, har jo ryktene svirret. Og mange av de ryktene vi hørte om ski-VM viste seg å være sanne. Jeg blir derfor ikke forbauset om avsløringene i ski-VM kan gi ringvirkninger og at det vil komme avsløringer også andre steder, sier Bjøntegaard til TV 2 Sporten, og legger til:

– Skulle det komme noe her i Östersund, og de finner noe, ville det selvfølgelig være forferdelig skuffende. Det har ikke skjedd enda, så vi får vente å se. Dersom det skulle komme en razzia her og de finner noe, så håper jeg alle involverte blir tatt og får sin straff.

Bjøntegaard er rystet over avsløringene som ble kjent i Seefeld for drøye to uker siden.

– Ja, det er utrolig trist. Dette hjelper ikke på synet folk får av idrett, både når det gjelder langrenn og skiskyting. Samidig håper jeg at når de først er i gang at de virkelig på best mulig måte får avlivet den dopingkulturen som har virket å eksistere hos enkelte nasjoner. Det at det har eksistert en slik kultur, er for meg det som er mest skremmende, sier han.

Og slår fast:

– Jeg håper at de får avlivet det som for meg virker som en dopingkultur i enkelte kretser. Men det er kanskje litt mye å håpe på.

TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen tror ikke det blir gjennomført en dopingrazzia i Östersund med mindre antidopingjegerne har sterke bevis på at det forekommer.

– Hvis de tar en razzia her i Östersund, så tar de det steget kun dersom de har sterke mistanker og bevis. Vi får håpe at noen ikke jukser så mye at det blir gjennomført en razzia her. Dersom noen gjør det, og blir tatt, så vil jeg gi tommelen opp for de som tar dem, mener han.

– Naivt å tro at doping ikke forekommer
Sveriges skiskytterprofil Sebastian Samuelsson håper det kan komme en dopingrazzia i Östersund, og at de skyldige blir tatt.

Svensken er ikke i tvil om at enkelte utøvere også doper seg i skiskyting.

– Om det skulle komme en dopingrazzia, så håper jeg at det blir sånn at de tar dem som eventuelt doper seg. Det er naivt å tro at doping ikke forekommer i skiskyting. Se blant annet på hva de har gjort i sykling. Juks forekommer og det må gjøres en god jobb for å lykkes å ta dem som doper seg, mener han.

Den franske stjernen Martin Fourcade blir ikke overrasket om den dopingskandale rulles opp også i Östersund

– Det kan skje også i Östersund. Vi er søstersporten og om noen langrennsløpere eller syklister kan gjøre det, så kan en skiskytter gjøre det. Det er veldig smertefullt for meg hver gang jeg hører et nytt navn eller en ny avsløring. Jeg håper at om det er flere som er involvert i skandalen i Seefeldt, så ligger de søvnløse og overgir seg til politiet, sier Fourcade til SVT.