KRITISK TIL FORLENGELSEN: Erik Follestad Johansen, TV 2s hockey-ekspert.
KRITISK TIL FORLENGELSEN: Erik Follestad Johansen, TV 2s hockey-ekspert. Foto: Ruud, Vidar

Forbundet har dummet seg ut

Petter Thoresen er klar for to nye år som landslagssjef. Det er fordi forbundet har dummet seg ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Thoresen har nemlig fått en klausul i den gamle kontrakten som sier at en reforhandling skal skje før VM.

Det er veldig spesielt å skulle forlenge en kontrakt før man har sett de siste resultatene, resultater som er helt avgjørende for Norges framtid som A-nasjon.

Men man skal overholde kontrakter – en kontrakt som strekker seg til etter VM, men med en klausul som sier at den skal reforhandles nå. Dette er vinn-vinn for Petter Thoresen, og tap-tap for Norges ishockeyforbund.

Thoresen gjør selvfølgelig helt rett i å sikre seg selv, men forbundet må også sikre seg. Det gjør de ikke ved å tillate en slik klausul i avtalen.

Men det som gjør denne forlengelsen helt håpløs, er det som skjedde under og etter forrige VM.

Det var stor misnøye i spillergruppa. Det gikk på lederstil, spillesystem, og den generelle måten landslaget ble drevet på. Mathis Olimb klarte heller ikke å holde seg i intervjusonen etter kamp.

Laguttak til både OL og VM har skapt misnøye i spillergruppa. Det ble funnet plass til Steffen Thoresen i begge mesterskap. Han er som kjent sønn av landslagstreneren, men ikke en åpenbar kandidat. Det så vi også i de to foregående mesterskapene, samt i den siste landslagsturneringen.

Det skal selvfølgelig ikke være noe fordel å ha foreldre i sjefs- og trenerposisjoner. Som sønn eller datter bør man helst være litt bedre enn dem man kjemper mot om plassen, for å unngå spekulasjoner og uro i spillergruppa. Det er for eksempel ingen som stusser over at Patrick Thoresen er med, nettopp fordi han er en stjerne.

Landslaget og trenerteamet har heller ikke hatt noen reell mulighet til å bevise at det har blitt bedre.

Spillerne fikk for eksempel for noen uker siden vite gjennom VG at det bare var formaliteter igjen før det ble signert ny kontrakt. På den tiden hadde landslaget kun vært samlet én gang, og det var i tillegg med et ungt og b-preget lag uten de beste spillerne med.

De hadde heller ikke blitt tatt med i prosessen om ansettelsen, noe de var lovet av forbundet. Etter at TV 2 stilte spørsmål ved prosessen, ble det sagt at de skulle avvente til etter firenasjonsturneringen i Østerrike. Da skulle man se om tingenes tilstand var endret, og man skulle involvere styret. Var ikke styret involvert i utgangspunktet? Skal ikke en landslagstreners fremtid behandles av styret?

Problemet her er jo at man ikke er i nærheten av å se om ting har endret seg. En liten turnering i alpene med et fåtall samlingsdøgn kan ikke sammenlignes med et VM. Det er først etter VM man kan se eventuelle endringer og forbedringer. Derfor er det også bak mål å skrive ny kontrakt med Thoresen nå. Norges Ishockeyforbund som arbeidsgiver må imidlertid forholde seg til skriftlige avtaler med klausuler som allerede er inngått – uansett om man har dummet seg ut eller ikke.