ARRESTERT: Stefan Denifl jubler for sin etappeseier i Vueltaen i september 2017. Foto: AFP PHOTO / JOSE JORDAN
ARRESTERT: Stefan Denifl jubler for sin etappeseier i Vueltaen i september 2017. Foto: AFP PHOTO / JOSE JORDAN

Proffsyklist arrestert - innrømmer bloddoping

Den østerrikske dopingskandalen fortsetter. – Man slutter nesten å bli overrasket, sier Thor Hushovd om sin tidligere lagkamerat.

Den østerrikske avisen Kronen Zeitung melder at den 31-årige sykkelprofilen Stefan Denifl er arrestert og at han har innrømmet bloddoping.

Denifl, som de siste sesongene har syklet for Aqua Blue Sport, har blant annet en etappeseier fra Vueltaen i 2017.

Tidligere lagkamerat med Hushovd
Denifl har tidligere syklet for lag som Cervélo TestTeam, Leopard Trek, Vacansoleil-DCM og IAM. Østerrikeren har tidligere vært lagkamerat med Thor Hushovd, Gabriel Rasch, Vegard Stake Laengen og Sondre Holst Enger.

– Det er som jeg har sagt før: Man slutter nesten å bli overrasket. Når det er sagt så er vi nå i 2019, og man hadde håpet at man hadde kommet lenger. Det viser seg igjen og igjen. Folk doper seg og er villige til å ta den risikoen, sier Thor Hushovd til TV 2.

Den norske sykkelstjernen syklet sammen med Denifl for Cervélo i 2010.

– Vi kjørte ikke så mye sammen, men det var en veldig hyggelig kar. Jeg traff ham senest under VM i Innsbruck i fjor. Vi hadde en liten sykkeltur sammen der. Han er en hyggelig og snill kar, men de folkene kan jo jukse de og, sier nordmannen.

– Han var en veldig god syklist på sitt beste, men slet med å få kontrakt. Da blir man fort desperat og da gjør man jo desperate ting, sier Hushovd.

I oktober 2018 annonserte profflaget CCC Team at de hadde signert Denifl, men kun to måneder senere kunne laget annonsere at kontrakten ble kansellert grunnet «personlige årsaker».

Venter flere avsløringer
​Tidligere denne uken utførte østerriksk politi en dopingrazzia i VM-byen Seefeld. Det førte blant annet til at fem langrennsløpere ble arrestert, deriblant østerrikerne Max Hauke og Dominik Baldauf.

De tre andre utøverne var Aleksej Poltoranin, Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu. Sistnevnte er for øvrig bosatt i Meråker.

Kronen Zeitung skriver at dopingsaken trolig vil eskalerede kommende uken. Utøvere fra en rekke idrettsgrener skal ha vært «kunder» hos den tyske legen, Mark Schmidt, som skal være villig til å legge kortene på bordet. Østerrikske medier antyder at det kan handle om mer enn hundre utøvere totalt.

Schmidt skal ha oppbevart opp mot 50 blodposer i flere spesialfrysere i en egen garasje i nærheten av sitt hjem i Erfurt. Han risikerer ti års fengsel dersom han blir kjent skyldig.

Hushovd håper at den siste tidens avsløringer vil føre til en renere idrett.

– Det er sånne ting som skal til for at folk ikke ønsker å ta den risikoen det innebærer å dope seg, sier den tidligere spurtkanonen.