DYRE EUROPATURER: Sara Møller, Tonje Cecilie Roth Berglie, Mari Molin og Martine Wolff etter en Champions League-kamp. Kamper som den har vært med å forverre klubbens økonomiske situasjon.
DYRE EUROPATURER: Sara Møller, Tonje Cecilie Roth Berglie, Mari Molin og Martine Wolff etter en Champions League-kamp. Kamper som den har vært med å forverre klubbens økonomiske situasjon. Foto: Robert Wengler / Ritzau Scanpix

Larvik mangler flere millioner – trenger hjelp fra uventet hold for å unngå konkurs

Larvik opplever liten velvilje til en ny redningsaksjon og forbereder seg på at de må slå klubben konkurs

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret i Larvik Håndballklubb har startet forberedelsene til å slå klubben konkurs.

I dag kalte de inn til et ekstraordinært årsmøte kommende onsdag. Et av punktene er å behandle styrets forslag om begjæring av oppbud og innlevering til skifteretten.

– Vi er lovpålagt å kalle inn til ekstraordinært årsmøte når vi har har sagt opp alle ansatte, sier styreleder Cathrine Svendsen til TV 2.

– Vi må komme med en innstilling fra styret basert på situasjonen. Den innstillingen utformer vi på styremøte tirsdag, dagen før det ekstraordinære årsmøtet.

Det var mandag at Larvik Håndballklubb meldte at de innførte full betalingstopp og at alle spillere ble fristilt.

Klubbens årsmøte er nå fremskyndet med en uke, som følge av den prekære situasjonen.

Larvik driver for kreditors regning, og klubbledelsen føler seg presset til å ta den nødvendige skrittene.

– Alle prosedyrer gjøres klar, i tilfelle det ikke er mulig å drive klubben videre. Med mindre det dukker opp noe fra uventet hold i løpet av fem, seks dager, så går det mot en begjæring om konkurs, sier daglig leder Pål Albertsen til TV 2.

– Ingen har varslet en redningsaksjon. Vi har fridd til de som kan ha mulighet, men det er liten vilje til å komme med penger til bordet.

Mangler fire millioner kroner – på kort sikt

Ryktene om at Larvik har hatt ubetalte regninger har svirret en stund.

Lønnsbudsjettet er høyt og det er blitt mer og mer krevende å hente inn de nødvendige pengene. Forskudd på sponsoravtaler er flittig brukt av klubben tidligere, men det gir nå ingen muligheter videre.​

Likviditeten i Larvik har vært svak lenge, men den er blitt dramatisk forverret i løpet av et par måneder.

Ekstraordinære utgifter i forbindelse med Europa-cup spill har gjort vondt betydelig verre

Etter det TV 2 forstår kan gjelden til ulike leverandører være på nærmere to millioner kroner. Lønn kun for februar og mars er på godt over en million. I tillegg kommer feriepenger.

Det betyr at Larvik har et kortsiktig behov for å få inn om omlag fire millioner kroner bare til å dekke de nærmeste utgiftene.

Så kommer videre drift ut sesongen. I tillegg kommer egenkapitalen der det fortsatt er behov for millionbeløp for å dekke gammel moro og tidligere finansielle fiaskoer.

Den ble det bare ryddet opp i midlertidig i kampen for å beholde eliteserielisensen kommende sesong.

Velviljen oppbrukt

For det er ikke første gang at Larvik Håndballklubb sliter økonomisk. To ganger tidligere har det vært store redningsaksjoner for å berge klubben.

Den seneste for bare ett år siden, da klubben ble reddet i siste liten etter å ha samlet inn tre millioner kroner på en uke.

Tidligere har både kommune og sponsorer trådd hjelpende til. Nå virker det som om godviljen er oppbrukt, og mye skal til for at klubben holder holder hodet over vannet.

Etter seieren mot Fana onsdag ble det sådd tvil om Larvik kunne stille lag til bortekampen mot Oppsal søndag, siden alle spillerne er fristilt.

Men til helgen blir det kamp, bekrefter klubben.

– Jentene stiller opp. De vil spille håndball, sier Cathrine Svendsen til TV 2.

Men klubben kan ha spilt sin siste hjemmekamp. Neste som kommer på besøk er Molde 10.mars. Det er etter det ekstraordinære årsmøtet, og det er i øyeblikket uvisst om den blir spilt.

Larvik kan være konkurs før den tid.

Vil legge til rette

For Håndballforbundet vil det være viktig at Larvik fullfører sesongen. Om de ikke skulle klare det, vil det få store ringvirkninger for Eliteserien, der alle klubbens resultater vil måtte strykes.

– Larvik bekrefter at de spiller på søndag og det er bra. Så avventer vi det ekstraordinære årsmøte på onsdag. Kommer det ingen redning, og årsmøtet vedtar styrets anbefaling, så tar vi raskt kontakt med bobestyrer for å høre om hva som skal til for at Larvik kan spille ut sesongen, sier generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud til TV 2.

Slik TV 2 forstår det kan forbundet vurdere å dekke utgifter for å få serien avsluttet. Men det er bobestyrer som setter vilkårene og bestemmer.

– Forbundet vil absolutt at serien skal avsluttes, ikke av hensyn til Larvik, men til alle lagene og serien, sier Langerud.

– Vi tok kontakt med bobestyrer da Halden var i tilsvarende situasjon, men da var ikke det mulig å få til en ordning.