Jakob Ingebrigtsen tok historisk EM-gull – bronse til Henrik

18-åringen ble den første norske europamester i friidrett innendørs noensinne da han vant 3000 meter i Glasgow.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se avgjørelsen øverst. Video med tillatelse fra NRK.

Det var storebror Henrik Ingebrigtsen som trakk opp tempoet etter 2500 meter lureløp, men han ble spurtet ned av sin yngre bror på sisterunden.

Jakob Ingebrigtsen vant til slutt enkelt på 7.56,15.

Henrik tok bronsemedaljen, etter at britiske Chris O'Hare avsluttet sterkt og kom seg foran – såvidt det var.

– Vi snakket om det før start, at «det her har vi.» Så får vi første og tredje. Det var sykt i Berlin, men det er like gøy når det fortsetter, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK.

Overrasket av broren

Berlin som han sikter til var EM utendørs i fjor, da yngstebroren vant både 1500 og 5000 meter - sistnevnte distanse foran storebror som tok sølv.

– Jeg ble veldig overrasket da Henrik gikk. Jeg bare «Hva skjer nå?? Hva gjør du?!»

– Jeg tenkte «nå sov Jakob litt i timen, nå går jeg.» Jeg visste at om vi ventet mye lenger, så var han sikret medalje og ikke jeg. Eneste måten å få forsprang på var å jobbe på. Jeg tenkte han skulle få jobbe for gullmedaljen. Jeg visste jeg gikk litt tidlig, og kanskje litt hardt, men det gjorde det jo lett for Jakob sånn taktisk, sier Henrik Ingebrigtsen til TV 2.

De var takknemlig for at det ikke ble satt større fart i feltet.

– De valgte en helt annen taktikk enn i forsøket. Jeg skal ikke si det overrasket meg, men det var litt herlig at de ga det til oss. Vi er til syvende og sist 1500 meterløpere. 15 runder blir litt mye for oss, i alle fall psykisk, og da er det herlig at de slakker av litt i starten, sier Jakob Ingebrigtsen til TV 2.

– Jeg tror det er mange feilbeslutninger fra utøvere som gjorde at vi tok så mange medaljer. Det virker som om de venter litt på hva vi skal gjøre. Vi er såpass trygge på oss selv at vi kan dra hvert eneste scenario til vår egen fordel.

Tredje medalje på rad

Etter tre sølv og syv bronsemedaljer tidligere i innendørs-EM satt endelig gullet for Norge. Med seieren ble Jakob Ingebrigtsen også tidenes yngste gullvinner på distansen.

Han tok føringen i feltet opp mot 700 meter, og lå etter det langt fremme hele veien, selv om han slapp til Yoann Kawal helt fremst en liten periode.

Før Henrik altså overrasket broren med å trykke til.

Det var hans tredje medalje i et slikt mesterskap på rad. Han har bronse- og sølvmedalje på 3000 meter i de to siste EM innendørs før dette.